Julkaistu: 06.10.2011

Putkimiehen pusu

Kuva: Nanna Saarhelo
Teatteri Rollo viuhtoo menemään putkimiehen puuhissa.

Teatteri Rollo hassuttelee putkien ympärillä ja välillä jopa putkissa ryömien uusimmassa esityksessään. Putkimiehen pusu sisältää hauskaa koheltamista, rytmikästä musiikkia ja yöllisen pelottavan kohtauksen.

Neljä Putkinen-nimistä putkimiestä aloittaa yhteisen työurakkansa esittelemällä itsensä toisiaan kätellen.  Yleisö napataan heti mukaan, sillä myös aika moni katsoja pääsee kättelemään jotakuta esiintyjistä ja kertomaan tälle nimensä. Yllättävä ja jännä homma, ainakin monelle alle kouluikäiselle ja alakoululaiselle.

Putkinen (Sanna Monto) juuttuu paksuun putkeen, josta häntä koettavat vuorollaan nostaa Putkinen (Janne Immonen), Putkinen (Jari Lehtinen) ja Putkinen (Pete Parkkonen). Kun tukos on saatu hoidettua, katoaa sama siniseen haalariin pukeutunut putkimies Putkinen jälleen johonkin. Kissa ja hiiri -leikki toimii aina, katsomossa kädet huitovat, kun lapset neuvovat oikeita suuntia.

Hämmennystä aiheuttaa kohtaus, jossa yhtenäiseksi pitkäksi putkeksi yhdistettyjen pätkien toisesta päästä tulee yhden Putkisen leveästi hymyilevät kasvot, toisesta päästä ainakin leikisti saman Putkisen jalat. Putkinen on kasvanut monimetriseksi! Lavastaja Kati Lampun kiertue-esitykseen luoma putkistojen maailma ja Putkisten puvustus ovat hienosti illuusioita luovia. Lisänä Pasi Pehkosen valot tiivistävät tunnelmaa ja ohjaavat pientenkin katsojien katsetta.

Hassuttelujen välissä ryhmä esittää Pete Parkkosen säveltämiä lauluja. Laulut eivät suoranaisesti vie tarinaa eteenpäin, mutta ovat itsessään mukaansatempaavia. Vando Suvannon kirjoittamat riimittelyt ovat mukavia ja rytmit hauskoja, erityisesti hammasharjan käyttö rumpupalikkana ilahdutti lapsikatsojaa. Viimeistä laulua, ehkä nimeltään Pitkän pätkän putkea, yleisö jää laulamaan esityksen loputtua.

Tarina on kenties se, että yksi katoaa ja häntä etsitään. Muuten esitys on hassuttelua putkien kanssa, sisällä ja ympärillä. Hauskassa harmittomuudessa syntyy runsaasti naurunpyrskähdyksiä.  Aikuinen kaipaisi mukaan hiukan enemmän draaman kaarta ja kohtauksiin oivalluksia. Nyt viimeinen laulu jää päähän soimaan, mutta muuta ei juuri tartu mieleen.

Tekijät suosittavat esitystä yli kolmevuotiaille. Ikäraja lienee jotakuinkin sopiva. Ensi-illassa oli jokunen taapero, joka säikähti satunnaista kovaa ääntä ja putkihaamujen haahuilua. Kenenkään ei silti tarvinnut poistua katsomosta, turvallinen aikuinen vieressä riitti.

Tiedot

Putkimiehen pusu

Ensi-ilta Kaapelitehtaalla 21.9.2011

ohjaus Sanna Monto
musiikki Pete Parkkonen
laulujen sanat Vando Suvanto
käsikirjoitus esiintyjien yhteinen
esiintyjät Jari Lehtinen, Janne Immonen, Sanna Monto ja Pete Parkkonen.

Esitysajat

www.rollo.fi