Julkaistu: 03.05.2012

Helsinki Underground Art Weekend

Rinneradio. Kuva: Eeva Rinne
Uuden urbaanin kulttuurin minifestivaali.

Uuden urbaanin kulttuurin minifestivaalin musiikkitarjonta on dj - ja indiemusiikkivetoista.

Vaikka Helsingin talvikausi on kiitettävän aktiivista tapahtumien suhteen, huomaa kevään saapumisen useiden mielenkiintoisten tapahtumien päällekkäisyyksistä. Toukokuun toinen viikonloppu on pakattu täyteen toimintaa mm. Kallio kukkii -tapahtuman, Arabian kaupunkiosafestivaali Artovan ja Siivouspäivän muodossa. Silti kävijöitä luulisi liikenevän myös Kaapelitehtaan Pannuhallissa ja Mbarissa järjestettävään uuteen Helsinki Underground Art Weekend -viikonloppufestivaaliin.

Ohjelmakuvausta tutkiessa alkaa vaikuttaa siltä, että kolmipäiväinen tapahtuma on yksi suuri taideperformanssi. Elektronisen sekä indie-musiikin artistien esityksiin kudotaan visuaalisia elementtejä niin kuvien kuin videoteosten keinoin. Tähän yhdistetään niin kuvataitelijoiden kuin graffititaiteilijoiden töitä, jotka osittain edustavat harvinaisempia katutaiteen ilmiöitä, kuten tarroja. Myös runo -, tanssi- sekä tulitaide ovat osana viikonlopun ohjelmaa.

Tapahtuman takana on Helsinki Underground Art -kollektiivi. Tämä voittoa tavoittelematon yhteisö haluaa jakaa kiinnostavaa uutta taidetta erilaisiin ja jännittäviin paikkoihin. Tällä kertaa toiminta on keskitetty juurikin festivaalimuotoon, jotta laajempi yleisö löytää tiensä helpommin uusien monimuotoisten taideteosten pariin.

Musiikkiohjelmisto aloitetaan perjantaina elektroninen musiikki edellä. Tuolloin Pannuhallissa esiintyvät mm. Jori Hulkkonen sekä futuristisen discomusiikin kotimainen sanansaattaja Bright Shades.

Lauantain esiintyjälista on sen verran pitkä, että monenlaista poikkitaiteellista kohtaamista lienee odotettavissa. Näin siis jos järjestäjien ajatuksena on ollut, että mahdollisimman monen esityksen ennättää kokea.  Musiikkipuolella kotimaisten dj-vieraiden lisäksi edustettuna on folkimpaa menoa tänä keväänä esikoislevynsä julkaisevan Kari Tapiirin toimesta. Samantyyppisessä hengessä liikutaan myös Virosta saapuvan Anna Põldvee Trion esityksessä, jonka laulajatar taitaa jazzin.

Niin ikään näkemyksensä jazzista sekä ylipäätään tämän hetkisestä musiikista esittelee jo yli parikymmentä vuoden ajan persoonallista otettaan hionut Rinneradio. Ytimekkäitä nimiä albumeilleen antava yhtye on tehnyt yhteensä 14 studioalbumia, joista viimeisin Pole Stars ilmestyi vuonna 2009. Lauantain laulurikkaimmasta hip hop-, rap- ja soul-annista vastannee live-esiintymisistään suitsutusta haalinut Super Janne.

Festivaalin päätöspäivä pidetään Mbarin tiloissa sunnuntaina.  Tuolloin estradilla ovat niin dj:t Dallas, Oded Peled, DJ 3rrd kuin myös pop-rock-muusikko Siiri Nordin. Kirsikkana koko festivaalin kakussa on Mbarissa järjestettävä urbaanien taideteosten huutokauppa, jonka tuotto suunnataan hyväntekeväisyyteen.

Tiedot

Helsinki Underground Art Weekend

Kaapelitehtaan Pannuhalli pe 11. – la 12.5.2012

2 pv liput 16 € (päiväkohtaiset liput ovelta)

Mbar terassi su 13.5. ilmainen sisäänpääsy

www.facebook.com/Helsinkiundergroundart