Julkaistu: 19.01.2012

Elisa

Kuva: Toni Ahola
Teatteri Toivon musiikkipitoinen esitys kertoo surutyöstä.

Uusi teatterikausi käynnistyi kohdallani minulle uuden ryhmän, Teatteri Toivon kohtaamisella. Miellyttävä uutuus esittäytyi nuorisokeskus Narrin tiloissa Sörnäisissä. Liki 20-henkistä, innokasta nuorisoryhmää luotsaa Sara Salmenmäki, joka on myös ohjannut Elisa-esityksen. Käsikirjoitus on Salmenmäen ja Ville Haikolan käsialaa.

Esitystä mainostetaan musikaalina, mutta ensemble venyy taitavasti niin puhedraamaan, musiikkiteatteriin, kuin moderniin tanssiinkin. Pisteenä kaiken päälle erittäin ammattitaitoinen live-bändi varustettuna sekä mies- että naislaulajalla.

Salmenmäen aihevalinta on puhutteleva: läheisen kuolema ja siitä johtuva surutyö. Näkökulma on tällä kertaa raikkaasti nuorten puolella. Tiiviistä ystäväpiiristä on kuollut tanssille omistautunut Elisa, ja kaveriporukka on kokoontunut maaseudulle ison huvilan rauhaan muistelemaan ystäväänsä. Vähän makaaberiltakin kuulostava lähtötilanne on toimiva ja mahdollistaa estottoman tunteitten ilmaisun ilman vanhempien väliintuloja.

Keskushenkilö on Elisan poikaystävä Riku, Hans Timola, joka eläytyy suruunsa varsin aidosti. Rikun elämäniloisempi bestis Marku, Joni Sakasho tyytyy komppaamaan sivusta ystävänsä tuskaa. Pia Piltz ja Milla Puolakanaho esittävät verevästi porukan riiteleviä daameja, joilta on mennyt sukset ristiin ties mistä syystä. Joona Tuoriniemi ja Ville Haikola nähdään homoparina, joiden suhde on karahtanut telakalle. Paula Kovanen esittää vauvakuumetta potevaa Roosaa, joka on tehnyt varsin modernin ratkaisun jälkikasvun saamiseksi.

Esitys on klassinen suljetun tilan draama, jossa jokaiselle hahmolle tapahtuu jotakin. Tapahtumiin vaikuttavat Elisan kullekin kirjoittamat jäähyväiskirjeet, joissa on elämän pohdintaa ja melko kirpeitäkin kommentteja. Elisa ei ole mikään kostaja haudan takaa, vaan yrittää välittää ystävilleen lämpöä ja ratkaisuja ongelmiin. Näin koko tilanne muistuttaa enemmän eheyttävää retriittiä kuin vaikkapa BB-taloa. Myös Juho Lindströmin tyylikäs lavastus valkoisine ikkunankarmeineen ja lasiesineineen tuo mieleen rauhoittavan, meditatiivisen tilan.

Tanssiryhmä Venla Takkinen, Rosa Lohiniva, Oona Areva, Iiris Heinonen ja Ari Ekola tuovat muisteluun oman jännän sävynsä. Vuoronsa saavat liikkeen kautta parisuhteen pohdinta kuin myös riemukas biletysmeininki. Eteeristä tunnelmaa tuo Elisan roolissa tanssiva Takkinen kauniissa soolossaan. Koreografiat laatinut Haikola tanssii myös vaikuttavan soolon Tuoriniemen kanssa.

Erityinen kiitos kuuluu taitavalle bändille, jonka soitanta venyy modernista rokista souliin ja progeenkin. Vaatii erityistä osaamista kyetä soittamaan rokkisetillä ns. salonkiolosuhteissa. Liisa Seppälän ja Olli Rinteen äänet  soivat tilassa kauniisti, kuten myös usean näyttelijän, joille oli varattu oma laulusoolo. Bändissä etenkin kitaristi Henri Penttisen työskentely on varsin tasokasta.  Nyt repertuaariin kuuluu paljon kopiobiisejä, kuten vaikkapa Britney Spearsia ja Maija Vilkkumaata. Jäin kaipaamaan enemmän omaa materiaalia, johon osaavien muusikoiden rahkeet olisivat varmasti riittäneet.

Näyttelijäryhmä tekee kautta linjan hyvää ja energistä työtä. Paikka paikoin pieni epävarmuus ja äänen hauraus korjaantuvat nuoruuden innostuksella. Hyvä yhteishenki välittyy katsomoon asti. Jotkut juonenkäänteet ovat vähän teennäisiä ja ronskeja, mutta rakkauden ja intohimon osoitukset kuvataan aidosti, rohkeasti ja kauniisti.

Ryhmän nimen mukaisesti tärkeäksi sanomaksi nousee toivon mahdollisuus; solmut aukeavat, vanhat riidat sovitaan, elämän arvot loksahtavat paikalleen ja rakastavaiset löytävät toisensa. Salmenmäki jättää viisaasti tilaa myös surutyön tärkeydelle. Timola näyttelee komeasti kurkkua kuristavan luopumisen tuskan, joka on välttämätöntä kokea, että uusi lempi pääsisi kukoistamaan.

Kaiken kaikkiaan Elisa on varsin ammattitaitoista, viihdyttävää ja ajatuksia herättävää nuorisoteatteria.

Tiedot

Elisa

KÄSIKIRJOITUS: Sara Salmenmäki ja Ville Haikola

OHJAUS: Sara Salmenmäki

ROOLEISSA: Hans Timola, Pia Piltz, Milla Puolakanaho, Joni Sakasho, Paula Kovanen, Joona Tuoriniemi, Ville Haikola

TANSSIJAT: Venla Takkinen, Rosa Lohiniva, Oona Areva, Iiris Heinonen, Ari Ekola

BÄNDI: Liisa Seppälä, Olli Rinne, Henri Tikkala, Jukka Karjalainen, Henri Penttinen, Lassi Havukunnassa

ÄÄNI- JA MUSIIKKIVASTAAVA: Henri Penttinen

KOREOGRAFI: Ville Haikola

LAVASTAJA: Juho Lindström

MASKEERAAJA: Camilla Pönkkä

VALOSUUNNITTELIJA: Paavo Kolttola

ÄÄNISUUNNITTELIJA: Vertti Hietaniemi

VALOKUVAAJA: Toni Ahola

TUOTTAJAT: Kristiina Kulhelm, Paula Kovanen, Eino Hämäläinen

Ensi-ilta Narrin tiloissa 14.1.2012

ELISA-MUSIKAALIN esitykset :
Narrin näyttämö (Sörnäisten rantatie 31, 3krs):                                                                                     
la 21.1.2012 klo 14.00 ja klo 19.00
su 22.1.2012 klo 19.00  
la 4.2.2012 klo 14.00 ja klo 19.00  
la 11.2.2012 klo 19.00  
su 12.2.2012 klo 19.00

Kulttuurikeskus Caisa:
pe 2.3.2012 klo 19.00   
la 3.3.2012 klo 19.00  
pe 9.3.2012 klo 19.00  
la 10.3.2012 klo 19.00

http://www.teatteritoivo.net/