Julkaistu: 20.04.2012

Là-Bas Biennale

Arvostettu performanssitaiteilija Alastair MacLennan järjestää Kiasman eteen kestoperformanssin.
Huhtikuun lopulla Helsingissä ei voi olla törmäämättä kansainvälisen performanssitaiteen huippuihin.

Là-Bas Biennale (24.-28.4.) järjestetään tänä vuonna otsikolla Concept of Performance. Performanssin ja uuden mediataiteen esitysmuotoihin keskittyvän festivaalin ohjelmistosta tapahtuman järjestäjiin kuuluva performanssitaiteilija Lauri Luhta nostaa erityisen kiinnostavina esiin monenlaiset ulkoilmatapahtumat.

- Esimerkiksi Alastair MacLennan järjestää Kiasman eteen pitkäkestoisen esityksen, kestoperformanssin. Se on hyvä aloitus.

MacLennan on maailman arvostetuimpia performanssitaiteilijoita, joka on yli nelikymmenvuotisen uransa aikana kommentoinut performansseissaan häiriöitä poliittisessa, kulttuurisessa ja sosiaalisessa maailmassa. Hän on myös tehnyt zeniläisvaikutteisia performansseja. Là-Bas -biennaalin perusidea on tuoda Suomeen kansainvälisiä performanssitaiteilijoita, joita täällä ei ole ennen nähty. Kansainvälisten nimien ympärille on kerätty myös kotimaisista performanssitaiteilijoista koostuva joukko.

- Meillä on muutenkin enemmän tiloja käytössä kuin aikaisemmin. Ulkoilmaesitykset kiinnostavat minua siksi, että esimerkiksi itse olen useimmiten tehnyt performansseja kaupungin laitamille ja joutomaille. Nyt performanssit tuodaan keskelle kaupunkia.

Ulkoilmaesityksiä tekevät muun muassa Shannon Cochrane, Joszef Juhasz ja Arthur Tajber. Ne alkavat kaupunkitilassa ja päättyvät Kiasman eteen. Ohjelmaan kuuluu myös tapahtuma, jossa performanssitaiteilijat viestivät toisilleen lyhytaaltoradioilla.

- Performanssien kuvatukset saattavat kuulostaa kummallisilta. Vasta kun tulee paikalle, voi nähdä mistä performansseissa on kyse.

Tänä vuonna ohjelmassa on myös paljon erilaista äänitaidetta. Esimerkiksi Noises of Russia & New Orthodox Line esittävät hyvin kovaäänistä kokeellista elektronista musiikkia yhdessä butoh.name-butotanssiparin kanssa. Butotanssiryhmä tuo kovan äänen vastapainoksi shamanistisuutta ja hiljaisuuden teatteria.

Kaupunkitilakestoperformanssit alkavat kaupunkitilassa ja päättyvät Kiasman läheisyyteen. Biennaalin ohjelmassa kokeelliset live-kentät kohtaavat, ja niiden erilaiset esitysavaruudet ovat huomion kohteena. Ohjelma koostuu performanssista, äänitaiteesta, aktiorunoudesta ja videotaiteesta sekä esityskäsityksiä pohtivasta seminaarista. Myös sana elää festivaalilla.

- Meillä on myös Leevi Lehdon kuratoima runoaktio Kiasmassa, jossa esiintyvät Adachi Tomomi, Jaap Blonk, Eirikur Örn Norddahl, Cia Rinne.

Nihil Interitin tilaisuudessa Ylioppilasteatterissa puolestaan esiintyvät muun muassa Jukka Viikilä, Eino Santanen, Sirpa Kyyrönen, Lassi Hyvärinen ja Miia Toivonen.

Kiasma on yksi biennaalin päätapahtumapaikoista. Kiasman lisäksi biennaalin paikkoja ovat ydinkeskusta, Ylioppilasteatteri, Suvilahti, galleria Augusta sekä Harakan saari.

-Tapahtumia on niin paljon että kaikkien niiden seuraaminen on vaikeaa. Tästä tulee haasteellinen ja intensiivinen periodi.

Biennaali päättyy Harakan saarelle.

Vaikka biennaali tuo Suomeen kansainvälisiä nimiä, eivät kansallisuudet Luhdan mielestä ole nykypäivänä merkittäviä. Monet kansainväliset nimet työskentelevät paljon Suomessa ja suomalaiset ulkomailla. Performanssitaitelijoille oman kansallisuuden koostaminen tuntuu lähtökohtaisesti vieraalta.

Biennaalin yhteydessä julkaistaan Pekka Luhdan kirjoittama teos performanssin kritiikistä. Se on syntynyt turhautumisesta, jota performanssitaiteilijat ovat kokeneet.

- Performanssista ei kirjoiteta, joten meidän on täytynyt lähteä kirjoittamaan itse. Emme voi odottaa vuosikymmeniä, että joku tutkija joskus tarttuu aineistoomme. Elämä on siihen liian lyhyt.

Luhdan mukaan Suomi on kansainvälisesti kenties parhaimpia maita järjestämään performanssitapahtumia. Täällä asioita saadaan aikaan hyvin pienellä rahalla. Viime aikoina performanssitaiteen koulutusta on uhattu lakkauttaa ja monet performanssitapahtumien järjestäjät ovat kertoneet, että rahoitusta on vähennetty.

- Se ei lannista meitä, olemme aloittaneet alun perinkin hyvin vähäisillä resursseilla. Järjestämme asioita vaikka ihan nollabudjetillakin.