Julkaistu: 25.01.2012

Cat Power

Kuva: Steve Gullick
Atlantalaismuusikko tunnettiin itsetuhoisesta elämästä, epätasaisista keikoista ja riipaisevasta musiikista. Nykyään hän on mysteeri.

Mistä on Cat Power tehty? Creedence Clearwater Revivalista ja Bob Dylanista, viskistä ja sydänsuruista, Memphisistä ja New Yorkista. Hänen folkiinsa sekoittuu soulia, bluesia, indietä ja rhythm and bluesia. Ja hän on kirjoittanut sekä omia hittejä että tehnyt herkkiä cover-tulkintoja.

Viimeistään 2003 julkaistusta You Are Free -pitkäsoitosta lähtien Cat Power on ollut innokkaiden musiikkifanien lempilapsi. Kolmea vuotta myöhemmin seurasi The Greatest -albumi, joka kasvatti hänen suosiotaan, jos ei nyt ihan valtavirtaan saakka, niin ainakin indien ykkösnimien joukkoon.

Viime lokakuussa Nuorgam-verkkojulkaisu mainitsi Cat Power -nimellä tunnetun Chan Marshallin juttusarjassaan Heitä me odotamme, jossa lueteltiin Suomen-keikkaansa odotuttavia artisteja. Hän oli listalla numerolla 73. Ilmoitus Helsingin-keikasta yllätti varmasti paitsi Nuorgamin myös muut Cat Powerin fanit.  

On vaikea tietää, mitä keikalta odottaa. Artisti on aikoinaan ilmoittanut pelkäävänsä keikkoja. Hän on turruttanut pelkoaan alkoholilla ja nappaillut drinksujen sekaan rauhoittavia. Tuloksena on ollut kertomuksia konserteista, joilla Marshall on esitellyt takapuoltaan ja aloittanut kappaleita toisensa jälkeen jatkamatta yhtäkään loppuun saakka. Joskus hän on rynnännyt ulos omalta keikaltaan.

Arvaamattomuus toki kuuluu rock’n’rolliin, eikä vähiten etelän muusikoiden klassiseen tyyliin à la Hank Williams tai Jerry Lee Lewis. Hiljattain 40 vuotta täyttänyt Marshall onkin elänyt klassista rock’n’roll -elämää. Atlantassa syntynyt hippi-äidin ja muusikko-isän lapsi on saanut hermoromahduksen ja käynyt lataamossa, mutta on myös ystävystynyt laajan ja lahjakkaan muusikkopiirin kanssa.

Marshallin levyillä ovat soittaneet muun muassa Sonic Youthin Steve Shelley, Pearl Jamin Eddie Vedder, Foo Fightersin Dave Grohl sekä Al Greenin taustabändin jäsenet Mabon "Teenie" Hodges sekä Leroy "Flick" Hodges. Viime vuonna Marshall lauloi Eddie Vedderin kanssa dueton tämän Ukulele Songs –nimiselle sooloalbumille.

Muuten Chan Marshall on viettänyt viime vuodet hiljaiseloa. Hän on muuttanut New Yorkista Los Angelesiin, jossa hän viime tietojen mukaan asuu yhdessä näyttelijä Giovanni Ribisin ja tämän tyttären kanssa. Päihteet jäivät vähemmälle jo viime vuosikymmenellä.

Vuoden 2008 cover-levy Jukeboxin ja samoista sessioista nauhoitetun Dark End of the Street –EP:n jälkeen ensimmäinen merkki oman musiikin parissa pakertamisesta on ennen joulua julkaistu hyväntekeväisyyssingle King Rides By. Sekin on tosin uudelleenversiointi Marshallin jo 1996 levyttämästä kappaleesta.

Cat Power on kuitenkin lupaillut yhdeksättä pitkäsoittoaan jo tälle vuodelle. Mahdollinen tuleva levy sekä tuleva keikka herättävät toivoa siitä, että tasoittuneen artistin luomisvoima on tallella. On klisee, että taiteilija tarvitsee tuskaisen elämän luodakseen merkittäviä teoksia. Toivoa sopii, ettei klisee pidä Marshallin kohdalla paikkaansa.

Tiedot

Cat Power

The Circus 5.2.

46 e

http://www.matadorrecords.com/cat_power/