Julkaistu: 30.11.2011

The Bronx & Mariachi El Bronx

Menisikö sitä katsomaan punkkia vai meksikolaista mariachi-musaa? The Bronxin pojat tekevät kysymyksestä turhan soittamalla molempia.

Aurinkoisesta Kaliforniasta tulee New Yorkin nuhjuisen kaupunginosan mukaan nimetty bändi nimeltä The Bronx. Nimi oli vuonna 2002 perustetun kokoonpanon tapa erottua tuhansista muista Los Angelesissa pyörivistä tennareihin ja tatuointeihin verhoutuneista punkbändeistä. Ja tietenkin The Bronx oli myös mielissään kaupunginosan nimeen liitetystä pahamaineisuudesta.

Liekö nimellä ollut osuutta asiaan, mutta The Bronx on pärjännyt ihan mukavasti. Mainetta on tullut kotikaupungin ulkopuolellakin ja kokopitkiä on kertynyt jo kolme, joista viimeisin The Bronx (III) julkaistiin vuonna 2008. Musiikissa hardcore sekoittuu svengaavampaan rokkimeininkiin ja raskaaseen riffittelyyn.  

Samojen muusikoiden sivuprojekti – tai ainakin sellaisena alkanut – Mariachi El Bronx onkin sitten jotain ihan muuta. Kun The Bronx sai aikoinaan kutsun soittaa musiikkiaan akustisesti, bändi ei halunnut vesittää punkrokkiaan vaan mietti vaihtoehtoisia ratkaisuja. Los Angelesin maisemissa sellaisiin lukeutui myös meksikolainen kansanmusiikki mariachi, josta yleisin mielikuva ovat sombreropäiset hyvin pukeutuneet muusikot soittamassa akustisia kitaroita, ehkä myös jousia, joskus jopa torviakin.

The Bronx nimesi 2009 perustetun sivuprojektinsa mielikuvituksellisesti Mariachi El Bronxiksi. Punkkarit eivät tosin malttaneet haudata yhden keikan tarpeisiin kehiteltyä bändiä vaan jatkoivat esiintymistä myös perinteisissä charro-puvuissa, englanninkielisen mariachin sanansaattajina. Kokoonpano on paisunut kahdeksanhenkiseksi – mukana on niin jousia kuin torviakin sekä meksikolaiskitara guitarron, jota soittaa Vincent Hidalgo, Los Lobosiin ja Latin Playboysiin kuuluvan David Hidalgon poika.

Perustamisensa jälkeen Mariachi El Bronx on julkaissut jo kaksi levyä. Viimeisin, Mariachi el Bronx (II) julkaistiin tänä vuonna. Eikä kyse todellakaan ole vitsistä. Bändi kunnioittaa tosissaan musiikkityylin perinteitä. Osa biiseistä on lähtöisin bändin omasta kynästä, mutta huumorilla ei ole sijaa niissäkään, vaikka nokkeluuksia sanoituksiin on toki ujutettu.

Sombreropitoisen huumorishown sijaan Mariachi El Bronxin keikkayleisö saakin hunajaisia vuodatuksia ja perinnetietoista tulkintaa. Niin myös Suomessa. Losangelesilaisveikot heittävät toisinaan pelkän The Bronx -keikan ja toisinaan yksinomaan mariachi-shown. Helsingin Nosturissa päästään kuitenkin nauttimaan molemmista, kun jenkkiartisti Tim Kasherin jälkeen lauteille astelevat vuorotellen Mariachi El Bronx ja The Bronx.

Se onkin hyvä diili, sillä mariachi-musa saattaisi käydä tottumattomalle liialliseksi yksinään. Nyt sen ohessa tarjotaan sopivasti ärhäkkyyttä, vaikka punkin ja meksikolaismusan liitto ei itsestään selvältä yhtälöltä kuulostakaan.

Jos The Bronx -nimi viittaa New Yorkiin ja mariachi Meksikoon, yksi bändin jäsen pitää huolen Suomi-viitteestä. Rumpukapuloita molemmissa bändeissä heiluttaa Jorma Vik. Mies on tosin syntynyt Seattlessa.

Tiedot

The Bronx & Mariachi El Bronx

Nosturi 12.12.2011

Liput 20 e

http://www.thebronxxx.com/