Julkaistu: 19.03.2012

Cats on Fire

Kuva: Appu Jasu ja Joakim Berner
Kuudessa eri kaupungissa äänitetty studioalbumi roihuaa tasaisella liekillä.

Maaliskuun lopussa julkaistava All Blackshirts To Me -levyn ensimmäinen kuuntelukokemus on kuin tapaaminen ystävän kanssa pitkästä aikaa. Jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin; uusia asioita on tapahtunut puolin ja toisin, mutta perushyvä tunnelma, luottamus ja yhteys ovat olemassa. Jos muutoksia on syntynyt, ne parhaimmillaan vahvistavat ystävyyttä.

Cats on Firen aikaisempi studioalbumi Our Temperance Movement (2009 Johanna-Kustannus) oli ja on korvakarkkia, josta nautiskelu on jatkunut läpi vuosien. Nyt vuorossa on uusi kattaus, josta löytyy monta herkkupalaa.

Ainekset ovat tuttuja: nostalgiset rautalankaiset helisevät kitarat, Mattias Björkasin ääni, outo melankolia. Uudenoloisia sävyjä tarjotaan heti alkuun Our Old Centre Backin pyörähtäessä äänimaisemalla käyntiin. Myös myöhemmin Smash It To Piecesin karhea kitaraintro tuntuu piristävältä muuten niin hallitun kitarankäsittelyn lomassa.  Korvia tulee höristelyä myös sanoituksien suhteen varsinkin kappaleen 1914 and Beyond kohdalla, jossa Cats on Fire esittää näkemyksiään päivän politiikasta historiaan peilaten. Levyltä singlenä loppuvuodesta 2011 julkaistu My Sense of Pride tuo, kuten niin moni musiikkibloggari on ennättänyt toteamaan, mieleen Rauli Badding Somerjoen balladit.

Kappale toisensa jälkeen albumi tarjoaa paloja puhtaasta popmusiikin taivaasta – nuo rikkaat melodiat, nuo mehevät kitarat, nuo sopivassa suhteessa viljellyt kellopelit, vibrafonit, marakassit. Ja mikä saa kaiken toimimaan ilman että käteen jää vaan hattaraa?

Cats on Firella on kyky tehdä musiikkiinsa kiertymä, joka poistaa purkan,  väkinäisyyden ja pastellivärit sen popista. All Blackshirts To Me -albumin kohdalla kierre on koko levyn läpi tunkeva tunne unelmien murtumisesta, surullisuudesta, jonkinlaisen aikakauden päättymisestä. Kappaleista löytyy pettymyksiä, pyristelyä, todellisen tuntuista elämää. Se, että albumia on tehty useamman vuoden ajan useammassa kaupungissa tuskin lienee vain aikataulujen sanelema seikka. Kypsyttely kuuluu ja tuntuu.

Paljon ulkomailla keikkaillut ja hienoja arvioita kerännyt Cats on Fire tullee suuntaamaan myös uuden levyn myötä kotimaan rajojen ulkopuolelle. Sitä ennen yhtyeen konserttikalenterista löytyy useampikin mahdollisuus mennä katsastamaan All Blackshirts To Me -levyn kappaleita live-versioina Helsingissä.

Tiedot

Cats on Fire

6.4.2012  Kuudes Linja (levynjulkaisukeikka)

12.5.2012 Kulttuurikeskus Korjaamo

Cats on Fire: All Blackshirts To Me (Soliti 2012)

www.catsonfire.net/