Julkaistu: 11.01.2012

Eva & Manu

Kuva: Katja Tähjä
Suomalais-ranskalaisen duon tulevan esikoislevyn materiaali syntyi valtaosin tien päällä.

Eteläranskalaisilla ja italialaisilla luomutiloilla työskentelyä, matkailuauto, kitaroita ja kosketinsoitin, reilu puoli vuotta aikaa ja 1200 euroa rahaa. Näillä eväillä duo Eva & Manu ryhtyi työstämään debyyttialbumiaan, jonka suunniteltu julkaisuajankohta on maalis-huhtikuun vaihteessa. Vaikuttavilla lauluäänillä varustettu kaksikko tekee musiikkia, jota he määrittelevät sanoilla luomu, folk ja rock.

Duon jäsenet, alkuaan jyväskyläläinen Eeva Louhivuori ja pariisilainen Emmanuel Leudic kohtasivat Bostonissa Berklee College of Musicissa.

- Manu tuli kiittämään minua konsertista jossa lauloin. Siitä se lähti. Lauloimme ensin omia kappaleitamme toisillemme ja sitten yhdessä covereita, kertoo Louhivuori kaksikon alkutaipaleesta.

Kummallakin on vahva musiikkitausta niin perheen kuin opiskelujen puolelta. Louhivuoren instrumentteja ovat koskettimet, kitara sekä klarinetti, Leudicin kitara. Tärkeimmäksi nousee kuitenkin laulu.

 - Laululla pystymme tekemään juuri sitä mitä haluamme eli kertomaan 
tarinoita, Louhivuori tiivistää laulun merkityksen.

Idea lauluntekomatkasta Euroopassa syntyi pariskunnan muutettua Lontooseen vuonna 2010.

- Jo viikon jälkeen halusimme suuresta kaupungista pois. Paloimme halusta tehdä jotain aivan uutta ja haastavaa, kaipasimme aitoa kerrottavaa, muistelee Louhivuori.

Reissu alkoi Etelä-Ranskasta Leudicin isän luomutilalta. Kaksikko pakkasi elämänsä vanhaan matkailuautoon ja kiersi reilut puoli vuotta Ranskaa ja Italiaa elättäen itsensä työskentelemällä luomutiloilla. Työajan ulkopuolella duo työsti musiikkiaan, ja joka viikko yksi kappale julkaistiin musiikkivideona yhtyeen blogissa.

- Inspiraation lähteitä oli matkan varrella useita, mainitsee Louhivuori.

- Haastavimmat hetket, vaikeat ihmiset, suhteet ja surulliset asiat joita koimme. Toki kirjoitimme kappaleita myös upeista hetkistä ja ihmisistä. Myös tieto, että moni seurasi matkaamme blogista kannusti työskentelyssä. Saimme paljon malttamattomia viestejä, jos video oli vähän myöhässä, kertoo Louhivuori.

Ristiriidoiltakaan ei vältytty.

- Olemme biisintekijöinä todella erilaisia, mikä on bändillemme toki myös vahvuus. Vaikeinta matkalla oli säveltää yhdessä. Molemmilta kumpusi loputtomasti ajatuksia ja ideoita kappaleista. Meni aika kauan ennen kuin löysimme sävellystavan, joka sopii meille.

Kappaleiden aihioita syntyi matkan varrella useita kymmeniä ja täysin valmiita teoksia 15. Nämä kaikki tullaan kuulemaan esikoispitkäsoitolla. Lisäksi levylle on tulossa materiaalia, joka on syntynyt Helsingissä matkan jälkeen.

- Jotkut matkan aikana tehdyt biisit ovat muokkautuneet, mutta eivät paljon. Bändi tuo niihin uuden  sävyn, mutta kaikki akustiset duokappaleet ovat samanlaisia kuin 
ennen, valottaa Louhivuori tulevan albumin sisältöä.

Esimakua Eva & Manun tuotannosta saatiin jo kesäkuussa 2010 kun EP Still Traveling ilmestyi. Neljän kappaleen julkaisu on vahva näyttö yhtyeen taidoista. Kauniit melodiat ja varsinkin kummankin ilmaisukykyiset äänet kietovat koukkuunsa. Yksinkertaista ja juuri siksi niin ihon alle menevää.

- Annamme kuulemma toivoa vaikeina aikoina ja lisää rakkautta hyvinä aikoina, kertoo Louhivuori runollisesti duon saamasta palautteesta.

Tulevaisuudessa siintää unelma mökistä Etelä-Ranskassa, lisämatkustelusta sekä tietenkin musiikin teosta ja keikoista. ­

- Rakastamme molemmat esiintymistä ja olemme onnekkaita kun saamme tehdä sitä mistä eniten tykkäämme, Louhivuori kiteyttää duon ajatukset.

Debyyttilevyä odotellessa Eva & Manun musiikkia pääsee kuulemaan mm. klubikeikoilla, joista osalla yhtye esiintyy myös isommalla kokoonpanolla.

Tiedot

Eva&Manu

14.1. Kansallisteatterin Lavaklubi

Vapaa pääsy

25.1. Semifinal (Trio)

Liput 6 €

http://www.travelinmusic.net/