Julkaistu: 05.04.2012

Ruutia!-festivaali

Compagnia TPO:n esityksessä Farfalle seurataan toukan muodonmuutosta perhoseksi.
Festivaali tarjoaa visuaalisia kokemuksia kaikenikäisille, katsomoon kutsutaan jopa puolivuotiaita vauvoja.

Tämänvuotinen Ruutia!-festivaali tuo Kaapelitehtaalle kansainvälisiä esityksiä lapsille ja nuorille. Ryhmät tulevat eri puolilta Eurooppaa. Suomalaisen Päivi Auran johtaman Auracon teoksen esiintyjät tulevat Japanista ja Ranskasta.

Pienimmille katsojille festivaalilla on tarjota matka maailmankaikkeuteen. Tanskalainen Aaben Dans lupaa matkata yhdessä yleisön kanssa ihmeelliseen universumiin. Puolen tunnin esitys Me You Us on suunnattu puolivuotiaista nelivuotiaille kokijoille vanhempineen.

Hollantilainen Lily Kiara tuo festivaalille teoksen Still(Oewaaa). Teoksessa liike alkaa hiljaisuudesta. Näyttämön jakaa Lily Kiaran kanssa trumpetisti Felicity Provan, joten ääntäkin on tarjolla. Kolmantena tärkeänä tekijänä mukana teoksessa on suunnittelija Ellen Knopsin valot.  Esitystä voivat seurata yli kaksivuotiaat.

Lily Kiara ei ole ensimmäistä kertaa Suomessa, vaan monet tuntevat hänet tanssitaiteilijana ja muusikkona. Vuonna 2007 hän teki soolon nimeltä Sit suomalaiselle tanssija Titta Courtille. Teosta esitettiin Torniossa.

Petit Câlin

Päivi Auran uusin teos Petit Câlin sai ensi-iltansa maaliskuussa Bravo- festivaaleilla. Petit Câlin tarkoittaa vastasyntyneen hellää halausta, ja teoksessa tanssivan Takako Matsudan tanssi on kevyttä kuin henkäys. Puolen tunnin teoksessa ajankulu kuljettaa Matsudaa tunnetiloista toiseen, jopa ääripäiden onneen ja raivoon. Hiljaisuudesta voimansa saavaa tanssia säestää näyttämöllä ranskalainen Philippe-Marcel Iung. Useita soittimia taitava Iung käyttää tällä kertaa musiikkina ainoastaan ääntään.

Katsomossa on uskomatonta seurata, kuinka nykypäivän jatkuvaan meluun tottuneet lapset keskittyvät seuraamaan pienten äänten esitystä. Teos sopii kaikille yli kolmevuotiaille. Sitä pienempiä Keijo Vainion niukasti valaisema näyttämö saattaa pelottaa, eikä tarina tavoita.

Noin esikouluikäisille tuo italialainen Compagnia TPO esityksen nimeltä Farfalle. Tunnin mittaisessa teoksessa salaperäisessä metsässä seurataan toukan muodonmuutosta perhoseksi. Hienon visuaalisessa metsässä tanssijat esiintyvät sadoilla sensoreilla peitetyllä matolla, joka reagoi liikkeisiin. Myös pienet katsojat saattavat päästä näyttämölle muodostamaan värikkäitä kuvioita.

Kouluikäisille festivaali tarjoaa saksalaisen Ilka Schönbeinin teoksen Faim de Loup. Monimerkityksellinen nimi viittaa paitsi sudennälkään, myös naamioihin. Festivaali ei nimeä ole suomentanut, englanninkielisessä versiossa se on Wolfed Down! Näyttämöllä nähdään yksi ainoa näyttelijä, Laurie Cannac, joka monistuu moneksi erilaisten nukkien ja marionettien avulla. Luvassa on Grimmin veljesten tarina Punahilkasta.

Näitä teoksia voivat seurata ja ymmärtää kaikenikäiset ikäsuosituksista ylöspäin. Kielimuuria ei liikkeisiin, ääniin ja kuviin perustuvissa esityksissä ole. 

Tiedot

Ruutia!-festivaali 2012

16.-22.4.2012

Kaapelitehtaalla Tanssiteatteri Hurjaruuthin sekä Zodiakin näyttämöillä

www.hurjaruuth.fi