Julkaistu: 16.05.2012

Kimmo Kumela

Kimmo Kumela: Teos 7
Kimmo Kumelan 21 askelta yöhön ovat meditatiivinen ja kaunis mielen matka.

Kimmo Kumela (s. 1971) on asettanut esille Galleria Huutoon 21 pientä teosta. Lasilevyjen alla olevat eri tekniikoin toteutetut teokset vaikuttavat aluksi aivan sattumanvaraisilta tuotoksilta, mutta hiljalleen katsoja alkaa hahmottaa toistuvia aiheita ja teemoja.

Itselleni Kumelan teoskokonaisuus toimikin rauhallisena ja hiljaisena, jopa meditatiivisena matkana. Kaunis ja herkkä kädenjälki, hieman salaperäiset maisemat ja pyörteet, mutta myös riittävän erilaiset muodot herättivät mielenkiinnon ja loivat miellyttävän odotuksenomaisen tunnelman.

Teoskokonaisuus jakaantuu oikeastaan kolmeen eri osaan. Jokaisessa osassa on hieman eri järjestyksessä ja hieman eri määrissä ja yhdistelmissä samat perusosat. Sanomalehtipaperille tehty tussipiirros, lyijykynällä piirrettyjä kukkia, akryylillä luotuja karuja maisemia. Välillä paratiisinomainen luonto puhkeaa kukoistukseen tai vahvat pyörteet valtaavat koko tilan.

Nämä eri elementit muodostavat jännittävän matkan. Ulkoisesti kyseessä voisi olla viidakko tai paratiisi, mutta kuvat antavat mielelle mahdollisuuden laajentua moniin eri suuntiin. Luonto onkin usein liitetty käsityksiin alitajunnasta. Se on villiintynyt ja vapautunut tila, erilaisista pidäkkeistä ja ihmisen luomista rajoista vapaa.

Koko teossarjan viimeinen kuva vetää jollain tavoin kaiken yhteen. Se on valokuva viidakosta, mutta se voisi olla yhtä hyvin olla myös piirustus. Kuva on tumma, se tuntuu kiertyvän spiraalinomaisesti itsensä ympärille. Matka on käyty läpi, mutta minne katsoja on saapunut?

Tiedot

Kimmo Kumela

21 askelta yöhön

Galleria Huuto Viiskulma

9.5. – 27.5.2012

Laivurinkatu 43

ti-pe 12-18, la-su 12-16

www.galleriahuuto.net