Julkaistu: 24.11.2011

Katzenjammer

Norjalaisyhtyeen musiikkisirkus saapuu ensi kertaa Helsinkiin.

Neljän naisen muodostama Katzenjammer on tullut tunnetuksi valtavasta instrumenttiarsenaalistaan. Keskivertoon lavavarustukseen kuuluu vaihtelevasti noin 15 soitinta, ja bändin uudella levyllä A Kiss Before You Go niitä soi nelisenkymmentä. Erikoisuuden tavoittelua tai ei, Katzenjammer tuntuu pitävän paletin tiukasti hyppysissään.

Vuodesta 2005 Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Solveig Heilo ja Turid Jørgensen ovat tehneet yhdessä railakasta musiikkia, jossa mm. Balkan-musiikki kohtaa folkin, popin ja rockin. Bergheimin, Heilon ja Jørgensenin tiet kohtasivat norjalaisessa pop-yliopistossa, ja Sveenin liityttyä joukkoon käytti nelikko ensimmäiset bändin olemassaolovuodet treenaamiseen ja keikkailuun. Vuonna 2008 julkaistu esikoisalbumi Le Pop nosti Katzenjammerin kotimaassaan kärkikastiin. Tämä poiki keikkoja ympäri Eurooppaa sekä lämmittelypestejä mm. Keanen kanssa.

Kontrabassobalalaikka, banjo, ukulele ja lukuisat muut soittimet kulkeutuivat naisten soitinkavalkadiin yksinkertaisesti siksi, että heillä oli tarve soittaa kappaleita niille kirjoitetuilla instrumenteilla. Alkuaan pitkälti kitaristi, lauluntekijä Mats Rybøn kappaleita työstänyt Katzenjammer on jatkanut yhteistyötä miehen kanssa, mutta uudella levyllä kappaleita näyttää syntyneen omasta takaakin. A Kiss Before You Go on äkkikuulemalta sillisalaatti ja sellaisena se pysyykin. Kahdentoista kappaleen joukkoon mahtuu niin rockia, countrya, romanimusiikkivaikutteita kuin gospel-henkeäkin. Ehkä juuri tämä genreuskottomuus tekee Katzenjammerista raikkaan ja hauskan tuttavuuden.

Yhtyeen rikkautena on monen bändin tavoittelema tapa kierrättää luontevasti eri soittimia muusikolta toiselle. Myös lauluosuudet jakautuvat koko nelikolle, mikä elävöittää äänimaisemaa.

Levyn aloittaa nimikappale, jossa sirkus polkaistaan slaavirytmien myötä käyntiin. Seuraavana liikutaan enemmän pop-mainstreamin puolelle I Will Dance (When I Walk Away) raidan myötä. Ryhtiliike omaperäisempään tapahtuu onneksi saman tien: Cherry Pie on päivitetty 50-luvun heleä ja hauskan leikillinen tyttöbändi-yhteislaulu, jonka kuvittelee helposti mainosjingleksi ironiseen mainokseen.

Genesis-cover Land Of Confusion on puettu Katzenjammerin sirkustyylin mukaiseksi energiapaukuksi. Countryn ja bluegrassin mailla liikkuvat Shepherd´s Son ja Rock-Paper-Scissors kuulostavat kieli poskessa tehdyiltä – tosin kovin vakavasti ei Katzenjammer tunnu ottavan itseään missään vaiheessa.

Levyn heikoimpiin lukeutuu balladiosastoa tarjoava, tylsähkö Lady Marlene. Cocktails and Ruby Slippers puolestaan on uhmakas rytmipaketti, jossa piano ja perkussiot nousevat valokeilaan. Albumi kääritään kokoon kappaleella God´s Great Dust Storm, joka on tamburiineilla ja stemmalaululla kuorrutettu gospel-bluestunnelmointi.

Koska A Kiss Before You Go jättää jo levylautaselta kuunneltuna melko hengästyneen olon, voi vain kuvitella miten fyysinen kokemus Katzenjammerin keikka tulee olemaan.

Tiedot

Katzenjammer

7.12. Bar Loose

Liput 15€/13€

Katzenjammer: A Kiss Before You Go ( Universal 2011)