Julkaistu: 05.04.2012

Kenen joukoissa seisot?

Harro Koskinen: SHELL. 1972, 150 x 150 cm, alkydimaali kova- ja lastulevylle. Kuva: Vesa Aaltonen
Pienen ihmisen puolesta.

Amos Andersonin taidemuseoon kannattaa nyt ehdottomasti suunnata askeleensa! Esillä on vielä 7.5. asti monta hienoa näyttelyä. Kristiina Uusitalon Etsijän päiväkirja kuudennessa kerroksessa, alhaalla huikea ruotsalaiskaksikko Andreas Eriksson ja Roland Persson otsikolla A Second Time / Loves Me, Loves Me Not sekä Muutosten pyörteissä, joka esittelee 1960–80-lukujen taidetta Suomen Taidesäätiöiden Yhdistyksen kokoelmista.

Kenen joukoissa seisot? -näyttely esittelee yli 80 teosta 1960­–70-lukujen poliittisten myllerrysten keskeltä. Näyttelyn taiteilijat ovat Matti Helenius, Niilo Hyttinen, Tapio Junno, Kari Jylhä, Kimmo Kaivanto, Harro Koskinen, Markus Leppo, Leo Leskinen, Leo Lindsten, Rauni Liukko, Arvo Siikamäki, Kaj Stenvall ja Olli Viiri.

Arkirealismi ja pop-taide ovat vahvasti esillä. Näyttelyn teokset kertovat siitä poliittisesta ja yhteiskunnallisesta muutoksesta ja kantaaottavuudesta, joka tuona aikana murtautui kiihkeästikin esille. Tässä tiimellyksessä moni sai myös pahasti näpeilleen, kuten Sikamessiaasta tuomion saanut Harro Koskinen, jonka kritiikki mm monikansallisia yhtiöitä vastaan on vielä tänäkin päivänä täysin ajankohtaista.

Vahvana on esillä myös ympäristökysymyksiin ja luonnon saastumiseen kantaa ottava taide. Kimmo Kaivanto ja Arvo Siikamäki kunnostautuivat tällä saralla. Kaivannon maalauksissa vesistöt rehevöityvät ja pensaat saavat rinnalleen pommeja. Siikamäen pronssiteokset ovat hurja kuva hukkuvasta maailmasta.

Niilo Hyttinen nousee teoksillaan esille raikkaana ja kestävänä. Hänen maalaustensa arkirealismi, huikeat maisemat ja mittasuhteet kantavat sisällään myös jotain itämaisesta taiteesta tuttua. Leo Lindstenin kantaaottavuus maailman sotakonflikteihin on ollut aikansa vahvaa herätyshuutoa, joka kuuluu vielä tänäkin päivänä voimallisena hänen teoksistaan.

Kaj Stenvallin varmasti monelta unohtunut menneisyys on myös esillä näyttelyssä. Arkisten työläiskuvauksien vaihtuminen ankkamaalauksiin tuntuu kertovan paljon siitä, mitä Neuvostoliiton romahtamisen on täytynyt merkitä ideologisella tasolla monelle ajan taiteilijalle.

Tiedot

Kenen joukoissa seisot?

Amos Andersonin taidemuseo

2.3. - 7.5.2012

Yrjönkatu 27

ma, to,pe 10-18, ke 10-20, la-su 11-17. HUOM! Tiistaina suljettu.

aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 €, alle 18v. ilmaiseksi

p. 09-684 4460

Poikkeusaukiolot: 5.4. kiirastorstai 10-17, 6.4. pitkäperjantai ja 8.4. pääsiäissunnuntai suljettu, 9.4. toinen pääsiäispäivä 11-17, 1.5. suljettu.

Samaan aikaan: Kristiina Uusitalo, Andreas Eriksson&Roland Persson (molemmat 7.5.2012 asti), Muutosten pyörteissä (4.2.2013 asti)

www.amosanderson.fi