Julkaistu: 20.12.2011

Finlandia

Kuva: Vilja Pursiainen
Uusien kellariteatterilaisten näkemys Suomen nykytilasta on virkistävä kokemus.

Kellariteatterin sissilinnakkeessa Liisankadulla on annettu tulikaste uusille alokkaille isänmaallisissa merkeissä. Sirpa Riuttalan teos on nuorten taiteen tekijöiden kommentti Suomi-neitosemme nykytilasta. Esitys on kiintoisa juuri nyt, koska se voisi tapahtua myös parin sadan metrin päässä Kansallisteatterissa, jossa tutkaillaan Suomi-teemaa. Vertauksessa ei ole mitään ivaa, sillä kellariteatterilaisten veto on hyvin ammattitaitoinen ja ajatuksia herättävä.

Ensimmäinen hämmästyksen aihe kohtaa katsojaa sisään tullessa: koko näyttämötilan lattian peittää puuhakkeesta muotoiltu Suomen muotoinen kuva. Hakkeen tuoksu täyttää tilan ja vie mietteet metsätaloutemme nykytilaan.

Esitys alkaa Susanna Hyvärisen näppäillessä kannelta ja laulaessa hauskasti ja osuvasti Suomea kommentoivaa kappaletta. Muu ryhmä yhtyy vähitellen maripaidoissaan lauluun, kunnes jokainen etsii itselleen paikan kartalta. Yhden kohtaloksi tulee Ahvenanmaa. Alkaa hurja sotaleikki, jossa kaatuillaan ja noustaan ylös. Mieleen tulee sekä viime sodat, että maahanmuuttopolitiikka. Riuttalan tyyli on hyvin kuvallista ja fyysistä.

Esityksen tekstiosuudet ovat Sirpa Riuttalan ja Jarkko Mikkolan käsialaa, mutta niihin on päässyt vaikuttamaan koko työryhmä. Loppukohtauksessa 12-henkinen esiintyjäryhmä puhuu omilla nimillään.  Yhteishenki näkyy vahvasti. Teksteissä vilahtelee kommentteja, kritiikkiä ja unelmia. Erityisen mainio on räp-kohtaus, jossa porukka pistää Suomen ojennukseen.

Esityksessä ei ole varsinaista juonta, vaan se koostuu erilaisista kuvista ja tilanteista. Jotkut ovat hyvinkin toimivia, toiset taas hiukan irrallisia.  Mieleen jää monta hienoa hetkeä. Nuorta, idealistista rakkautta kuvaavassa kohtauksessa Anssi Niemi ja Vilhelmiina Virkkunen tanssivat kauniin soittorasia-tyyppisen numeron Virkkusen pyörähdellessä ballerinana Niemen käsittelyssä. Myöhemmin sama kohtaus toistuu, mutta nyt parilla ei mene enää niin hyvin. Suomalainen saunakin saa osansa; miesten uholeikkejä kuvataan hauskassa saunakohtauksessa, jossa karjutaan asiaankuuluvasti Ihanaa Leijonat -biisin sanoja.

Esityksen liikekieli on tarkkaa ja nuorten taiteilijoiden ilmaisussa on tekemisen meininki. Naamioteatteriakin tulee mukaan Janika Heikkisen jännittävien eläinnaamioiden kautta. Tutut metsän eläimet antavat kommenttinsa kotimaamme tilaan eleillä ja liikkeillä. Vain isopäinen karhurukka meinaa jäädä vaille kaveria.

Kellariteatterin tila on monipuolisesti hallussa Liisankatua myöten. Esityksen kiehtova, akustinen äänimaisema venyy jopa katsomon alle. Äänikouluttajana toiminut Talvikki Eerola on saanut ryhmän laulamaan ja ääntelemään taitavasti ja monipuolisesti. Lavatansseja kuvaavassa kohtauksessa Antto Hinkkanen laulaa komealla baritoniäänellään hauskan kappaleen Tuurin kyläkauppiaasta. Naisista koostuva bändi svengailee kivasti mukana. Äänihuulia kysytään myös kohtauksessa, jossa Suomen aina niin positiiviset tv-uutiset esitetään karjumalla. Hauskana oivalluksena mukana myös ”viittomakielen” tulkki!

Loppua kohden esitys vähän pitkittyy. Ideat alkavat toistaa itseään ja irrallisten kuvien ilotulituksen vastaanottokyky alkaa täyttyä. Loppukuva lauluineen sitoo kuitenkin kokemuksen mukavaan pakettiin. Erityisen iloinen olin nuorten esiintyjien energisyydestä, raikkaudesta ja yhteishengestä. Sirpa Riuttala on ryhmänsä kanssa luonut hyvän esityksen, jossa uudet virkistävät tuulet puhaltavat.

Tiedot

Finlandia

OHJAUS: Sirpa Riuttala

TEKSTIT: Sirpa Riuttala, Jarkko Mikkola ja työryhmä

ROOLEISSA: Eric Barco, Hanna Hiiesalu, Antto Hinkkanen, Susanna Hyvärinen, Anssi Niemi, Janika Niemi, Amanda Palo, Tatu Sinisalo, Julius Susimäki, Sini Viitanen, Vilhelmiina Virkkunen, Jenni Utriainen

APULAISOHJAUS: Sandra Lamppu

DRAMATURGIA: Jarkko Mikkola, Sirpa Riuttala

VALOSUUNNITTELU: Sanna-Kaisa Laakkonen

VALOJEN AJO: Katri Tihilä, Milla Hilke

MUSIIKKI: Sirpa Riuttala

ÄÄNIKOULUTTAJA: Talvikki Eerola

NAAMIOT: Janika Heikkinen

KUVAT: Vilja Pursiainen

GRAFIIKKA: Matias Autio, Sandra Lamppu

 

Ensi-ilta Kellariteatterissa 3.12.2011

Tiedustelut: www.kellariteatteri.fi , 040-8651823