Julkaistu: 17.01.2012

The Men

Brooklyniläisbändi on sopivan fiksua älyköille ja tarpeeksi tyhmää punkkareille.

Varokaa sitä Leave Home -levyn ensimmäistä biisiä. Yli seitsemänminuuttinen If You Leave… eroaa levyn muusta tarjonnasta. Toiset sanovat että edukseen, mutta itse sanoisin vaan että harhaanjohtavasti. Sen maailmoja ja taivaita syleilevä kitaravallikokonaisuus on lempeä verrattuna tulevaan – sekä oudompaan että vetävämpään – materiaaliin. Jos kipaleen aloittavaa kolmeminuuttista lämmittelyä ei laske, 2011 julkaistun levyn ensimmäinen biisi antaa odottaa jotain ihan kivaa.

Sitä ei ole luvassa. Jo kaksi seuraavaa biisiä Lotus ja Think ottavat vähitellen luulot pois. Ensiksi mainittu on yllättävän svengaava instrumentaali, jälkimmäinen asetta raskaampi rypistys, jonka ärhäkkä ja äärirajoilla kulkeva vokaalisuoritus ottaa pesäeron eka kappaleen sävyisiin I Would Die -lurituksiin ja kurvaa hardcoren suuntaan. Kesken biisin suoraviivainen meno halkeaa kitarasäröksi ja -ulinaksi, kunnes päästään jälleen vastustamattomaan vauhtiin.

The Menin jäsenistössä on selvästi musanörtin vikaa. Vaikutteet poukkoilevat krautrockista punkkiin ja 80-luvun kitaraindiestä noiseen. Levyn nimikin on lainattu Ramonesilta.

Tämä ei kuitenkaan ole niitä bändejä, jotka kuulostavat paremmalta paperilla kuin musiikin muodossa. Eikä se ole niitäkään, jotka eivät osaa sulauttaa vaikutteita omapäiseksi kokonaisuudeksi. The Men onnistuu kuulostamaan tuoreelta. Se vuoroin potkii ja vuoroin jumittaa, ja tekee molemmat rypistämättä otsaansa.
Parhaiten vie levyn loppupuolen kaksikko, biisit () ja Bataille. Molemmat kuulostavat siltä kuin kitarat ajaisivat rallia. Välillä kaasuttaen, välillä kaarteeseen hidastaen ja silloin tällöin ajaen kokonaan ulos radalta. Jälkimmäinen on levyn hitti, kipale, joka saisi kaljapäiset punkkarit ja rokkipoliisit samaan pittiin.

New York -nelikko julkaisi ekan demonsa 2008, omaa nimeään kantavan EP:n 2009 ja pitkäsoiton nimeltä Immaculada 2010, kaikki omakustanteina. Julkaisutahti on pysynyt ripeänä.

Leave Home -levyn myötä The Men pärähti viime vuonna blogeihin ja musafanien tietoisuuteen. Samalla Immaculada julkaistiin uusiksi levy-yhtiön toimesta. Viime vuonna bändi julkaisi myös Think-sinkun (jonka b-puolelle se teki cover-version Devon kappaleesta Gates of Steel). Ja jottei tahti tasoittuisi, The Men on lupaillut uutta levyä jo maaliskuuksi.

Kokoonpanon energia on pian mahdollista todistaa Suomessakin livenä. The Men palaa kuukauden tauon jälkeen takaisin vanhalle mantereelle. Kokoonpanon työtäpelkäämättömään tyyliin kuuluu, että välipäiviä kiertuekalenteriin osuu vain muutama. Pari niistä on Helsingin jälkeen, joten bändillä on varaa rypistää viimeisetkin mehut itsestään Kuudennen linjan lavalla.

Tiedot

The Men

Ma 30.1.2012

Kuudes linja

The Men

Black Lizard

The Liquid Plastic Castles

Liput 10 e

http://wearethemen.blogspot.com/