Julkaistu: 26.04.2012

Kallio Kukkii 2012

Dallapénpuiston lavalla nähdään mm. Eva ja Manu.
Kaupunkifestivaali järjestetään jo 18. kerran.

Kalliolaisuus tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Toiset nyrpistävät nokkaansa kaupunginosan eläväiselle iltameiningille, kun taas toiset muuttavat alueelle samasta syystä. On niitä, jotka protestoivat leipäjonoja, mutta löytyy myös heitä, jotka ovat huolissaan Kallion keskiluokkaistumisesta.

Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali on tapahtuma, joka ainakin monipuolisen tarjontansa puolesta voisi yhdistää nämä vastakkaiset koulukunnat. Katutaide-työpajat, korttelikeittiöt ja “laitapuolen lauluja” -lausuntatapahtuma viehättänevät enemmän niitä, jotka arvostavat kaupunginosan värikkyyttä ja monimuotoisuutta. Tarjolla on kuitenkin myös Kallion kirkon urkukonserttia ja Kino Tulion vanhoja kotimaisia elokuvia.

Festivaalin vastaava tuottaja, Kallion kulttuuriverkoston Juhani Styrman ei lähde määrittelemään laajaa kalliolaisuuden käsitettä sen tarkemmin.

- Festivaalissa kalliolaisuus näkyy lähinnä siinä, että tapahtumien tekijät ovat kalliolaisia toimijoita.

Kallio Kukkii -festivaalia vietetään kymmenen päivän ajan 11. toukokuuta alkaen. Festivaalin sisälle mahtuu yli sata erillistä tapahtumaa. Mukana on kulttuuria laidasta laitaan, lastentapahtumista elokuviin. Musiikki kuuluu kuitenkin edelleen yhtenä keskeisimpänä osana festivaalin tarjontaan. Uutta tällä saralla on muun muassa ravintola Sture21:n järjestämä, miltei koko viikon kestävä keikkojen sarja.

Styrmanin mukaan Kallio Kukkii -musiikkitarjonta koostuu montaa eri tietä.

- Festivaalin suurimman yksittäisen tapahtuman, Dallapénpuiston konserttien musiikkivalinnat tekee sen pääjärjestäjä Harjun nuorisotalo yhteistyökumppaneidensa kanssa. Helsinginkadun esiintyjät valitaan lähinnä ilmoittautumisjärjestyksessä. Kallion kulttuuriviikot on myös itsenäisesti tuotettujen tapahtumien kokonaisuus, eli bändit voivat järjestää keikan johonkin Kallion seudun baariin ja ilmoittaa sen sitten mukaan tapahtumaan.

Harjun nuorisotalo juhlii konserttien myötä 25-vuotista taivaltaan. Viikonlopun aikana (19.-20.5.) Dallapénpuiston lavalla nähdään muun muassa Eva ja Manu, Laineen Kasperi ja Palava kaupunki, Jimi Tenor, The Bad Ass Brass Band, Samuli Putro ja Pelle Miljoona United.

Kallio kukkii -keikat eivät perinteisesti siis rajoitu ravintoloihin. Puisto- ja katuesiintymiset tarkoittavat joitain erityisjärjestelyjä.

- Helsinginkadulla bändit soittavat katusoittotyylisesti ilman sähköisiä vahvistimia, näin mahdolliset meluhäiriöt minimoidaan. Myös esimerkiksi Karhupuiston bändivalinnoissa on huomioitava se, että paikka on keskellä asutusta, eli volyymit on pidettävä sallituissa rajoissa.

Viime vuonna festivaali keräsi noin 25 000 osallistujaa, eli ihan pienestä tapahtumasta ei enää ole kysymys. Styrman uskoo kävijämäärän pysyvän samoissa lukemissa, mikäli säät suosivat, mutta korostaa festivaalin epäkaupallisuutta. Varsinaisia kävijämäärätavoitteita ei siis ole asetettu.

Mutta jos festareille aikoo, mitä tapahtumia festivaalin vastaava tuottaja itse suosittelee?

- Ehkä toivoisin, että yleisö huomioisi yksittäisten ihmisten tekemiä pikku tapahtumia, koska niissä on paljon sitä aitoa tekemisen iloa. Rohkenen kuitenkin sanoa oman ohjelmasuosikkini, se on lauluyhtye Vox Silentiin 20-vuotisjuhlakonsertti Kallion kirkossa 20. toukokuuta.