Julkaistu: 15.05.2012

Hip Hop Jou

Naapurisopu on koetuksella Teatteri Rollon esityksessä.

25 vuotta Rollossa työskennellyt Sanna Monto on ohjannut ryhmälle teoksen Hip Hop Jou, jossa iloiset värit ja laulut kertovat kesän odotuksesta.

Rauhallinen herra Hip (Jari Lehtinen) kuopsuttaa kotipihallaan nurmikkoa kauniiksi lintujen laulua kuunnellen. Sitten naapuriin muuttaa räväkkä täti, rouva Hop (Sanna Monto). Pihapiirin tunnelma muuttuu rajusti, kun rouva Hop tekee ikkunansa edessä aamujumppaansa. Yksinoloon tottunut herra Hip pitää uutta naapuriaan reviirilleen tunkeutujana. 

Kun naapuruksia kohtaa yhteinen uhka, salamat räiskyvät ja rajuilma pauhaa, he kuitenkin huomaavat tukeutuvansa toisiinsa. Kunnon kesämyrsky pesee turhat kinat pois.

Monenlaiset rytmit osana esitystä

Haravointi on arkinen työ, josta löytyy rytmiä ja siten toisaalta iloa, toisaalta rauhoittuvaa keskittymistä. Jari Lehtinen on ajatuksissaan päiviään viettävä tyytyväinen kaveri, jolle tapahtumana jokapäiväinen haravointi on kuin meditointia. Sanna Monto tuo toisenlaisen temperamentin mukaan kuvaan. Hän kiiruhtaa paikalle rullalaudalla - tai ehkä se onkin mopo, vetäisee nurmikon ruohonleikkurilla ja asettuu pihan keskeisimmälle paikalle nauttimaan auringosta.

Naisen vikkeliä liikkeitä korostetaan hassuilla äänitehosteilla, jotka saavat yleisön nauramaan. Myös Monto päästelee ääniä touhutessaan. Ero levolliseen mieheen vain korostuu. Ehkä miehelläkin voisi olla omat äänekkäät huokaisunsa tai kuuluva rytminsä haravansa varressa. Nyt hän on aivan hiljaa. 

Muusikko Janne Immonen on säveltänyt teoksen musiikin.  Hän myös laulaa ja räppää. Hauskat sanat ovat Valdo Suvannon käsialaa. Immosen olemus jää taustalle, ja samalla musiikkikin jää hiukan etäiseksi. Ehkä istuminen sitoo myös laulajan ilmaisua, tai hän kuvittelee olevansa enemmän piilossa kuin onkaan.

Tarina tapahtuu jälleen lavastaja Kati Lampun hauskasti luomassa miljöössä. Nurmikko ja talot on toteutettu kankailla, joissa on varmasti ajateltu kiertueita. Kankaat saa helposti ylös ja taas pakattua. Samalla lavastus on täydellinen, se vie katsojat uuteen maailmaan. Esiintyjille se antaa selkeät raamit. Pasi Pehkosen valaistus tukee tapahtumia, erityisesti hurjat salamat saavat pienen yleisön ihmetyksen valtaan.

Pukusuunnittelija Niina Huovinen on pukenut kaikki iloisen värisiin, hauskan kesäisiin asuihin. Kukallisissa haalareissa ja kirkkaan keltaisessa hupparissa, puhumattakaan oransseista hiuksista, meno ei voi olla kovin vakavaa.

Monen ikäiset lapset tuntuivat imeytyvän keskittymään herra Hipin ja rouva Hopin pieneen kiistaan. Lopputanssiinkin olisi joku halunnut mukaan.

Tiedot

Hip Hop Jou

Käsikirjoitus: työryhmä

Ohjaus: Sanna Monto

Sävellys ja muusikko: Janne Immonen

Laulujen sanat: Vando Suvanto

Lavastus: Kati Lamppu

Pukusuunnittelu: Niina Huovinen

Valosuunnittelu: Pasi Pehkonen

Tekninen toteutus: Juha Skukin

Herra Hip: Jari Lehtinen

Rouva Hop: Sanna Monto

Ensi-ilta Kaapelitehtaalla 12.5.2012

Rollo 40 vuotta -esityksiä Kaapelitehtaalla 26.5.2012 asti, esitykset Hip Hop Jou, Putkimiehen pusu - villiä elämää viemäreissä ja Hukkareissu

Lisätiedot: www.rollo.fi