Julkaistu: 16.02.2012

Stefan Bremer

Stefan Bremer: Suurkirkko lähtee taivaalle, 2010.
Stefan Bremerin valokuvien pääosassa on Helsinki.

Stefan Bremer on tehnyt pitkän uran merkittävänä ja monipuolisena valokuvaajana. Hänen kuviaan on nähty monissa eri yhteyksissä; näyttelyissä, julkaisuissa, lehdissä ja verkossa. Helsingin kulttuurikeskuksen alaisessa Stoan galleriassa on nyt esillä Bremerin Helsinki-aiheisia kuvia. Näyttely juhlistaa Bremerin viime vuonna saamaa Helsingin kaupungin kulttuuripalkintoa.

Bremerin kuvien aiheet ovat aina olleet moninaiset. Yhteisenä nimittäjänä voisi kuitenkin pitää vahvaa tunnetta, joka hänen kuvistaan välittyy. Bremerin kuvissa sattuu ja tapahtuu, niissä on vauhtia, liikettä ja ihmisiä. Hänen maisemakuvansakin ovat dynaamisia ja värikkäitä.

Tämän näyttelyn kuvien aiheena ja pääosan esittäjänä on Helsinki. Bremer on kuvannut aiemminkin paljon kotikaupungissaan Helsingissä, hän on tallentanut sen öisiä katuja ja tunnelmia, tapahtumia ja ylipäätään kaikkea mitä kaupungin kaduilla voi vastaan tulla. Tässäkin näyttelyssä Helsinki esittäytyy tunnistettavana; Tuomikirkko, Suvilahden kaasukello ja monet muut tutut maamerkit kertovat heti mistä kaupungista on kyse. 

Bremer on myös jo pidempään leikitellyt manipuloimalla ottamiaan kuvia. Niinpä nytkin näemme Tuomiokirkon lähtevän rakettina taivaalle ja ”tuhatjalkaisen” mäyräkoiran kulkevan kaupungin kaduilla. Bremerin manipulaatiot ovat leikitteleviä. Ne luovat myös hieman arveluttavan tunnelman siitä, voinko uskoa mitä näen. Tämä lienee kuitenkin tärkeä kyseenalaistus nykymaailmassa, jossa tiedämme uutis- ja lehtikuviakin manipuloidun ilman asianmukaista mainintaa.

Bremerin kuvissa yhdistyy intiimi ja yhteisöllinen. Ihmiset näyttäytyvät yksilöinä erilaisine ilmiasuineen, käyttäytymisineen ja tarpeineen, mutta myös yhteisön osina, muodostamassa tämän kaupungin yhdessä, jossa me kaikki elämme.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Helsinki-niminen kuvateos Bremerin kuvista.

Tiedot

Stefan Bremer:

Helsinki

Stoan galleria

2.2.-11.3.2012

Turunlinnantie 1, Itäkeskus

p. 050-382 8150

ma-to 9-20, pe 9-18, la-su 10-16

vapaa pääsy

www.stoa.fi

Stefan Bremer yleisön tavattavissa ma 27.2. klo 17.