Julkaistu: 05.04.2012

Kalliossa suhisee

Kuva: Pekka Piiparinen
Kalliolaiset citykanit saavat maalaisserkut vieraikseen Valtimonteatterin absurdissa komediassa.

Nyt ei olla kaislikossa, vaan Kalliossa. Eikä tämä satu sovi lapsille, vaikka henkilöinä onkin eläimiä.

Kalliolaiskanit Seppo (Mikko Lauronen) ja Sirpa (Essi Hurme) pelkäävät eniten tv-lupatarkastajaa. Maalaisserkkuja Mauria (Eero Enqvist) ja Paulaa (Minna Rimpilä) vähän pelotellaan hurjalla menolla, kuten pihan moottoripyöräkerholaisilla, mutta oikeasti elo on aika turvallista.

Maalaiskanien yllätysvierailu johtaa lopulta ällistyttävään saippuaoopperaan. Siirtyihän Kotikatukin aikoinaan Kallioon. Näyttämöllä kummasteltava Kanikatu jättää kyllä käänteissään ihmisversion varjoonsa.

Niina Hosiasluoma on ohjannut ja Titta Halinen dramatisoinut Valtimonteatterin esityksen näyttelijöiden tuottaman materiaalin pohjalta. Tuloksena ei ole erityisen syvällistä analyysia, mutta kiitettävästi värikästä ja absurdia huumoria.

Näytteleminen on hulvatonta, ja mitä omalaatuisimmat hahmot huvittavat yleisöä. Leikkisyys jatkuu pukusuunnittelussa ja lavastuksessa: on leopardikuvioinen vuodesohva ja röykkiöittäin pizzalaatikoita sekä peruukkeja ja pupunkorvia.

Kaniparien kohtaamisista syntyy hauska vastakkainasettelu kaupungin ja maaseudun välille. Ironia ammentaa stereotypioista, mutta riittävän raikkaasti. Hyvää on myös se, että niin maalaiset kuin kaupunkilaisetkin asetetaan naurunalaisiksi. Ja vaikka murteelle ja liioitellulle stadin slangille naureskellaan, ei esitys tunnu ilkeämieliseltä.

Valtimonteatterin pieni näyttämö on ihanan kodikas, ja ikkunasta pilkahtelee luonnonvaloa. Mikä parasta, astuu katsoja esityksen jälkeen oikeaan Kallion iltaan, jossa parhaimmillaan törmää lähes yhtä absurdeihin tilanteisiin ja hahmoihin kuin vastikään lavalla.

Kallion kapakat ja korttelit ovat olleet taiteen ja viihteen inspiraation lähde jo kauan niin kirjallisuudessa, musiikissa, televisiossa kuin elokuvassakin. Kalliossa suhisee ei kuitenkaan onneksi nosta entistä työläiskaupunginosaa jalustalle, kuten jotkut Kallion kaduista ammentavat teokset. Villi esitys ei nostalgisoi boheemia elämää tai sen puoleen kauhistele leipäjonoja tai juoppoja. Näiden toisinaan turhauttavien vaihtoehtojen sijaan Kalliota kuvastavat tunnistettavasti ahdas keittokomero, kummalliset naapurit, kaduille kasaantuva sohjo ja Nalle Pub.

Kalliossa suhisee on viehättävän roisi ja räiskyvä, mutta välillä aavistuksen liian hajanainen kokonaisuus. Toisaalta palasten anarkia hurmaa, mutta esitys hyötyisi jäntevämmästä dramaturgiasta ja ohjauksesta. Persoonallisuutta ja hiomatonta charmia Valtimonteatterin produktiosta kuitenkin löytyy – aivan kuten Kallion kaupunginosastakin.

Tiedot

Kalliossa suhisee

OHJAUS: Niina Hosiasluoma

DRAMATURGIA: Titta Halinen

ROOLEISSA: Eero Enqvist, Essi Hurme, Mikko Lauronen ja Minna Rimpilä

LAVASTUS: Anna Pöllänen

Esitys 30.3.2012 Valtimonteatterissa.

www.valtimonteatteri.fi