Julkaistu: 26.04.2012

Pertti Kekarainen

Pertti Kekarainen: TILA (Door 1), 2011. Pigment ink print, Proofsec. 194 x 150 cm, ed5. 60,5x48,6 cm, ed10.
Pertti Kekaraisen valokuvat ovat kuvia tilasta ja tilassa.

Pertti Kekarainen on tullut tunnetuksi valokuvistaan, jotka esittävät sisätilaa. Niissä on pyöreitä alueita, ikään kuin kuvasta olisi leikattu jotain pois tai siihen olisi lisätty jotain. Tämä yhdistelmä on korostanut kuvan kolmiulotteista ja tilallista luonnetta. Kuvan ”pinnalla” oleva poikkeama on kuin tahra, joka loistaa puhtaassa vaatteessa.

Nyt esillä olevat valokuvat ovat muutamalta viime vuodelta. Ne rakentuvat tälle tutulle ”kekaramaiselle” ilmaisulle, josta on tullut hänen tunnistettava tavaramerkkinsä.

Anhavan tilaan astuessaan aistii välittömästi hyvin kokonaisvaltaisen tunnelman, joka vain vahvistuu tilassa edetessä. Suurin osa teoksista on suurikokoisia, mutta koolla sekä ripustuskorkeudella leikittelyllä on tärkeä osa näyttelyn rakentumisessa. Kokonaisuus tuntuukin tarkkaan harkitulta, ja se istuu Anhavan tilaan erityisen hyvin. Samankaltaiset rakenteet ja yksityiskohdat peilautuvat teoksissa ja ympäristössä.

Valokuvien peruslähtökohtana on tila. Itse tila jää oikeastaan anonyymiksi, se on jollain tavoin julkisen ja ilmeettömän oloinen. Ovella on myös iso rooli, samoin kuin ikkunoilla. Tilaan johtaa usein ovi, tai se on keskeisessä asemassa kuvassa. Samoin ikkunat tekevät tilasta transparentin. Tämä läpinäkyvyys (ja paikoin läpinäkymättömyys) tuntuu myös nousevan yhdeksi valokuvien keskeisistä sisällöllisistä teemoista.

Punainen väri on vahvasti esillä. Se toimii yhdessä geometristen muotojen kanssa rajaajana ja selkeyttäjänä, luoden yhtenäisyyttä ja ryhtiä. Valokuvista rakentuukin oikeastaan kuin toinen tila Anhavan gallerian tilaan. Tiloja voi kokea ja lukea suhteessa toisiinsa. Kertovatko nämä kuvat sittenkään siitä tilasta jota ne kuvaavat, vai jostain muusta?

Tiedot

Pertti Kekarainen

Valokuvia

Galleria Anhava

12.4. - 6.5.2012

Mannerheiminaukio 3

p. 09-669989

www.anhava.com

ti-pe 11-17, la-su 12-16

vapaa pääsy