Julkaistu: 02.11.2011

Wasted

Kuva: Antti Sompinmäki
Wasted tietää, että näinä päivinä ei ole kovin muodikasta tehdä kantaaottavaa punkrockia. Ja tekee sitä silti.

Puolet punkrokkareista siirtyy vanhetessaan kapinasta itsetyytyväisyyteen. Osa kyynistyy ja katkeroituu. Ja osa jatkaa tismalleen samalla tinkimättömällä vastakkainasettelun linjalla kuin nuorempana. 15 vuotta kasassa ollut Wasted kuuluu ehdottomasti jälkimmäisiin.

Bändin veljesten, laulaja Ville Rönkön ja kitaristi Antti Rönkön, I Walk The Line –kiireiden takia hissutellut punkrock-poppoo tekee paluuta neljännen levyn Outsider by Choice muodossa. Viime vuonna julkaistu Modern World is Dead –ep antoi toki jo lupauksen tulevasta, mutta fanitkaan tuskin uskalsivat toivoa yhtä tanakkaa kokopitkää.

Ja tanakka paketti Outsider by Choice eittämättä on niin asiasisällöltään kuin soitannoltaan. Kolmentoista kappaleen mitassa ehditään käymään läpi muun muassa menestyksen vaatima kaksinaamaisuus (Career Suicide), kapitalismin kirot (Hunter Gatherer) sekä valtion tila (This Country’s Going To Hell). Useammassa kappaleessa soittajat muistuttavat itseäänkin kapinahengen säilyttämisen tärkeydestä (Water on the Flame , Rat Traps, Outsider by Choice).

Tämä onkin musiikkia erityisesti keskiluokkaa ja keski-ikää lähestyville kuulijoille, jotka ihmettelevät itsekin, missä vaiheessa alkoivat muuttua vanhemmikseen. Mikään ei pyyhi pois elämänkompromissien valjua makua kuin pari kaljaa ja Wastedin kertosäkeet. Etenkin levyn päättävä, muita kipaleita letkeämpi ja positiivisempi Doom Train iskee nostalgianälkäisen tajuntaan, eikä poistu sieltä vielä maanantaiaamunakaan, kun arki koittaa.

Muun muassa Descendentsin ja Dead Boysin vaikutteikseen mainitsevan mutta molempia totisemman Wastedin vahvuus on aina ollut vetävissä melodioissa ja iskevissä kertosäkeissä, joita on vaikea olla laulamatta mukana.  Vaikka Outsider by Choice ei antaudu heti ensimmäiseltä kuulemalta pään sisäiseksi jukeboksiksi, samat vahvuudet ovat jäljellä. Lisäksi Villen rosoinen ääni välittää sanoman suorasukaisesti, ei nyansseilla juhlien mutta tunnistettavalla ehdottomuudella. Samaa pätee koko albumiin.

Muutosinnokkuudesta tai kokeilunhalusta bändiä ei voi kiitellä. Toisaalta, samalla kokoonpanoa on vaikea syyttää trendisurffailusta. Wasted ei juuri uusiudu neljännellä levyllään, mutta bändille on edelleen tilausta. Ei tässä maassa varsinaisesti liikaa lauleskella kantaaottavaa punkkia.

Kokoonpano vie tiedostavan punkkinsa myös tien päälle. Lokakuun lopussa alkanut Suomen-kiertue yltää Helsinkiin marraskuun 12. päivä. Yli vuosikymmenen kokemus suosittujen yhtyeiden nokkamiehenä on pönkittänyt Ville Rönkön alkujaankin vaikuttavaa lavakarismaa, mutta velipoika Antti, basisti Tuomas Järvinen sekä rumpali Miikka Järvinen eivät jää pelkiksi statisteiksi. He tuovat niitä nyansseja yhden punkbändin tarpeiksi.

Tiedot

Wasted

Wasted: Outsider by Choice LP

Wasted + Delta Force 2 + Anal Thunder Nosturissa 12.11.

www.fireinsidemusic.com/wasted/