Julkaistu: 15.03.2012

Timo Kelaranta

Timo Kelaranta: Sarjasta JUEGO, 2009
Timo Kelarannan valokuvat ovat runoilijan puhetta muodosta.

Timo Kelarannan (s. 1951) takautuva näyttely tuo esille oman tiensä kulkijan suomalaisessa valokuvataiteessa. Valokuvataiteen museon päänäyttelytilan toiseen puolikkaaseen avautuva näyttely on ripustettu Kelarannan periaatteiden mukaan puhtaasti esteettisistä lähtökohdista.

Toki osa sarjoista on syntynyt tiettynä aikana ja tietystä teemasta, mutta suurin osa rinnastuksista pitää sisällään eri aikoina otettuja kuvia. Tämä pohjautuu Kelarannan käsitykseen siitä, että kaiken perustana on muoto. Se on yksinkertaisesti määräävin ja ratkaisevin tekijä valokuvauksessa ja kuvan tuottamisen prosessissa. 

Toki Kelarannan töissä on sisältöäkin, monesti ne tuntuvat johtavan syvälle filosofiseen pohdintaan, mutta kuten Kelaranta toteaa, sisältö kyllä aina tulee mukana. Tämä lähestymistapa mahdollistaa ennakkoluulottoman yhdistelyn, jonka lopputuloksena on sarjoja, joiden ei todellakaan uskoisi olevan ajallisesti niin laajoja, ja joiden ulottuvuudet tuntuvan ylittävän perinteisemmän esillepanon rajat.

Niinpä esimerkiksi mustavalkokuvat tytöstä ja kukista, joiden välillä on kolmekymmentä vuotta, ovat kuin juuri tarkoituksella vierekkäin. Ja niinhän ne tietysti ovatkin, eikä sillä ole enää merkitystä, ettei niiden ottamishetken intentiolla ole todennäköisesti ollut mitään tekemistä keskenään.

Kelarannan kuvien kohteet, olivat ne sitten intiimejä henkilökuvia tai abstrakteja tutkielmia, tuntuvat sulavasti rinta rinnan toteuttavan samaa esteettistä näkemystä. Ne kuvaavat maailmaa ympärillämme, sen muotoja ja värejä, sen koskettavaa läheisyyttä, kuin hieman etäämmäksi ja salaperäiseksi jäävää mysteeriä.

Kelaranta onkin, kuten itse toteaa, runoilija. Hänen kuvansa puhuvat aistien ja hienovaraisten kuiskausten kieltä. Ne eivät julista eivätkä saarnaa, eivät kohota ääntään, vaan kietovat katsojan omaan pehmeään maailmaansa.

Näyttelyarkkitehtuuri kaarevine seinineen mukailee osuvasti Kelarannan kuvien luomaa tunnelmaa. Näyttely kokonaisuudessaan on ilmavasti ja maltilla ripustettu. Se onnistuu ilmentämään laajemmalla tasolla sitä samaa muodon harmoniaa, mistä yksittäisetkin kuvat rakentuvat.

Tiedot

Timo Kelaranta

Outo rakkaus

1.2. - 29.4.2012

Suomen valokuvataiteen museo

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G

ti-su 11-18

pääsymaksu 6 / 4 €, alle 18-v. ilmaiseksi

p. 09-6866 3621

www.valokuvataiteenmuseo.fi

 

Samaan aikaan:

K-G Roos: Mafia, Marimekko, Mannerheim

Octavian Balea: Flexi-In-Security 25.3. asti

Itä–Länsi-Battle 25.3. asti