Julkaistu: 24.05.2012

The Atomic Blast

Kuva: Kia Orama
Suomen instrumentaalimusiikin ykköstykki julkaisee erinomaisen esikoisensa.

Tämän viileämpää levyä ei ihan heti tule mieleen – ei ainakaan viimeaikaisten julkaisujen joukosta. Atomic Blastin esikoislevy Hypnosis kuulostaa sulavalta seikkailulta agenttien, lehmipoikien ja avaruusmiesten matkassa. Se edustaa yhtä aikaa perinteistä surffirautalankasointia sofistikoituneempaa ja leikkisämpää suuntausta. Aivan kuin olisi keskellä Jules Vernen seikkailua, mutta parhaassa cocktail-koltussa ja drinkki kädessä. 

Tyylikästä kokonaisuutta oli toki lupa jo odottaakin. Atomic Blast on ehtinyt haudutella esikoistaan pitkän aikaa. Ensimmäinen versio bändistä, Atomic Blast -duo, oli olemassa jo vuosituhannen vaihteessa, mutta varsinaisella bändikokoonpanolla instrumentaalipumppu heitti ensimmäisen keikkansa vuonna 2008. Ja soitto-osaamista on kertynyt muistakin yhteyksistä, sillä bändin jäsenet ovat tuttuja muun muassa The Valkyriansista ja Mike Bell & the Belltonesista. 

Hypnosiksen äänityksissä vierähti yli kaksi vuotta. Basisti Joose Siira selittää viivästymistä soittajien muiden bändien rundeilla ja muilla kiireillä. Itse hän vietti koko viime kevään Japanissa, mikä osaltaan viivästytti projektia. Atomic Blastin levy ei tosin parin vuoden odottelun takia mene pois muodista. Musiikin ydin kun on kotoisin kokonaan toiselta aikakaudelta, ainakin osittain kuvitteelliselta ja ajattomalta sellaiselta, mutta vuosikymmenten takaa kuitenkin. Se henkii retrofuturismissaan ja soundtrack-kuvioissaan toisen maailmansodan jälkeistä kautta. 

Levyn ainoa lainaraitakin Space Patrol on saksalaisen scifi-tv-sarjan Raumpatrouillen tunnari 1960-luvulta. Cosmic Fantasy V voisi soida värikylläisen ja idealistisen lännensarjan taustalla, kun taas sitä seuraava Crazy Crazy Lightyears on kuin Joe Meekin tehtailemaa avaruuspunkkia. Demolition Derbyn kitara vie hetkittäin kohti autotallia, ja levyn viimeinen raita Shin-Okubo tunnelmoi japanilaisittain. 

Reilussa puolessa tunnissa maisemat vaihtuvat tiuhaan, mutta kokonaisuus säilyy ehyenä. Hypnosis kanavoi poikamaista energiaa aikuisella tyylillä ja muuntaa räkäisimmätkin vaikutteet linjakkaaksi soitoksi.

Kappaleita on tehnyt neljä bändin viidestä jäsenestä. Joidenkin biisien sovituksissa on auttanut tuottaja Pekka Laine, instrumentaalibändi The Hypnomenin nokkamies. Miksaajana puolestaan on ollut Laika & The Cosmonautsissa aikanaan rumpuja soittanut Janne Haavisto.

Bändin live-esiintymiset jatkavat tyylitietoista linjaa. Viime vuosina Atomic Blast on astunut lavalle kokovalkoisissa. Vaatteet ovat toimineet yksittäisinä valkokankaina oikean valkokankaan lisäksi, sillä bändillä on tapana heijastaa elokuvia instrumentaalimusiikkinsa tueksi.

Joose Siira lupaa, ettei elokuvista olla luopumassa. Levynjulkaisukeikalla Loosessa 16. kesäkuuta on luvassa kokonaispaketti audiovisuaalista viihdettä. Keikka on samalla bändin uuden rumpalin ensimmäinen.Tiedot

The Atomic Blast

16.6. Loose 

Liput 5 euroa

Hypnosis-levy julkaistaan 1.6. (Gas Records)

www.myspace.com/theatomicblast

http://theatomicblast.bandcamp.com/