Julkaistu: 12.04.2012

De Kristallklara

Kuva: Unger&Martins
Uusi kollektiivi kutsuu ihmisiä eristäytymään hetkeksi.

Galleria Sinnessä saa 28.4. ensi-iltansa uuden taiteilijakollektiivi De Kristallklaran ensi-ilta Isolation. Monitaiteellisen kollektiivin teos on yhtä aikaa taidenäyttely, konsertti ja teatteriesitys. Ryhmään kuuluu eri taustoista ponnistavia taiteilijoita, joista kukaan ei pysy omalla tontillaan.
 
- Aloimme vuosi sitten suunnitella taiteidenvälisiä raja-aitoja rikkovaa teosta. Myös prosessimainen työskentely kiinnosti. Laitosteattereissa asiat joudutaan usein lyömään lukkoon kovin aikaisin. Kollektiivi antoi kaikille mahdollisuuden todella työstää esitystä yhdessä ja antaa prosessille aikaa, sanoo näyttelijä Willehard Korander.
 
Kollektiivin esityksen pohjalla on huoli rasismin noususta. Hiljalleen teoksen teemaksi kehkeytyi eristäytyminen. Se on asia, joka erityisesti häiritsee kollektiivia nykyisessä poliittisessa ja henkisessä ilmapiirissä.
 
- Mitä tapahtuu, jos nykyinen rasistinen ilmapiiri jatkuu? Mitä eristäytymisestä seuraa?

 De Kristallklara toivottaa yleisön tervetulleeksi eristäytymään hetkeksi. Isolation on esitys, taidenäyttely ja konsertti vihamielisistä asenteista, tuntemattoman pelosta ja kauhukokemuksista.
 
Prosessityöskentelyssä lopulliset päätökset on haluttu pitää avoimina aivan loppuun saakka. Willehard Korander sanookin, että nyt, muutama viikko ennen ensi-iltaa, eivät vielä ole kaikki ajatukset aivan kiteytyneet.
 
- Sen verran voin kertoa, että esityksemme kertoo paikasta, joka on eristäytynyt. Se on eräänlainen dystopia, vaikka kaikki materiaali, jota esityksessämme käytämme, on kuitenkin löytynyt tästä nykyisestä maailmastamme. Yritämme ymmärtää, mistä eristäytymisessä on kyse. Jokainen katsoja voi toki tehdä teoksesta oman tulkintansa.
 
Isolation on esitys, jossa teemana on pikemminkin vieraan pelko kuin rasismi sinänsä. Mikä vieraassa kulttuurissa pelottaa? Mitä toisessa pelottaa?
 
- Teoksessamme käytämme eri kirjoittajien tekemiä tekstejä. Kirjoittajille on annettu erilaisia otsikoita, mutta kaikki tekstit kertovat tavalla tai toisella tuntemattoman pelkoa. Teema sitoo eri tyylejä yhteen.
 
Muun muassa Tuomas Timosen, Antti Nylénin, Johan Karrennon, Kasper Johanssonin ja Valter Holmströmin tekstit vaihtelevat filosofisista teksteistä dialogeihin. Yksi kirjailijoista on laatinut muun muassa vihakoneen, jonne voi syöttää sanoja – ja kone syytää loputtomasti vihapuhetta. Myös internetistä on imuroitu paljon materiaalia.
 
Tekstejä käytetään moniin eri tarkoituksiin. Sinnen galleriatilassa on koko esityskauden ajan koko ajan esillä esitykseen kuuluva videoteoksista ja lavastuksesta koostuva näyttely, joka muodostaa myös itsenäisen teoksen.
 
Esityksessä soittaa elektronista indiepoppia yhtye Crystal Clears. Bänditoiminta on metafora koko kollektiivin toiminnalle. De Kristallklaran esityksen dystooppisessa maailmassa on kuitenkin vahvasti läsnä toivo.
 
- Tässä prosessissa kaikki kantavat huolta kokonaisuudesta. Haluamme myös että eri taiteenlajit ovat tasavahvoina läsnä eikä mikään erityisesti dominoi.
 
Isolation ei kuitenkaan osoittele sormella rasisteja tai kerro, mitä ihmisten pitäisi tehdä. Pikemminkin esitys kehottaa katsojia itsetarkkailuun. Harjoitusprosessin myötä kollektiivin jäsenet ovat huomanneet niitä ennakkoluuloja, joita heillä itsellään on.
 
Korander on tullut prosessin myötä entistä tietoisemmaksi vierauden pelkoon liittyvistä asioista.
 
- Esimerkiksi jotkut asenteet venäläisiä kohtaan ovat periytyneet talvisodasta ja jatkosodasta. En missään tapauksessa haluaisi kantaa sisälläni asenteita venäläisiä kohtaan, mutta olen tämän prosessin myötä tiedostanut, että joitain miltei sisäänrakennettuja ennakkoluuloja minulla kuitenkin on.

Tiedot

De Kristallklara

Ensi-ilta: 28.4.2012 Sinnessä, Iso Roobertinkatu 16, Helsinki.

Esitykset: 2.5 / 3.5 / 5.5 / 8.5 / 9.5 / 10.5 / 12.5 / 15.5 / 16.5 /17.5 / 18.5.2012

Kaikki klo. 19.00 / Esityskieli: suomi, ruotsi ja englanti

Näyttely on avoinna 29.4.–20.5.2012, ti-su 11-17 / ma suljettu.

www.dekristallklara.com/