Julkaistu: 07.05.2012

Kvintetto

Kuva: Aada Niilola
Viisi tanssijaa ihmettelee itsestä kuuluvia ääniä Eeva Muilun uudessa teoksessa.

Liikkeeseen liittyy usein pieni ääni. Se voi olla ähkäisy, vaikka raskasta kassia nostettaessa. Tai syvä huokaus, kun saa raskaan kassin maahan. Näintä äänistä koreografi Eeva Muilu on ottanut kiinni ja tehnyt viiden tanssijan keskustelun. Musiikiksi äänet yhdistyvät, kun viisi tanssijaa toistaa niitä peräjälkeen.

Liike ja ääni

Kvintetossa tanssijat tuottavat liikettä ja ääntä. Juokseminen tuottaa tasaista rytmiä, kun kengät kopisevat lattiaa vasten. Kulmikkaita liikkeitä tehdessään he korostavat niitä sopivin äännähdyksin. Toiset katsovat, joku heistä kommentoi omalla liikkeellään aiemmin sanottua. Vähitellen ryhmä liikkuu tilassa kuin palloa heittäen. He hakevat itselleen uuden, vapaan paikan ja vastaavat ärhäkästi. Kvintetto liikkuu ajassa ja tilassa.

E-kirjain on selvä ei, kun sen sanoo päätään pudistellen. Sivuttaisliike tilassa katsojien edessä, näyttämön laidalta toiselle liikkuminen vahvistaa kieltosanaa. Kineettistä aistia huijataan, ja lopulta katsojakin luulee heiluttavansa päätään puolelta toiselle. Olo on kuin tennismatsissa. 

Jos E on ei, on A tietysti aurinko. Tanssija nostaa kätensä ylös kuin tyttö Gallen-Kallelan Ad Astra -maalauksessa. Heikki Paasosen valolavastus seuraa: harmaaksi maalatun tilan takaseinän valkoinen nelikulmio valaistuu auringon valoksi. Se on oranssi, keltainen, kesän valo.

Äänen ja liikkeen yhteyteen kuuluu huumori

Tanssi on harvoin naurattavaa katsottavaa. On vaikea koota liikesarjoja, joita katsojat yleisesti ymmärtäisivät hauskoina. Muilu onnistuu luomaan tanssijoistaan maailmaa, toisiaan ja yleisöä ihmetteleviä tavallisia ihmisiä, joiden epätietoisuus saa nauramaan. Hauskassa kohtauksessa kaikki viisi ovat kummastelevia ja uteliaita, mutta samaan aikaan keskustelevia ja mielipiteitään laukovia yksilöitä. Välillä ’keskustelu’ äityy painiksi, joka saa yleisön ulvomaan.

Minimalistisuus voimana

Muuten todella minimalistisen visuaalisuuden väriläiskä on Monika Hartlin hauska puvustus. Pukusuunnittelija näyttää todella katsoneen tanssijoita ja suunnitelleen jokaiselle sopivan asun. Osa heistä on puettu kesäisiin vaatteisiin, valmiina vaikka rullaluisteluretkelle.  Kokonaisuuden rikkoo Vera Nevanlinnan hopeinen kokohaalari.

Tiedot

Kvintetto

Koreografia: Eeva Muilu

Esiintyjät: Joona Halonen, Saku Koistinen, Leila Kourkia, Vera Nevanlinna, Saara Töyrylä

Valosuunnittelu: Heikki Paasonen

Pukusuunnittelu: Monika Hartl

Kuvat: Aada Niilola

Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Eeva Muilu

 

Liput: 20/12 €

Taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen 10.5.

Esitykset 3.5.2012 - 13.5.2012