Julkaistu: 13.12.2011

Arvoituksellisia muunnelmia

Kuva: Seppo Honkonen
Jännittävä intohimodraama jatkaa Eläintarhan huvilassa ensi vuonna.

Eläintarhan huvila Tokoinrannassa on erinomainen esityspaikka intiimille huoneteatterille. Romanttinen miljöö vetää varmasti ajatukset pois arjesta.

Valtimonteatteri on vieraillut huvilassa tänä syksynä menestyksellisesti Éric-Emmanuel Schmittin näytelmällä Arvoituksellisia muunnelmia. Psykologisen jännitysnäytelmän on suomentanut Leo Kontula, ja esityksen on ohjannut Seppo Honkonen.

Esityksen nimi viittaa Edward Elgarin samannimiseen sävellykseen, jossa yhdestä teemasta on useita versioita. Pääteema perustuu tunnettuun kansansävelmään, mutta sitä  varioidaan niin paljon, että se muuttuu tunnistamattomaksi. Samaa salaperäisyyttä on Schmittin näytelmässä.

Juha Mäkelä esittää eksentristä kirjailijaa Abel Znorkoa, joka on vetäytynyt maailmasta yksinäiselle saarelle kirjoittamisensa pariin. Tätä miljöötä Eläintarhan huvila tenhoavasti edustaa. Kirjailijan maailmankuvaa leimaa julma kyynisyys, ja tunkeilijat hän ottaa vastaan kiväärin varoituslaukauksilla. Tällaisen kohtelun saa myös osakseen toimittaja Erik Larsen, jota Jani Honkaselkä tulkitsee. Hän on tullut saarelle sovittuun tapaamiseen haastatellakseen kirjailijaa uuden, intohimoista rakkaussuhdetta käsittelevän kirjan takia. Se perustuu kirjeenvaihtoon naisen ja miehen välillä ja toimittaja haluaa tietää, onko teos omaelämäkerrallinen ja kuka on kirjan nainen.

Melko perinteinen aloitus nykydraamalle, mutta siihen se tavallisuus loppuukin. Psykologiseksi trilleriksi muuttavassa näytelmässä jokainen paljastus putoaa kuin pommi. Teemaksi nousee kahden miehen rakkaus samaan naiseen ja siitä syntyvä kukkotappelu. Kun mukaan tulee vielä kieroa totuuden hämärtämistä ja absurdeja keinoja, tuloksena on esitys, joka vetää puoleensa kuin liimapaperi.

Ohjaaja Honkonen on saanut produktioon mukaan todellisen konkarin, Juha Mäkelän. Hienoa, että Mäkelä tekee yhteistyötä Valtimonteatterin kanssa. Mäkelä piirtää kirjailijan hahmosta mainion kokonaisuuden, jossa yhdistyvät ylimielisyys, omaperäinen filosofia ja herkkyys. Kovan kuoren alta paljastuu koko ajan uusia ulottuvuuksia ja nyansseja. Vahva roolityö.

Honkaselkä on roolissaan hyvä vastavoima Mäkelälle. Alun epävarmuus ja toimittajan peiterooli antavat mahdollisuuden toimivalle statuskamppailulle. Ja eihän se ihme ole, että puntti vapisee, kun toinen uhkailee aseella. Kun vaakakupit kääntyvät, Honkaselkä saa hahmoonsa terävyyttä ja voimaa, loppua kohden jopa myötätuntoa.

Mäkelä ja Honkaselkä ovat erittäin hyvin yhteen hitsautunut pari. Honkonen on ohjauksessaan onnistunut luomaan luottavaisen ilmapiirin, jossa on tilaa monenlaisille tunteille ja etenkin ajalle. Kaikki turha on riisuttu pois, jäljellä on kahden miehen aito kohtaaminen.  Äänimaailmaksi riittää vinyyliltä kuultava nimikappaleen katkelma ja muutama flyygelin koskettimien tapailu. Muu on tiivistä läsnäoloa.

Loppupuolella aikaa käytetään ehkä liiaksikin. Pitkitettyä loppukohtausta olisi voinut tiivistää. Silti teos intensiteetissään ja intiimiydessään on erittäin kiinnostavaa ja vaikuttavaa nykydraamaa. Rankkojen paljastusten lomaan mahtuu myös omalaatuista huumoria, joka lisää kokemuksen nautittavuutta. Tältä vuodelta huvila hiljenee, mutta suosittu esitys jatkaa ensi vuoden puolella.

Tiedot

Éric-Emmanuel Schmitt:

Arvoituksellisia muunnelmia

Eläintarhan huvilassa

SUOMENNOS: Leo Kontula

OHJAUS: Seppo Honkonen

ROOLEISSA: Jani Honkaselkä ja Juha Mäkelä

OHJAAJAN ASSISTENTTI: Antti Mäkelä

ÄÄNISUUNNITTELU: Jaakko Autio

TUOTANTO: Valtimonteatteri

Esityksen kesto väliaikoineen n. 2t 30min.

Ensi-ilta 17.11.2011

Esitykset keväällä  2012: 24.2, 1.3, 3.3, 9.3, 11.3, 14.3, 16.3 klo 19.00

Tiedustelut:  041 5367995, http://www.valtimonteatteri.fi/