Julkaistu: 22.02.2012

Martin Parr

Martin Parr: FINLAND. Lavatanssit. Tanssilava Riutanharju 2011.
Englantilainen Martin Parr on valokuvannut Suomea ja suomalaisia.

Helsinkiläinen vuonna 2006 perustettu Viewmasters-valokuva-agentuuri on avannut Laboratory-nimisen galleriatilan Erottajankatu 9:n sisäpihalle, samaan tilaan, jossa aikoinaan toimi taidegraafikoiden galleria. Tilassa on World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ajan muutamia vaihtuvia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

Tilan avajaisnäyttelynä toimii englantilaisen valokuvaajan Martin Parrin (s. 1952) näyttely Think of Finland. Parr on jo vuosikymmeniä niittänyt mainetta englantilaisen elämänmenon kuvaajana. Hänet tunnetaan värikkäistä valokuvista, jotka usein esittävät mitä tavallisimpia arkielämän  asioita, kuten kulutustuotteita ja ruoka-annoksia. Magnum Photos -kuvatoimistoon kuuluvan Parrin valokuvat ovat levinneet näyttelyinä ja kirjoina ympäri maailmaa.

Suomessa Parrin valokuvia on ollut esillä mm. Taidemuseo Tennispalatsin Oi maamme! -näyttelyssä vuonna 2007. Näyttelyssä nähtiin hänen vuosina 1990-1992 Suomessa ottamiaan kuvia mm. ruotsinlaivalta ja autonäyttelyistä. Parr opetti tuolloin muutamissa jaksoissa Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolla vierailevana professorina. Suomalaisuus ja nouseva suomalainen valokuva tekivät häneen vaikutuksen. Helsingin lisäksi Parr kierteli laajemminkin Suomessa.

Nyt esillä olevan näyttelyn kuvat ovat vuodelta 2011, jolloin Parr palasi Suomeen tehden kuvausmatkan Helsingistä Ouluun. Parr itse kertoo: ”Suomalaiset ovat ihastuttavan kummallista kansaa, joten halusin näyttää tätä kummallisuutta sekä tutkia perinteiden ja nykyajan välistä jännitettä.”

Parrin kuvista välittyykin jotain tuiki tavallista ja tuttua, siitäkin huolimatta, että hänen otteensa on hyvin omintakeinen. Kuvat luovat hauskan kavalkadin ”tavallisesta elämästä ja tavallisista ihmisistä”. Mukana on ripaus menneen maailman ja pääkaupungin ulkopuolisen Suomen tunnelmaa.

Esillä on myös hauska lyhytelokuva, joka kertoo Parrin kuvausmatkasta ja hänen mietteistään. Alakerran näyttelytilan reiällinen seinämateriaali on hieman levoton tausta kuville, jotka olivat kiinnitetty nupeilla suoraan seinään. Ripustus on parrmaiseen tapaan runsas ja eläväinen korostaen kuvien luonnetta.

Tiedot

Martin Parr

Think of Finland

Laboratory-galleria

10.2. - 8.4.2012

Erottajankatu 9 B (sisäpiha)

ti-su 11-18

vapaa pääsy

www.laboratory.fi