Julkaistu: 19.04.2012

Andreas Eriksson & Roland Persson

Roland Persson: Happy End, 2009. Silikoni, 130 x 120 x 60 cm.
Luonnollista ja luonnotonta.

Ruotsalaisten maalari Andreas Erikssonin (s. 1975) ja kuvanveistäjä Roland Perssonin (s. 1963) näyttely valtaa Amos Andersonin taidemuseon ensimmäisen kerroksen. Se levittäytyy kuin jokin orgaaninen olento tilasta toiseen. Eriksson ja Persson ”pelaavat” ällistyttävän hyvin yhteen. Ellei tietäisi, voisi hyvinkin kuvitella katsovansa yhden taiteilijan näyttelyä, eikä kahden, vieläpä kuvanveistäjän ja maalarin.

Persson tekee valoksia ympärillämme olevista arjen esineistä ja asioista, mutta niiden muoto on radikaalisti muuttunut. Erilaisissa eläinhahmoissa, puissa ja esineissä on jotain haavoittunutta ja vinksahtanutta, mutta ne ovat syvästi inhimillisiä. Persson tuntuu kysyvän mikä on olemassaolon ja elämän mieli. Mitä me kaikki, niin elolliset kuin elottomat, oikein olemme, ja onko meillä sittenkään niin paljon eroa.

Perssonin maailma sivuaa hiukan makaaberia. Kuolema ja hajoaminen ovat selvästi läsnä, mutta ne eivät kuitenkaan jää päällimmäisiksi. Niillä ei mässäillä, eikä herkutella, vaan juuri ne oikeastaan tuovat esille elämän herkkyyden ja arvokkuuden.

Eriksson on puolestaan hillitympi, mutta hänen teoksensa eivät jää mitenkään Perssonin varjoon. Ne todellakin komppaavat välillä Perssonin teoksia niin hyvin (tai päinvastoin), että kaikista eroista huolimatta voisi kuvitella katsovansa saman taiteilijan teoksia. Erikssonin maalauksia pysähtyy katsomaan hieman eri tavalla kuin heti huomion vetäviä Perssonin veistoksia.

Erikssonin maalauksissa on usein monia tasoja ja taustoja, jotka synnyttävät niille selkeän historian. Nämä käyvät ilmi näyttelyn oheisteksteistä. Näyttelyn koonnut Björn Springfeldt kuvailee Erikssonin maaluksia ”hitaasti vaikuttavaksi runoudeksi”, mikä onkin hyvin osuvasti sanottu.

Amos Andersonin taidemuseo on nyt ryhdistäytynyt ruotsalaisen nykytaiteen esittämisessä, mikä on hieno asia. Suomessa ja Helsingissä ei liiemmälti ole nähty eikä tunneta uusinta naapurimaassamme syntyvää taidetta. 

 

Tiedot

Andreas Eriksson & Roland Persson

A Second Time / Loves Me, Loves Me Not

Amos Andersonin taidemuseo

17.2. - 7.5.2012

Yrjönkatu 27

ma, to,pe 10-18, ke 10-20, la-su 11-17. HUOM! Tiistaina suljettu.

aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 €, alle 18v. ilmaiseksi

p. 09-684 4460

www.amosanderson.fi

Poikkeusaukiolot: 1.5. suljettu.

Samaan aikaan: Kristiina Uusitalo ja Kenen joukoissa seisot? (molemmat 7.5.2012 asti), Muutosten pyörteissä (4.2.2013 asti)