Julkaistu: 01.03.2012

Napoleon Pink Horse

Kulttibändi lumoaa uudella showllaan Kiasma-teatterissa maaliskuussa.

Jo "legendaariseksi muuttunut" ja "myyttisiin mittoihin" kasvanut Napoleon Pink Horse kokoontuu rennosti aamutuimaan kuppilaan kertoilemaan tulevasta spektaakkelistaan. Viikatteita hiotaan Helsingin valloittamista varten. Ryhmän manageri seurailee tarkkana keskustelua. Puhe kääntyy pop-kulttuuriin: se mikä toimii, toimii ja se mikä ei toimi, ei vaan toimi. Toisaalta jostakin huonosta, joka on hyvin tehty voi saada kiksejä. Harmi, että teattereissa ei aina näe samaa draivia, kuin monilla rock-klubeilla…

Edellä heitetty läppä voisi tapahtua vaikka Berliinissä, tai Tukholmassa ja kertojina voisivat olla ketkä tahansa innokkaan rennot musakapinalliset. Keskustelu käytiin kuitenkin Kiasman kahvilassa ja läsnä olivat näyttelijä Tuukka Vasama ja tanssija Elina Pirinen, sekä tuottaja Eeva Kemppi Esitystaiteen seurasta.

Kyseessä on Kiasma-teatteriin tuleva mielenkiintoinen esityskokemus, jossa yhdistellään musiikkia, liikettä ja sanaa. Koko happening on kiedottu esitystä varten kootun bändin ympärille, joka kantaa sopivan pop-henkistä ja hauskan narsistista nimeä Napoleon Pink Horse. (tässä NPH). Kysyn heti alkuun Tuukka Vasamalta, mistä moinen hauska nimi?

- Se vain tuli. Nimi syntyi niin kuin bändin nimet yleensäkin eli sattumanvaraisesti. Siinä kiteytyy popin ydin: nimi svengaa ja jää mieleen. Nimeä ei voi tyhjentää yhteen tiettyyn merkitykseen. Ylipäätään pyrimme irti liiasta merkitysten etsinnästä. Se mikä toimii, se toimii, siinä se.

Jään kuitenkin pohtimaan ryhmän nimeä, joka saa mielikuvituksen villisti laukkaamaan. Mieleen tulevat monet ryhmät, joissa on kokeiltu ja rikottu teatterin ja musiikin välisiä rajoja. Usein ryhmien nimissä on ollut jokin sanaleikki: Virgin Prunes, Motelli Skronkle… Mistä sitten syntyi ajatus kiepauttaa esitys bändikeikan formaattiin?

- Olen itse saanut musiikkikasvatukseni pääosin tuolta Urho Kekkosen kadulta, Tavastia-klubilta. Olen usein miettinyt, miksi rock-meiningissä paahdetaan kunnolla ja antaumuksella, mutta jos teatterissa soitetaan, se on jonkinlaista soittamisen esittämistä. Jokin hyvä bändikeikka sen sijaan saattaa huomaamatta muuttua kunnon esitykseksi ja merkitykselliseksi kokemukseksi, Vasama kertoo.

Juuri Tampereen-junasta saapunut Elina Pirinen tuo oman näkökulmansa tanssijana produktioon ja bändi-imagoon. Keskustelu kääntyy myös NPH:n musiikillisiin innoittajiin.

- Minua kiinnostaa erityisesti, millainen pöhinä ja energia esittävän taiteen alueella on, kun asioita yhdistellään mielenkiintoisesti. Nykytanssissa on ollut vallalla jonkinlainen esiintyvän ruumiin androgyynisyys kun taas rockkulttuurissa vahva ja herkkä jätkäily. Tässä projektissa voin olla samalla bändin jätkä ja yhtä lailla femme fatale. Minä soitan myös indierock-bändissä, joten sabluuna on kiinnostava, Pirinen kuvailee.

NPH:ssa vaikuttavat myös Miikka Ahlman ja Timo Heinonen. Mikä on heidän osansa bändissä, ja mitä Kiasma-teatterissa tullaan näkemään?

- Biisejä on syntynyt yhteistyönä monenlaisista ideoista. Miikka on säveltänyt eräänlaista barokkipoppia, Timo on kirjoittanut tekstejä ja me kaikki olemme tuoneet oman osamme ideoihin, Pirinen ja Vasama kertovat.

- Innoittajia on monelta taholta: Pearl Jam, Britney Spears, Laura ja Jarkko ja nykyrunoilijoiden tekstejä… Näistä teemme omanlaisiamme versioita ja lisäksi teemme kokonaan omia biisejä. Olennaista on tuoda kiinnostavia teemoja juttuun ja sitten katsomme, mitkä ideoista toimivat.

On hienoa, että NPH nousee lavalle juuri Kiasmassa. Paikan teatteri on kuulu ammattitaitoisesta ja kunnianhimoisesta tekniikan toteuttamisestaan. Bändin kiertueelle osallistuvat talon puolesta Heikki Paasonen ja Jani-Matti Salo valosuunnittelun osalta ja Timo Muurinen liveäänen toteuttamisessa. Lavalla tulee olemaan pianon ja muiden instrumenttien lisäksi myös monenlaisia suhinavimpaimia.  Projekti tuo varmasti oman lisänsä Kiasmassa olevaan pop-henkiseen näyttelyyn Thank you for the music. Mitä tulevasta keikkaputkesta tuumailee Esitystaiteen seuran tuottaja Eeva Kemppi?

- Me haluamme yhteyttää erilaisia esittävän taiteen tahoja ja löytää uusia kiinnostavia lähestymistapoja. Tämä NPH on juuri nappi tähän tarkoitukseen. Toimitilamme ovat stadin luovassa ytimessä, eli Suvilahdessa. Kun olen seurannut ryhmän prosessia ja harjoituksia, voin luvata, että jännää on tulossa, Kemppi myhäilee.

Tiedot

Napoleon Pink Horse

TYÖRYHMÄ: Miikka Ahlman, Elina Pirinen, Timo Heinonen, Tuukka Vasama

KIASMA-TEATTERISTA: Heikki Paasonen ja Jani-Matti Salo (valosuunnittelu), Timo Muurinen (liveääni)

TUOTANTO: Esitystaiteen seura ja Kiasma-teatteri

TUOTTAJA: Eeva Kemppi

Esitykset Kiasma-teatterissa: 24.3. klo 15/28.3. klo 19/29.3. klo19/30.3. klo 19/31.1. klo15/1.4. klo 15

Lipunmyynti: Kiasma

Lisätietoja: www.esitys.fi, www.napoleonpinkhorse.com