Julkaistu: 01.12.2011

Happy Feet 2

Jäätikköseikkailussa kohtaavat pingviinit, merinorsut, krillit ja yksinäinen lunni.

Happy Feet oli sentimentaalinen elokuva tanssivasta pingviinipojasta. Happy Feet 2 on tarinaltaan seikkailullisempi ja toiminnallisempi. Tällä kertaa esitellään pingviinien lisäksi muitakin Etelämantereen herkän ekosysteemin asukkaita.

Ykkösosan pikkuisesta Mumblesta (Elijah Wood) on nyt tullut isä. Pieni Erik-pallero ei puolestaan osaa tanssia ja on omalla tavallaan erilainen – samoin kuin isänsä oli lapsena. Erik tutustuu karkumatkallaan lentävään pingviiniin Sveniin (Hank Azaria), joka on kaikin tavoin jännittävä ja rohkaiseva tuttavuus. Svenin populistisista elämänohjeista Erik saa itseluottamusta, mutta löytää vasta isänsä teoista oikeanlaisia roolimalleja.

Isän ja pojan välinen suhde jää kuitenkin taka-alalle, sillä ilmaston lämpeneminen aiheuttaa pingviiniyhteisölle uhkaavan tilanteen. Mumble ottaa ohjakset käsiinsä ja yrittää auttaa loukkoon jäänyttä pingviiniheimoa. Tarinan kannalta keskeiseen rooliin kasvaa eri pingviinilaumojen ja Etelämantereen eri lajien keskinäinen yhteistyö ja avunanto.

Näppärillä sutkautuksilla varustettu krilliparivaljakko Bill (Matt Damon) ja Will (Brad Pitt) piristää tarinaa (”There is no such thing as free Will”). Seikkailunhaluinen Will haluaa kivuta ravintoketjun alapäästä hallitsevien saaliseläinten joukkoon. Katsoja saattaa hetkittäin ihmetellä krillien osuutta kokonaistarinaan, mutta se selviää viimeistään loppuhuipennuksessa. Kalan välipalaksi tarkoitettu plankton joutuu hänkin lopulta hyväksymään sen, että varsinainen voima löytyy yhteisöstä – ei yksilön tahdosta.

Elokuvan äänirooleihin on onnistuttu haalimaan nimekäs näyttelijä- ja muusikkokaarti. Pink on erinomainen valinta elokuvaan, jossa musiikilla on kuitenkin oma osansa. Pinkin vahva ääni ja rokkikarisma sopii pinkkutarinaan mainiosti. Sivuosassa koomikko Robin Williams antaa äänensä muutamallekin pingviinille. Rantojen yksinvaltiaalla, merinorsu Bryanilla (Richard Carter) on puolestaan niin muheva ääni, että oksat pois.

Useinkaan menestyselokuvien jatko-osat eivät jaksa innostaa. Tällä kertaa kakkososa kuitenkin yllättää mukavasti monellakin tapaa. Elokuvaan on perinteisen perustarinan lisäksi saatu mukaan mehukkaita sivuosia, hitusen huumoria ja enemmän jännitystä -  minkä lisäksi siinä sivutaan ajankohtaista ja tärkeää ympäristöteemaa.

Happy Feet 2 on myös visuaalisesti hyvännäköinen. 3D-tekniikan avulla luotuja syvyyseroja on käytetty upeasti ja jäinen maailma näyttää kerrassa komealta.

Tiedot

Happy Feet 2

Ensi-ilta 2.12.2011                    

Ohjaus: George Miller

Käsikirjoitus: George Miller, Warren Coleman, Gary Eck, Paul Livingston

 

Näyttelijät:

Erik – Seera Alexander / Ava Acres

Atticus – Arttu Bäckman / Benjamin Flores Jr.

Mumble – Niilo Syväoja / Elijah Wood

Gloria – Annituuli Kasurinen / Pink

Sven – Antti Jaakola / Hank Azaria

Will – Petrus Kähkönen / Brad Pitt

Bill – Samuel Harjanne / Matt Damon

Beachmaster – Sasu Moilanen / Richard Carter

Carmen – Iina Kuustonen / Sofía Vergara

Noah – Heikki Nousiainen / Hugo Weaving

Ramon – Ilkka Merivaara / Robin Williams

Amigos :

Nestor – Kari Hietalahti / Carlos Alazraqui

Raul – Jukka Rasila / Lombardo Boyar

Rinaldo – Tommi Haapaniemi / Jeffrey Garcia

Lombardo – Juha Veijonen / Johnny A. Sanchez

Lovelace – Pertti Koivula / Robin Williams

Brokebeak – Kari Tamminen / Danny Mann

Fransesco – Jarmo Koski / Lee Perry

 

Ms Viola – Eija Vilpas / Magda Szubanski

Seymore – Tuomas Uusitalo / Common

 

Muina ääninä: Petri Liski, Sari Ann Moilanen, Maria Takaki

KESTO 100 min

Ikäraja K7