Julkaistu: 10.05.2012

Anonyymit romantikot

Suklaata ja romantiikkaa tunteellisille.

Angelique (Isabelle Carré) on herkkä ihminen. Niin herkkä, että hän käy emotionaalisesti herkkien ihmisten anonyymiin keskusteluryhmään. Nainen on mestarillinen suklaan tekijä, joka ei kestä minkäänlaista painetta. Niinpä hän joutuu hakemaan työtä suklaatehtaalla, mutta päätyy erehdyksen myötä firman myyntitykiksi. Ja koska Angelique on ujo kuin mikä, hän ei saa korjattua tilannetta vaan päätyy tehtaan johtajan kanssa illalliselle.

Perinteistä perheyritystä pyörittävä Jean-René (Benoit Poelvoorde) on puolestaan auttamattoman kehno ihmissuhteissa ja naiset ovat hänelle silkka kauhistus. Terapeuttinsa avulla hän kuitenkin yrittää löytää ulos kuorestaan. Psykiatri antaa Jean-Renélle pieniä tehtäviä, joiden myötä hän joutuu tekemään tuttavuutta vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Angelique ja Jean-René ovat yhtä kaukana toisistaan kuin yö ja päivä. Silti heitä yhdistää kaksi asiaa: rakkaus suklaaseen ja sietämätön kauhistus ihmissuhteita kohtaan. Näistä lähtökohdista käsin he yrittävät yhdessä pelastaa suklaatehtaan konkurssilta.

Jean-Pierre Améris’n ohjaamassa ja osin käsikirjoittamassa elokuvassa edetään romanttisen komedian kaavan mukaan. Itse tarinassa ei ole suuria yllätyksiä – ellei loppuratkaisua voi sellaisena pitää.

Elokuva kuitenkin käsittelee melko herkullisesti sosiaalisten tilanteiden mukanaan tuomaa ahdistusta, niistä juontuvia paniikkihäiriöitä ja hämmentäviä tilanteita. Vallan mainio on kohtaus, jossa pariskunta joutuu keskenään illalliselle. Jean-René juoksee ravintolan vessassa vaihtamassa hiestä märkää paitaa. Samaan aikaan pöydässä odottava Angelique luulee valinneensa pöytäkeskusteluun täysin vääriä puheenaiheita.

Musikaaleja mukaillen elokuvassa puhjetaan muutamaan kertaan laulamaan. Kohtauksessa, jossa Angelique ryhtyy kesken myyntimatkan laulamaan ja tanssimaan kameralle, mennäänkin puhtaasti musikaalinumeron keinoin.  Hillitymmässä, tarinaan nivotussa kohtauksessa Jean-René esittää mustalaismusiikin klassikon Mustat silmät. Kohtaus on varsin koskettava, vaikka pohjimmiltaan mies yrittääkin vain viivytellä joutumasta kahden kesken naisen kanssa.

Isabelle Carré ja Benoit Poelvoorde antavat pienimuotoiselle, mutta sympaattiselle ja äärimmäisen positiiviselle elokuvalle uskottavat kasvot.

Tiedot

Anonyymit romantikot

Ranska, Belgia 2010

Ensi-ilta 11.05.2012

Ohjaus Jean-Pierre Améris

Käsikirjoitus Jean-Pierre Améris, Philippe Blasband

Näyttelijät Benoît Poelvoorde, Isabelle Carré

TUOTTAJA Nathalie Gastaldo, Philippe Godeau

MUSIIKKI Pierre Adenot                                    

KUVAUS Gérard Simon                                      

LEIKKAUS Philippe Bourgueil                            

ROOLITUS Tatiana Vialle                                     

PÄÄLAVASTAJA Sylvie Olivé                             

 PUKUSUUNNITTELU Nathalie du Roscoat                              

KESTO 80 min