Julkaistu: 17.11.2011

Maaginen kristalli 3D

Joulupukin salaisuus ei jatka lentävän poron menestystä.

Kotimainen animaatio sai lentävän lähdön maailmalle Niko lentäjän poika -poroseikkailun myötä. Niko tuli ja valloitti niin kotimaiset kuin ulkomaiset yleisöt onnistumalla olemaan yhtä aikaa tunnelmaltaan omaleimaisen pohjoismainen ja sydämeltään koskettavan universaali. Yli sataan maahan myyty Niko oli aseistariisuvan onnistunut, ajatuksella suunniteltu ja taidolla kokoonpantu.

Maaginen kristalli 3D (2011) on Nikon tekijöiden uusi seikkailuelokuva, jonka satulassa suomalainen osaaminen pyrkii jälleen kansainvälisille markkinoille. Niin paljon kuin mieli tekisikin vain jakaa kehuja Anima Vitae -studion selkeästi lahjakkaalle tekijäkaartille, jättää uutuus katsojan omituisen kylmäksi.

Syy vastaanoton viileyteen on sekin selvä, mutta ihan heti kättelyssä sitä ei vain haluaisi myöntää. Maaginen kristalli 3D janoaa globaalia menestystä, eikä siinä toki ole sinällään mitään pahaa. Lopputulos kuitenkin osoittaa itse myyntiartikkelin sisällön jääneen laskelmoidussa kokonaisuudessa lapsipuolen asemaan.

Maaginen kristalli 3D on Korvatunturille sijoittuva, koko perheen viihteeksi tarkoitettu seikkailu, jossa orvon Yotan-pojan tehtäväksi koituu pelastaa joulu. Joulupukin paha kaksoisveli, Basil, on nimittäin juoninut pukin pajan maagisen kristallin itselleen. Kristallilla kun on keskeinen tehtävä maailman lasten lahjojen jakamisessa.

Basil on pahantekijä, joka haluaa muokata joulusta oman julman shownsa. Kun joulupukki itse joutuu alakynteen, on Yotanin ja tonttujen hankittava taikakapistus takaisin. Tehtävä ei ole helppo, sillä Basilin apuna häärää kokonainen kätyriarmeija.

Maagisen kristallin taustalla kangastelee tv-sarja Red Caps, joka käsittää 26 puolituntista animaatiojaksoa. Red Caps -partion seikkailut eivät ole nimenomaisesti jouluteemaisia, vaan ne sijoittuvat eri maihin. Kyseessä on kansainvälinen yhteistuotanto, jonka oheistuotteistaminen on ollut pitkällä jo paljon ennen elokuvaversiotakin.

Ei tuotteistamisessa itsessään mitään pahaa ole. Ei, jos on jotain mitä innovoida eteenpäin, uuteen muotoon. Maaginen kristalli 3D mainostaa olevansa yhtä aikaa sekä ikivanhoja perinteitä kunnioittava että nykyaikainen ja vauhdikas seikkailu. Vauhtia kyllä piisaa, mutta mitään vanhaa tai tuttua siitä on mahdoton tunnistaa.

Mukaan ei ole myöskään päässyt mitään mieltä liikuttavaa tai kohottavaa niin kuin jouluelokuvassa soisi olevan. Se kuuluisa joulun sanoma hautautuu loputtoman melskeen ja mäiskeen alle kuin mikäkin mitätön yksityiskohta.

Isoilta esikuvilta lainaillaan niin temaattisen kuin visuaalisen toteutuksen tasolla. Basilin pallopääkätyrit saattavat saada ennen pitkää kokonaan oman elokuvansa. Kaikesta kuultaa, ettei Maagista kristallia ole tehty ainakaan kotiyleisöä silmälläpitäen.

Plussana mainittakoon, että kotimaisen ääninäyttelemisen taso on ilahduttavan korkea. Fantastisin kaikista on Veeti Kallion häikäilemätön Basil, jonka keuhkoamisesta voisi moni kansainvälisempikin stara ottaa muhevaa mallia.

Tiedot

Maaginen kristalli 3D

Suomi 2011

ENSI-ILTA 18.11.2011

OHJAUS Antti Haikala

ANIMOINTI Anima Vitae

EDITOINTI Joonathan Kettunen, Antti Haikala

TUOTANTO Petteri Pasanen, Mikael Wahlforss

SUOMENKIELISET ÄÄNET:

JUKKA NYLUND – Yotan

VEETI KALLIO – Basil

KITI KOKKONEN – Jiffy

SANTTU KARVONEN – Poro

PAULA VESALA – Jaga

HENNI-LIISA STAM – Didi

VEIKKO HONKANEN – Joulupukki

KESTO 76 min