Julkaistu: 20.12.2011

Jukka Rusanen

Instant, 2011, oil on canvas, 72 x 68 cm
Jukka Rusasen maalaukset ovat pelkistyneet muutamiin siveltimenvetoihin.

Galleria Kalhama & Piippo on sijainnut jonkin aikaa uudessa paikassa Bulevardilla. Tila on hieman sokkeloinen. Ensimmäinen huone antaa parhaimman mahdollisuuden taiteen esittelylle, toinen taaempana oleva tila onkin sitten haastavampi vastaanottotiskeineen ja pylväineen.

Suurin järkytys oli tällä kertaa kuitenkin uusi valaistus. Tila loisti kadulle jo kirkkaana, ja sisälle astuessa oli olo kuin valtavassa kirkasvalohoitohuoneessa. Valaistusta korostivat vielä valkoiset seinät ja esillä olevat Jukka Rusasen (s. 1980) maalaukset, joista osa oli lähes valkoisia.

Katossa olevat loisteputket luovat samankaltaisen yleisvalon kuin edellisessä Kalhama & Piipon tilassa, nyt vain vielä voimakkaampana. Ikävintä on se, että valaistus todellakin syö Rusasen teoksia. Se latistaa ja tappaa maalaukset seinille, niin että on hyvin vaikea nähdä maalausten olemusta. Valo paljastaa nyt kaiken, luomatta mitään kontrasteja tai nyansseja teoksiin. Toivottavasti valaistusta  harkitaan hieman uudelleen jatkossa.

Rusasen maalaukset ovat niukimmillaan muutamia siveltimenvetoja kankaalla, muodostaen herkän ja hienovaraisen kokonaisuuden. Teosten voima tulee paksusta öljyväristä ja voimakkaista väreistä. Muutamassa teoksessa valkoinen tausta on vaihtunut voimakkaaseen monokromaattiseen väripintaan.

Ehkä kokonaisuudessa jäi häiritsemään tietynlainen monotonisuus. Teokset eivät jollain tapaa profiloituneet omiksi yksilöikseen. Voima ja virta, jonka saattoi paikoitellen aistia, ei oikein päässyt purkautumaan esille. On vaikea sanoa, kuinka paljon latistavalla valaistuksella oli tähän vaikutusta.

Esillä oli myös videoteos The Painter (2011), jossa ilmeisesti Rusanen itse oli kääriytynyt muoviin työhuoneellaan. En oikein saanut kiinni teoksen ideasta.

Tiedot

Jukka Rusanen

Eject
18.11.2011 – 8.1.2012
Gallery Kalhama & Piippo Contemporary
ti-pe 11-17, la-su 11-16
Bulevardi 10 A 1 a HUOM! uusi osoite!
ilmainen sisäänpääsy
www.kalhamapiippo.fi
p. 09-278 5301