Julkaistu: 05.04.2012

Fedja-setä, kissa ja koira

Kuva: Vertti Teräsvuori
Hauska lapsille suunnattu seikkailu on nähtävissä Willensaunassa.

Venäläisen Eduard Uspenskin rakastettu lastentarina herää mukavasti eloon Jukka Rantasen ohjauksessa Kansallisteatterin Willensaunassa. Rantanen on  tehnyt ansiokasta työtä lapsille ja nuorille suunnatun teatterin parissa. Parin vuoden takaiseen, spektaakkelimaiseen Viidakkokirjaan verrattuna Rantanen käyttää nyt paljon pienempää arsenaalia ja pehmeämpää tyyliä.

Fedja-setä on lasten suosiossa hauskojen käänteittensä vuoksi, ja se tunnetaan myös suosittuna äänikirjana. Tarinan ytimessä on Fedja-sedäksi kutsutun pikkupojan (Harri Nousiainen) uhmakas itsenäistymistaistelu ja kokeilu asua hetken aikaa omillaan. Nousiainen näyttelee roolin mukavan energisesti. Yksin hän ei suinkaan ole, koska eläinrakkaana poikana hän on saanut kavereikseen puhuvia eläimiä. Laivakissa Matroskinia esittää kehrääväisesti Emmi Pesonen, ja makkaralle persoa Musti koiraa tulkitsee häntä heiluen Petri Liski.

Fedjan perheeseen näitä erikoisia eläimiä ei kuitenkaan hyväksytä. Suorasukainen äiti, Karin Pacius, kieltää kotieläimet ja Jouko Keskisen esittämä isä myöntyy vaimonsa tahtoon.

Niinpä Fedja lähtee tovereineen naapurikylään, erikoiseen piimäpitäjään. Joukkoon liittyy myös Maija Ruuskasen mainiosti esittämä Mirri-lehmä. Uutisia ulkomaailmasta saadaan Esa-Matti Longin tulkitseman hassun posteljoonin kautta. Hänen hahmonsa on selkeästi lasten suosikki. Longin työskentelyssä näkyy paljon perinteistä mieleen jäävää klovneriaa.

Rantasen lapsille suunnattu ohjaus ottaa perheen pienimmät huomioon alusta saakka. Jouko Keskinen esittää luontevasti myös kertojaa, joka selittää yleisölle, mikä teatteri on ja mitä siellä tapahtuu. Ilkka Niskasen valosuunnittelussa vältetään voimakkaita kontrasteja. Valo on himmeän pehmeää myös yleisössä alkukohtauksien aikana. Maija Ruuskasen säveltämä musiikki lauluineen on hauskaa ja mieleen jäävää. Toki mukana on myös hassuja ping-pong-ding- ääniefektejä. Musiikkikohdissa esiintyjät pääsevät näyttämään taitojaan soittaen ja laulaen kaiken akustisesti livenä.

Anna Sinkkosen puvustuksessa ja lavastuksessa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia ja väriä. Ehdoton katseenvangitsija on kuitenkin mielikuvituksellinen traktori, jonka valot vilkkuvat ja joka käyttää polttoaineenaan muun muassa keittoja, makkaroita ja perunoita. Katseltavaa ja ihmeteltävää riittää varmasti. Visuaalisuus ulottuu myös käsiohjelmaan, johon on laadittu hauska askartelutehtävä.

Rantasen dramatisoinnissa tarina on lyhentynyt vähän yli tunnin näyttämökokemukseksi. Joitakin tarinan käänteitä jää pois, mutta olennainen tulee kerrotuksi selkeästi ja jouhevasti. Näyttelijäryhmä tekee kautta linjan hyvää ja taitavaa työtä. Vaikka esitys on lapsiystävällinen, se ei ole liioitellun lapsellinen. Huumorin lisäksi esittämisessä on käänteitä ja sanomaa. Ystävyyden ja solidaarisuuden viesti välittyy vahvasti. Esityksen suosiosta kertovat loppuunmyydyt esitykset, joten kipin kapin varaamaan lippu mukavaan teatterikokemukseen!

Tiedot

Eduard Uspenski

Fedja-setä, kissa ja koira

SUOMENNOS: Martti Anhava

OHJAUS JA DRAMATISOINTI: Jukka Rantanen

ROOLEISSA: Harri Nousiainen, Emmi Pesonen, Petri Liski, Karin Pacius, Jouko Keskinen, Esa-Matti Long, Maija Ruuskanen

LAVASTUS JA PUVUT: Anna Sinkkonen

MUSIIKKI: Maija Ruuskanen

VALOSUUNNITTELU: Ilkka Niskanen

ÄÄNISUUNNITTELU: Juha Kerkola

NAAMIOINTI: Petra Kuntsi

 

Kantaesitys Kansallisteatterin Willensaunassa 7.3.2012

Esityksen kesto n 60min

Tiedustelut: www.kansallisteatteri.fi