Julkaistu: 26.04.2012

The Avengers

The Avengers kokoaa yhteen Marvel-elokuvien tutut supersankarit.

Hyvän ja pahan ikuinen taistelu jatkuu Marvel-sarjakuvien uusimmassa filmatisoinnissa. Tällä kertaa ihmiskuntaa uhkaavat ällöt avaruusörkit, jotka aikovat valloittaa maapallon Lokin johdolla. Asgardista karkotettu jumala Loki (Tom Hiddleston) halajaa maailman herruutta, ei mitään sen vähempää. Maailmoja ravistelevan sodan takia kutsutaan avuksi supersankarit, jotka ovat jo useamman kerran joko pelastaneet ihmiskunnan pulasta – tai sitten aiheuttaneet toimillaan tuhoa ja kuolemaa.

Samuel L. Jacksonin esittämä Nick Fury kansainvälisestä S.H.I.E.L.D. -turvajärjestöstä kokoaa parhaan mahdollisen ryhmän avukseen. Hänellä on apuna vakooja Natasha Romanoff eli Musta leski (Scarlett Johanson) ja agentti Phil Coulson (Clark Gregg).

Furyn kokoamaan sankariryhmään kuuluvat Kapteeni Amerikka (Chris Evans), Rautamies (Robert Downey Jr.), Thor (Chris Hemsworth) ja Hulk (Mark Ruffalo). Myöhemmin mukaan liittyy vielä Jeremy Rennerin (Hurt Locker, Thor) esittämä Haukansilmä. Kaikki tuttuja viime vuosien Marvel-filmatisoinneista.

Tiimityö lähtee melko takellellen liikkeelle, kun ryhmän epäsuhteiset kemiat kohtaavat. Meren pohjalta pelastettu Kapteeni Amerikka on ideologialtaan lähes historiallinen reliikki postmodernien toimintasankareitten rinnalla. Tony Stark eli Iron Man luottaa teknologiaan ja auktoriteettien vastustamiseen – molemmat ovat asioita, joita tähtipukua kantava supertyyppi ei ymmärrä. Tohtori Banner taas yrittää pitää vihansa ja vihreän hirviönsä kurissa. Skandijumalat ovat asia erikseen.

Supertiimi hioutuu yhteen vaikeimman kautta. Tavoite on kuitenkin lopulta yhteinen: ihmisten maailma on pelastettava.

Avengers-elokuvan parhaita puolia on se, että siinä marssitetaan viime vuosien Marvel-elokuvien hahmot ja tutut näyttelijät yhteen.  Robert Downey Jr:n esittämä rautamies on se perinteisiä one-linereita ja sarkastisia totuuksia viljelevä hahmo, joka hieman keventää totista meininkiä. Chris Evansin esittämä, Amerikan lippua kannatteleva supersankari jää nyt vähän pliisuksi, samoin Chris Hemsworthin esittämä Thor, jonka koomisuus jäi nimikkoelokuvan parhaisiin hetkiin.

Loppupeleissä tuloksena on melko yksitotista ja vakavahenkistä toimintaa. Toiminta on toki tyylikästä ja taistelukohtausten koreografia komeasti koordinoitua, mutta elokuvassa on kuitenkin vähän sama ongelma kuin Thorissa: vakavahenkinen toiminta tekee siitä pohjimmiltaan tylsän. Muutama kerrassaan mainio sarjakuvallinen vitsi saadaan joka tapauksessa mukaan. Esimerkiksi Lokin ylemmyydentunto kirjaimellisesti murenee Hulkin lempeässä käsittelyssä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Joss Whedon on ohjannut aiemmin tv-sarjoja, mm. jaksoja suosittuihin vampyyrisarjoihin Buffy ja Angel. Hänet on myös ollut mukana Kenneth Branaghin Thorissa – tosin kreditoimattana.

Marvelin Kostajat-sarjakuva ilmestyi ensimmäisen kerran vuona 1963. Maailma ei liene sittemmin paljon muuttunut, sillä yhä Amerikka supersankareineen kiitää apuun pelastamaan länsimaista maailmaa milloin mistäkin uhasta.

Tiedot

Elokuva-arvio: The Avengers

Ensi-ilta 27.4.2012                     

Ohjaus & käsikirjoitus Joss Whedon
Tarina Zak Penn ja Joss Whedon, sarjakuva Stan Lee ja Jack Kirby

Näyttelijät Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård ja Samuel L. Jackson

TUOTTAJA Kevin Feige

MUSIIKKI Alan Silvestri                                       

 KUVAUS Seamus McGarvey                                                        

LEIKKAUS Jeffrey Ford, Lisa Lassek                                             

ROOLITUS Sarah Finn, Randi Hiller                                              

 PÄÄLAVASTAJA James Chinlund

TAITEELLINEN SUUNNITTELU Benjamin Edelberg, Jann K. Engel, Gregory S. Hooper, Billy Hunter,  Richard L. Johnson,  Randy Moore  

LAVASTUS Victor J. Zolfo                                   

PUKUSUUNNITTELU Alexandra Byrne                                      

KESTO 142 min

Ikäraja  K12