Julkaistu: 02.02.2012

Maiju Salmenkivi

Frozen, 2011, acrylic and oil on canvas, 180 x 200 cm. Kuva: Marek Sabogal
Maiju Salmenkiven maalauksissa tutut paikat pukeutuvat fantasiaan.

Maiju Salmenkivi (s.1972) kuuluu sellaisten nuorehkojen suomalaisten naismaalareiden joukkoon, jotka ovat saavuttaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana paikkansa nykytaiteen kaanonissa. Tästäkin näyttelystä teoksen kokoelmiinsa ovat hankkineet niin Nykytaiteen museo Kiasma, Emmassa majaileva Saastamoisen säätiö kuin Helsingin taidemuseokin.

Salmenkiven teokset ovat maisemia, usein kaupunkikuvia. Tuttu realistinen maisema kohtaa niissä fantasian, värein ja muodoin ilmaistun toisen todellisuuden, joka puskee tiensä akryyli- ja öljyvärein läpi maalauskankaan. Jotain sukulaisuutta näen esimerkiksi saman sukupolven maalarissa Anna Tuorissa.

Ihmiset ovat myös useimmiten mukana Salmenkiven teoksissa. He ovat yleensä pieninä hahmoina osa maisemaa. Silloin kun ihmishahmot ovat enemmän teoksen varsinainen aihe, ne on kuitenkin maalattu jossain mielessä samalla tapaa kuin maisema, osin hahmottomina ja epäselvinä. Nämä ihmiset ovatkin kuin osa maisemaa, eivät yksilöllisen ihmisen esittäviä muotokuvia.

Salmenkiven teosten tunnelma rakentuu värien ja muotojen yhteistyölle, joka luo tämän omintakeisen fantasiamaiseman ja -maailman. Mikä meidän ajassamme on nostanut juuri tämänkaltaisen ilmaisun keskeiseksi? Mikä on tämä realismin ja fantasian yhdistelmä?

Kalhama & Piipon vahva yleisvalaistus sopii Salmenkiven voimakkaisiin ja värikkäisiin teoksiin. Se näyttää ne selkeästi ja kirkkaasti, ja vahvat teokset kestävät voimakkaan valon vaativan kovuuden.

Tiedot

Maiju Salmenkivi

Splash

20.1. – 19.2.2012

Gallery Kalhama & Piippo Contemporary

ti-pe 11-17, la-su 11-16

Bulevardi 10 A 1 a

ilmainen sisäänpääsy

www.kalhamapiippo.fi

p. 09-278 5301