Julkaistu: 29.02.2012

Lazards

Kuva: Lazards
Triolla on takanaan vasta yksi EP ja kaksi keikkaa, mutta hyvän tunnistaa vähästäkin.

Jens ja OP ovat kotoisin Iisalmesta, jossa heidän mukaansa “kaikki tuntevat toisensa”. Opiskellessaan Lahdessa OP tutustui Tuomoon. Kolmikon illanvietto pari vuotta sitten syksyllä oli kääntynyt jo yöksi, kun puheeksi tuli legendaarinen elektropunkbändi Suicide.

- Mietimme, miksei nykyisin ole sen henkisiä yhtyeitä.  Päätimme, että – no hitto – perustetaan sellainen. Sittemmin olemme tosin ajautuneet alkuperäisestä idiksestä jonkin verran kauemmas.

Suiciden henkeä Lazardiksi nimetyn kokoonpanon musiikissa kyllä on jäljellä. Hetkittäin mieleen tulee myös 22-Pistepirkon vähäeleinen mutta uhmakas pikkuveli.

Itse bändi määrittelee musiikkinsa laveasti minimalistiseksi lo-fi-taiderockiksi.

- Biisinteossa ratkaisevaa on oikean tunnelman tavoittaminen. Monesti biisit ovat  yksinkertaisia, jopa junnaavia. Kappaleet jalostuvatkin usein karsimalla ylimääräisiä ideoita.

Lazardsin biiseissä on sopivassa suhteessa uhkaa ja pidättelyä. Hypnoottisen jumituksen katkaisevat suoraviivaisemmat kipaleet, vetävät riffit ja kaikesta turhasta riisuttu rummutus. Surina ja feedback ovat olennaisia elementtejä, mutta ne eivät vie huomiota kokonaisuudelta. 

Ensimmäisen keikkansa Lazards teki loppukesästä. Toisen keikan aikaan tammikuun lopulla myynnissä oli jo heidän ensijulkaisuaan, viisi biisiä sisältävää ja bändin omaa nimeä kantavaa kasettia. Se oli Koira Recordsin, OP:n oman levymerkin toinen julkaisu.

- Kasetti äänitettiin treeniksellä c-kasettineliraiturilla syksyllä 2011. Tällaisella tee-se-itse-meiningillä tavoittelimme spontaania jälkeä ja sopivaa rosoisuutta lopputulokseen. Pohjat purkitettiin livenä. Miksaus, kannet, kaikki muukin on omaa tekoa.

Kasetin avauskappaleeseen tiivistyy bändin vetovoima. Hissuksiin alkava Hurricane Heart yltyy kitarapörinäksi, mutta ei koskaan karkaa käsistä. Kolmas raita Secretly Mine on yllättävän suloista mutta vinoa poppia, kun taas päätöskipale Lost and Found kurvaa hämyisen taiderockin suuntaan.

Biisien laatu paljastuu kasetilta, mutta niiden voimasta saa paremman käsityksen keikalla. OP soittaa kiippareita sekä hoitaa taustalauluja, Tuomo on vastuussa kitaroinnista ja Jens soittaa rumpuja ja laulaa.

Livenä yhtälössä korostuu jälkimmäisen osuus. Seisaaltaan rumpaloivan laulajan ääni taipuu kuvaamaan niin melankolista kaipausta kuin rujoa tilitystäkin, eikä miehen lavakarismaa voi tarpeeksi korostaa. Jens heittäytyy musiikkiin monomaanikon kiihkeydellä. 

- En itsekään tiedä, mitä siellä lavalla tapahtuu, mutta se tuntuu luonnolliselta.

Lazardsia pääsee todistamaan livenä maaliskuun 10. päivä Lepakkomiehessä. Keikalta voi lunastaa myös heidän kasettiaan. Bändin on tarkoitus nauhoittaa lähiaikoina myös lisää materiaalia ja “ideoita musiikkivideosta on myös heitelty ilmaan”.

Tiedot

Lazards

http://lazards.bandcamp.com/

Lepakkomies 10.3: Hectorock 2

Lazards

Räjäyttäjät

Atom Mouth Gimlies

Liput 5 e