Julkaistu: 02.02.2012

UrbanApa 2012

Kuva: Mika Haaranen
Katutanssi ja nykytanssi sekoittuvat näytöksiksi ja avautuvat työpajassa ja festariklubilla.

UrbanApa -festivaali tuo helmikuun lopussa esiin nuorten taiteilijoiden kaupunkitaidetta.

- Vahingossa voi inspiroitua, jos tulee katsomaan festivaalin näytöksiä tai mukaan Lavaklubille, lupaa festivaalin taiteellinen johtaja Sonya Lindfors.

Mukana on katutanssia ja nykytanssia sekoittavia esityksiä, jotka Lindforsin mukaan eivät ole liian vaikeita kenellekään. Teini-ikäisille on tarjolla workshop, ja hiukan vanhemmat saavat kokeilla taitojaan festivaaliklubilla.

- Tämä on nuorten tanssijoiden oma juttu, sanoo Teatterikorkeakoulusta vuonna 2007 valmistunut Lindfors, 26. Hän alkoi järjestää taidetapahtumia, koska huomasi, ettei nuorille osaajille ole mahdollisuuksia. Edellinen UrbanApa -festivaali toteutui syksyllä 2010. Festivaalien lisäksi Lindfors tekee esityksiä kaupungilla, mm. metroasemilla ja kahviloissa. Lisäksi hän järjestää UrbanApa -työpajoja.

Esillä rautaiset ammattilaiset

Festivaaliin kuuluu kaksi erilaista esitysiltaa Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskuksessa. RawNightShow on kolmen teoksen kokonaisuus. Sonya Lindforsin ja Anniina Jääskeläisen yhteinen teos on Note2self, jossa tekijät sekoittavat katutanssin dynamiikkaa ja nykytanssin herkkyyttä. Mukana Stoan näyttämöllä on dj Desto eli Risto Roman, jonka oma musiikki maisemoi teoksen tunnelman.

Suomen kovimmat popping-tanssijat Jenni Tuunainen, Olli Olhs ja Jenny Silfver tuovat iltaan Skitsoflex-teoksensa. Kolmantena teoksena mukana on koreografi Katja-Maria Taavitsaisen Overkill, jossa hänen lisäkseen tanssivat Pekka Louhio ja Jenni Nikolajeff

Raivokasta energiaa

Kimmo Alakunnas ja Pälvi Salminen tulkitsevat pinttyneitä tapoja ja rikkovat näkymättömiä rajoja teoksessa Behave, jonka koreografia on Alakunnaksen. Tanssijoita tukee Alisha Davidowin video. Behave nähdään Stoan musiikkisalissa kolmena iltana.

Työpaja nuorille osaajille

Esitysten lisäksi Lindfors opettaa festivaalin ajan katutanssia nuorille.

- Kokeilemme workshopissa tanssia perusaskeleista improvisaatioon, ihan niin kuin itse harjoittelen. Kuka tahansa12-17-vuotias voi osallistua. Workshop on ilmainen.

Kiinnostuneet voivat ilmoittautua kurssille suoraan Stoan yhteyshenkilölle osoitteeseen ia.pellinen@hel.fi .

Kaupunkikulttuurin jamit

Tapahtuma huipentuu Festivaaliklubille lauantaina 25.2. Kansallisteatterin Lavaklubilla. Illan nimi on UrbanApa & friends.

- Siellä on tarjolla musiikkia, improvisaatioita, eri tiloissa nähdään site specific -pätkiä ja uudet tekijät kertovat työstään. Kaikki mukana olevat pääsevät tanssimaan, siellä on rento meininki, kannustaa Lindfors.

- Kannattaa tulla mukaan. Vaikkei olisi aikaisemmin nähnyt nykytanssia, voi tästä festivaalista saada itselleen jotakin.

Tiedot

UrbanApa 2012

21.-27.2.2012 @ Stoa

http://www.urbanapa.fi/

www.stoa.fi