Julkaistu: 16.02.2012

M83

M83
Klubikeikalle saapuvan ranskalaisen elektroartistin kappaleet tarttuvat kuin omituinen liima.

Sopivasti 80-lukulaisia syntetisaattorisoundeja, laajaa, kaikuisaa äänimaisemaa, juuri iskulleen istuvia efektejä sekä hempeähkö ja silti voimallinen miesääni. Ranskalainen M83 ei ole keksinyt elektronista musiikkia uudelleen, mutta osaa työstää niin houkuttelevia kappaleita, että ne jäävät väistämättä korvien väliin soimaan.

Kierteisgalaksin mukaan nimetty M83 syntyi vuonna 2001 kahden miehen yhtyeenä, mutta jo pari vuotta myöhemmin Nicholas Fromageau vetäytyi bändistä Anthony Gonzalezin jatkaessa projektia omin nokin. Vuonna 2005 ilmestyi kolmas pitkäsoitto Before the Dawn Heals Us, joka nosti M83:n suuremman yleisön tietoon. Samana vuonna Gonzalez huhki kasaan myös useita remix-teoksia mm. Bloc Partyn ja Depeche Moden kappaleista.

Tähän päivään mennessä M83 on julkaissut yhteensä kuusi studiopitkäsoittoa, joista viimeisin Hurry Up, We´re Dreaming ilmestyi vuoden 2011 syksyllä. Gonzalez päätyi tekemään uutukaisestaan tuplalevyn, jossa on yhteensä 22 kappaletta kahdella erillisellä kiekolla.

Hurry Up, We´re Dreaming on kerännyt laajalti kiitosta niin kuuntelijoiden kuin kriitikoiden taholta eikä suotta. Gonzalez vie kuulijan päänsisäiselle matkalle, jossa useat kappaleet ovat pikemminkin mielikuvia kuin lauluja. Intro- ja Outro-nimiset raidat kielivät siitä, että levyt lienee tarkoitettu kuunneltavaksi yhtenä kokonaisuutena, mikä äkkiseltään tuntuu haasteelta kappalelukumäärää katsoessa. Sellaiseksi se ei kuitenkaan muodostu, ainakaan huonolla tavalla.

Kuulijaystävällinen tasapaino ja mielenkiinto säilyvät yllättävän hyvin. Lyhyehköjen instrumentaalipalojen (mm. Train to Pluton, Where The Boats Go, When Will You Come Home?) ripottelu pidempien teosten väliin tuntuu luontevalta. Täytemateriaalimietintää ei tosin voi välttää, koska näitä raitoja ei kyllä tule valittua yksittäiskuunteluun. Mutta kokonaisuuteen, joka on kummallisen kiehtova, ne istuvat kauniisti.

Aikaisemmilta M83 levyiltä tuttu shoegazing-henki leijuu edelleen jossain määrin mukana, mutta se on saanut tehdä reilusti tilaa jo edellisellä Saturdays = Youth   -levyllä (2008) esiin tulleelle 80-luvun nostalgialle. OK Pal, Reunion, Claudia Lewis purskauttelevat mieleen niin permanentteja, takatukkia, neonvärejä, olkatoppauksia kuin rakeisia tv-sarjan tunnuskuvia.

Hittikappaleeksi nousseella, koukuttavalla Midnight Cityllä soi saksofoni, joka toistuu yhtenä harvoista orgaanisista instrumenteista läpi koko tuplalevyn. Gonzalezin oman äänen lisäksi levyllä kuullaan mm. yhdysvaltalaisia laulaja-lauluntekijöitä Zola Jesusta sekä Morgan Kibbya.

Useamman kuuntelukerran jälkeenkin Hurry Up, We´re Dreaming onnistuu herättämään uudenlaisia tuntemuksia: se on muovautuva, kiehtova möhkäle, joka tuntuu muotoutuvan sopivaksi monenlaiseen mielentilaan.

Kerran aikaisemmin Suomessa vieraillut M83 valtaa helmikuun lopussa loppuunmyydyn Tavastian. Liputta jääneitä lohduttanee hieman että yhtye palaa Suomeen jo tulevana kesänä festivaalikeikalle.  

Tiedot

M83

27.2.2012 Tavastia

Liput 23,50€/24€

Konsertti on loppuunmyyty.

http://ilovem83.com/