Julkaistu: 08.02.2012

Kansallinen keikkapäivä

Noora Tommila. Kuva: Eetu Henttonen
Vie hellusi ystävänpäivänä keikalle. Se ei maksa mitään.

Kansallinen keikkapäivä kuulostaa jo perinteikkäältä, vaikka se järjestetään ensimmäisen kerran. Kansallinen keikkapäivä on vuonna 2010 perustetun Suomen rock-klubien liiton masinoima tapahtuma, johon osallistuu klubeja ympäri Suomen Helsingistä Hämeenlinnaan ja Vaasasta Joensuuhun. Keikkapaikat avaavat ovensa tiistaina 14. helmikuuta ja tarjoavat illan keikat ilmaiseksi.

Helsingissä tapahtumaan osallistuvat Tavastia, Nosturi, Loose ja Korjaamo. Mukana on siis nimekkäitä ja isoja keikkapaikkoja, joiden ovet eivät usein ilman pääsylippua aukea.

Korjaamossa on kuitenkin hieman intiimimpi tunnelma. Sehän sopii, sillä kansallinen keikkapäivä osuu ihan tarkoituksella ystävänpäivään. Korjaamossa tapahtumaa vietetään sen hiljattain avatussa Vintissä, yläkerran loft-tilassa.

Korjaamon musiikkitarjontaa organisoivan Juha Paason mukaan tilasta on hyvää vauhtia tulossa ”Töölön uusi olohuone”.

Intiimiin tunnelmaan sopii myös illan ohjelma. Pääesiintyjänä on yhtyeistä Low Life Rock’n’Roll Philosophers ja Eleanoora Rosenholm tutun Noora Tommilan uusi kokoonpano, joka teki keikkadebyyttinsä syksyllä. Duon Noora Tommila & Ilona Jokinen keikalla kuullaan sekä Tommilan omia että Kauko Röyhkän kynästä lähtöisin olevia kappaleita. Vähäeleistä musiikkia soitetaan kontrabassolla sekä pianolla ja vuoroin kitaralla.

Duoa ennen lavalla nähdään Pintandwefall-yhtyeestä tutun Ringa Mannerin sooloprojekti, vain paria kuukautta aiemmin ensimmäisen keikkansa heittänyt The Hearing. Artistin repertuaari vaihtelee herkistä, pelkillä koskettimilla säestetyistä balladeista rytmikkääseen, taustanauhan tukemaan heimolauluun.

Juha Paaso kertoo, että artistit valikoitiin ystävänpäivä mielessä. Saman olisivat tietenkin voineet tehdä muutkin tapahtumaan osallistuneet helsinkiläisklubit. Eikö Paasoa hirvittänyt mahdollisuus, että jokainen klubi tarjoaa sydänkäpysille sopivaa herkistelyä?

- Kyllähän Helsingissä tällainen päällekkäisyyksien vaara on olemassa, sillä klubien keskinäistä koordinointia ei ole ollut. Toisaalta, eipä sitä normaaleinakaan keikkailtoina päällekkäisyyksiä hirveästi katsota.

Kansallisesta keikkapäivästä ja ystävänpäivästä huolimatta päivämäärän kohdalla lukee kalenterissa tiistai. Kun seuraava päivä ei satu olemaan kansallinen vapaapäivä, tiistain keikat ovat aina pieni riski järjestäjälle.

Millaista suosiosta Paaso illalta odottaa?

- Vaikea sanoa. Suosiota on toki monenlaista. Mahdollisimman suuri yleisömäärä ei ole ainoa tavoiteltava asia. Tunnelma tulee joka tapauksessa olemaan mainio ja ystävänpäivään sopiva.

Yleisömäärä ei tule vaikuttamaan myöskään artistien palkkioon, sillä hekin ovat Kansallisessa keikkapäivässä mukana pitkälti hyväntekeväisyyshengessä.

- Meillä esiintyville bändeille maksetaan pienet palkkiot. Hyvin pienet.

Tiedot

Kansallinen keikkapäivä 14.2.

Korjaamo:

Noora Tommila & Ilona Jokinen,

The Hearing

DJ Harvest

Tavastia:

Sydän Sydän,

Big Wave Riders,

Sporthorses

Bar Loose:

Walkalone,

TBA

Nosturi:

Lord Est,

Kuningasidea,

Ras Henry &  Finjam Reggae Band