Julkaistu: 29.03.2012

2084

Monitaiteellinen esiintyjäryhmä tuo Forum Boxiin teoksen tulevaisuuden kauhukuvista ja toiveista.

Forum Box muuttuu huhtikuussa näyttämöksi, jonka jokaisessa tilassa yleisö haastetaan pohtimaan, minkälaiseksi maailma muuttuu tulevaisuudessa.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Mikko Niemistö on koonnut ympärilleen monitaiteellisen ryhmän nostamaan esiin ajatuksia tulevaisuuden kauhukuvista ja ihanteista. Viisihenkinen esiintyjäryhmä taitaa sirkuksen, nykytanssin, mediataiteen ja musiikin.

- Aloin pohtia äänisuunnittelija Johannes Vartolan kanssa ei-toivottuja tulevaisuudenvisioita. Mielessämme olivat George Orwellin vuonna 1949 julkaistu kirja Vuonna 1984 ja Aldous Huxleyn vielä vanhempi Uljas uusi maailma  (julkaistu 1932). Noiden klassikoiden julkaisusta on jo pitkä aika ja tämän päivän ihmisten dystopiat ovat toisenlaisia. Niihin halusimme paneutua.

Niemistö muistuttaa, että maailmassa on aivan toisenlainen tilanne kuin noiden kirjojen julkaisuajankohtana. Meillä Suomessa esimerkiksi on eletty rauhanaikaa jo pitkään. 

Teoksen materiaali internetistä

Teosta valmistellessaan Niemistö, Vartola, sekä sirkustaiteilija Inga Björn, tanssitaiteilija Leena Harjunpää ja äänitaiteilija Ilpo Heikkinen etsivät internetistä videoita, kuvia ja tekstejä eri aihealueista. Materiaalista jokainen ryhmäläinen koosti tekstiä, joka liittyi ihmisten mielikuviin tulevaisuudesta. 

Omakohtaisen tutkimustyön ansiosta esiintyjillä on henkilökohtainen suhde tekstiinsä. Puhetta kuullaan myös nauhalta, esimerkiksi otteita haastattelusta, jossa kirjailija Huxley puhuu. Lisäksi tekstiä heijastetaan erilaisille pinnoille ja mukana on myös videota. Nämä sen lisäksi, että yhdessä huoneessa nähdään ilma-akrobatiaa, toisessa tanssia, kolmannessa keskitytään musiikkiin oman teeman mukaan.

Tekijöiden mielestä tämän päivän ihmisiä liikuttaa sirpaloitunut virtuaalimaailma, jossa konkretiasta on vaikea saada kiinni. Ongelma on viihteen ja faktan sekoittuminen mediassa ja samalla ihmisten mielissä.

Työryhmä on huomannut, että informaatioyhteiskunnassa surffatessaan nykyihminen kaipaa jotakin tai johonkin. He kysyvät, mitä me kaipaamme? Onko meillä kaipuu taaksepäin, menneisyyteen?

Yleisestä yksityiseen

Harjoitusprosessin aikana yhteiskunnallinen teema on tiivistynyt ja sulkeutunut. Nyt Niemistö ryhmineen haluaa katsoa jokaista ihmistä yksilönä.

Niemistö ei lupaa antaa yksiselitteistä vastausta maailman tulevaisuudesta. Hän toivoo positiivisia eleitä, aitoa fyysisyyttä.

- Emme voi nostaa itseämme siihen asemaan, että nostaisimme virheitä esiin ja tuomitsisimme toisia. Haluamme kysyä. Mitkä ovat ihmisten toiveet tänään?

Vaikka ryhmäläisten taustat ovat erilaiset, kaikki viisi ovat näyttämöllä koko teoksen ajan. Yleisö seuraa esiintyjiä Forum Box -gallerian tilasta toiseen.

Katsoja kokoaa mielessään fragmentaarisesta teoksesta kokonaisuuden, mikäli niin haluaa.

- Haluamme rohkaista yleisöä pohtimaan ja kysymään. Kuinka dystopiat saadaan muuttumaan utopioiksi?

Tiedot

2084

Esiintyjät:

Inga Björn

Leena Harjunpää

Ilpo Heikkinen

Mikko Niemistö

Johannes Vartola

Konsepti: Mikko Niemistö ja Johannes Vartola

Ohjaus: Mikko Niemistö

Äänisuunnittelu: Ilpo Heikkinen ja Johannes Vartola

Tuotanto: Mikko Niemistö

Esitykset

ma 2.4. klo 19.00

ti 3.4. klo 19.00

to 5.4. klo 19.00

ti 10.4. klo 19.00

to 12.4. klo 19.00

pe 13.4. klo 19.00

la 14.4. klo 19.00

su 15.4. klo 19.00

Liput: 8/5 e
 Esityspaikka: Forum Box, Ruoholahdenranta 3 A, Helsinki

http://2084esitys.wordpress.com/esitys/