Julkaistu: 24.11.2011

Esitystaiteen Keskus

Esitystaiteen seura harjoittelee teosta Pimeä Projekti 3:LIGHT NOISE. Kuva: Eija Mäkivuoti
Suvilahteen avattu Esitystaiteen Keskus tuo yhteen monia esitystaiteen toimijoita.

Aikaisemmin esitystaiteilijat toimivat kukin omissa pienissä ryhmissään kellareissa. Uuden keskuksen myötä ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajan kytenyt haave kunnon harjoitustiloista ja kollegiaalisesta tuesta toteutuu.

Esitystaiteen Keskuksen jäseniä ovat Esitystaiteen seura ry, Oblivia rf, Presentaatio ry, Todellisuuden tutkimuskeskus ry (TTK) ja Toisissa tiloissa ry. Niillä kaikilla on omanlaisensa tapa lähestyä esitystaidetta.

- Tällaisen keskuksen perustaminen kertoo siitä, että nyt on menty iso harppaus eteenpäin. Yhteinen keskus antaa mahdollisuuden kehittää esitystaidetta yhdessä eteenpäin, sanoo Esitystaiteen keskuksen tiedottaja Tuulia Nieminen.

Esitystaiteen Keskuksella ei ole varsinaisia omia ensi-iltoja, mutta se järjestää työpajoja, esitysdemoja, keskusteluja, seminaareja, residenssitoimintaa sekä ja aamutunteja sekä ammattilaisille että yleisölle.

Esitystaiteen Keskuksen myötä myös yhteistyö muiden kanssa voi tulla merkittävämmäksi.

- Teatterin puolelta on jo pitkään haettu virikkeitä esitystaiteesta. Nyt uuden keskuksen myötä esitystaide pysyy varmasti paremmin ihmisten mielissä. Nyt esitystaide on myös paljon helpommin saavutettavaa ja saanee sitä myötä myös lisää yleisöä.

Yleisön kovasta kiinnostuksesta kertoo ainakin se, että viime viikonlopun avoimien ovien päivänä Esitystaiteen Keskuksessa vieraili todella paljon väkeä.

- On olemassa paljon ihmisiä, joita kiinnostaa nimenomaan esitystaide. Lisäksi esitystaide profiloituu nyt omana taiteenlajinaan. Nyt päästäneen viimeistään eroon siitä, että esitystaide määritellään aina negaationa, ei-teatterina tai ei-performanssina, sanoo Esitystaiteen seuraan kuuluva näyttelijä Tuukka Vasama.

Vasama on saanut näyttelijäkoulutuksen Teatterikorkeakoulussa, mutta sanoo kiinnostuksensa teatteriin lähteneen nimenomaan kiinnostuksesta esityksiin. Teatteri tuli vasta sen jälkeen. Teatteri on hänelle vain yksi tapa tehdä esityksiä.

- Minua kiinnostaa esityksen käsite laajemminkin kuin vain teatterissa. Näyttelijänä minua kiinnostava esitystaiteessa tietysti juuri esiintyjän tai näyttelijän paikkaan liittyvät asiat.

Esitystaiteen seuralla on ensi vuonna kolme ensi-iltaa, joista yhtä, NAPOLEON PINK HORSEA, harjoitellaan parhaillaan. Se saa ensi-iltansa maaliskuussa Kiasma-teatterissa.

Esityksessä haetaan monenlaisia suhteita musiikin, tekstin ja liikkeen välille. Se on musiikkisidonnainen esitys, jossa pyritään irtautumaan teatterimusiikkiajattelusta.

- Olemme miettineet, miten musiikki voisi olla esityksessä erilaisessa roolissa kuin perinteisenä teatterimusiikkina, Vasama sanoo.

Vasamalle Esitystaiteen Keskus on jo nyt antanut mahdollisuuden moniin kollegiaalisiin kohtaamisiin.

Esitystaiteen Keskukseen kuuluvan Toisissa tiloissa -ryhmän ensi vuonna ensi-iltansa saava Ikuinen välitunti on yläasteikäisille suunnattu projekti.  Uusi projekti on myös Väliaikainen absoluutti. Vanhasta ohjelmistosta jatkavat vielä Porosafari ja Golem-muunnelmat.

Todellisuuden tutkimuskeskuksessa toimitaan seuraavat kaksi vuotta utopia-teeman parissa.

Oblivia-ryhmän kantava voima Annika Tudeer riemuitsee siitä, että hänen ryhmällään on vihdoin koti.

- On hienoa, että meillä on nyt oma paikka, eikä harjoitustiloja tarvitse metsästää. Täällä saamme olla muiden ryhmien kanssa samantapaisten kysymysten äärellä, Tudeer sanoo.

Oblivian tulevien vuosien ensi-illat ovat kaikki ulkomailla seuraava 16.11.2012 Essenissä. Tällä hetkellä ryhmä työskentelee uuden Museum of Postmodern Art -otsikon alla. He ovat haastatelleet ja tehneet taustatyötä postmodernismista. Esitysten lisäksi postmoderni-teemaan liittyy keskustelutilaisuuksia sekä postmoderni disco.

Tudeerille paikka antaa muutakin kuin kollegiaalista tukea. Hänelle on tärkeää että yhteisöllinen henki levittäytyy ryhmien rajojen yli.

- Tämä on myös vapaata taidetilaa, jonne kuka tahansa voi tulla istuskelemaan ja hengailemaan. Olemme koonneet muun muassa kirjastoa. Lisäksi täällä on kaikenlaista muuta säpinää, kuten napatanssikursseja ja aamujoogatunteja.

Tiedot

Esitystaiteen Keskus

Suvilahti, Puhdistamo, Kaasutehtaankatu 1

www.facebook.com/EsitystaiteenKeskus

http://esitystaiteenseura.wordpress.com/