Julkaistu: 24.05.2012

Hakukone

Kuvassa: Sanna-Mari Metsi Kuva: Essi Jukkala
Kellariteatterin hulvattomassa improvisaatioesityksessä heittäydytään verkkopalveluiden syövereihin.

Kellariteatterissa on rento ja vapautunut tunnelma. Niin pitääkin, sillä alkamassa on improvisoitu ja interaktiivinen esitys Hakukone, jossa leikkimielisyyttä tarvitaan myös yleisöltä. Käsiohjelmakin on nimensä mukaisesti valkoinen hansikas, jota yleisö tulee tarvitsemaan esityksen aikana monta kertaa Facebookista tuttuun peukutuseleeseen. 

Esityksen alaotsikko ”Verkkopalveluista inspiroitunut improvisoitu esitys” tarkentaa, mistä on kysymys. Meiju Lampinen on luonut ryhmän kanssa virkistävän ja toimivan formaatin, joka elää yleisönsä mukana. Yleisöä ei pelotella eteenpäin laukkaavalla teknologialla, vaan verkkoteknologian kanssa leikitään. Yleisö voi esimerkiksi googlailla tahtomiaan sanoja tai katsoa ”juu-tubesta” hauskoja musavideoita. Tämä kaikki hulvattoman improvisaation kautta. 

Kellariteatteriin on valikoitunut harvinaisen taitava ja hyvin yhteen hitsautunut ryhmä. Siitä todisteena on viime kauden hitti Finlandia, joka keräsi paljon huomiota. Hakukoneessa lavalla nähdään paljon tuttuja kasvoja: Jenni Utriainen, Jenni Säkkinen, Anssi Niemi, Sanna-Mari Metsi, Katariina Lantto, Jussi Lankoski, Paavo Kinnunen, Suvi Kemppainen, Hanna Hiiesalu ja Maija Brunni.  Yhteishenki on niin luontevaa, että esiintyjät voivat tehdä yhdessä rennosti melkein mitä vaan.

Esityksen runko perustuu erilaisten improvisaatiotekniikoiden esittelylle, mitä on sovellettu näppärästi hakukoneteemaan. Kustakin tekniikasta nähdään sopivan mittainen näyte. Esiintyjät pääsevät seremoniamestareina vetämään tilanteita ja kannustamaan yleisöä mukaan. Tärkeänä johdattelijana on myös taitava muusikko Otto Ripatti, joka loihtii kitarastaan ja syntikastaan vaikka minkälaisia tunnelmia luovia taustoja. Milla Hilke taas valaisee tilanteita hauskasta valokopistaan. Esitysnumeroiden välillä näyttelijät liikehtivät kuin robotit Nelli Enqvistin laatiman koreografian mukaan ja odottavat seuraavaa hakukoneen klikkausta. 

Improesitys on luonteensa mukaisesti aina erilainen. Riippuu näyttelijöiden vireystilasta ja katsojien innostuksesta, kuinka riemullinen kokemuksesta tulee. Tällä kertaa kaikki menee lähes nappiin. Yleisössä saadaan seurata naurunpyrskähdysten seasta muun muassa termin ”tietoteoreettinen fallibilismi” selvittelyä. Lauluosiosta mieleen jää surumielinen trio Voionmaan veljet. Lisäksi päästään seuraamaan bussikuskin salaista videoarkistoa erilaisista näyttökorttien vilauttelutavoista. 

Hakukoneessa erityisen kiinnostavaa ja hauskaa on minulle uusi tekniikka: kuinka monella klikkauksella perille. Siinä näyttelijät yrittävät löytää annetusta alkusanasta yleisön vihjeiden perusteella reitin loppusanaan. Tällä kertaa seurattiin klikkausmatkaa sisiliskosta Sisiliaan. 

Ryhmä paneutuu jokaiseen tehtävään kadehdittavalla innostuksella ja fysiikkaa taitavasti hyväksi käyttäen. Rohkeiden ideoiden hulvaton ristikkäisyys kirvoittaa naurut myös muusikosta. Musiikkiin ja lauluihin ryhmä voisi kuitenkin käyttää vielä enemmän huomiota hiomalla erilaisia tekniikoita. Improten on mahdollista luoda myös biisi, jossa on sekä tarina että jonkinlainen melodia. Alku- ja loppulaulu kajahti ryhmältä komeasti, mutta soolot jäivät turhan hapuileviksi. Hyvä näinkin. Kellariteatterista poistuu hyvällä mielellä aurinkoiseen kevääseen.

Tiedot

Hakukone

Verkkopalveluista inspiroitunut improvisoitu esitys

Ensi-ilta 16.5.2012

ESITYKSEN IDEA: Meiju Lampinen

ESIINTYJÄT: Jenni Utriainen, Jenni Säkkinen, Anssi Niemi, Sanna-Mari Metsi, Katariina Lantto, Jussi Lankoski, Paavo Kinnunen, Suvi Kemppainen, Hanna Hiiesalu, Maija Brunni

MUUSIKKO:  Otto Ripatti

VALAISU: Milla Hilke

LIIKEKIELI: Nelli Enqvist

VISUAALINEN ILME: Eric Barco

Lisätietoja: http://www.kellariteatteri.fi/