Julkaistu: 27.10.2011

Liikkeellä marraskuussa 2011

Anne Collod - parades & chanages, replay in expansion. Kuva: Jerome Delatour
Doubt in Frame/Queen of Sweden killed Descartes avaa 25-vuotisjuhliaan viettävän tanssifestivaalin.


Epäilys on keskiössä Liikkeellä Marraskuussa -festivaalin tämänvuotisessa tilausteoksessa.  Näyttämöllä Veli Lehtovaara, Mikko Hyvönen, Maria Saivosalmi, Andrius Katinas ja Jukka Huitila koettavat selvittää epäuskon epämääräistä tilaa.

Yhtenä aiheista on ranskalaisen filosofi René Descartesin kuolema vuonna 1650. Virallinen kuolinsyy on keuhkokuume, mutta vasta viime aikoina on esitetty pohdintoja, että hän olisikin kuollut arsenikkimyrkytykseen. Viimeisinä vuosinaan Descartes opetti Ruotsin kuningatar Kristiinalle filosofiaa, nyt epäillään ruotsalaisten sotkeutuneen opettajan kuolemaan.

- Kuningatar Kristiina ja filosofi Descartes elivät barokin aikaa, jolloin maailmankuva muuttui radikaalisti ja asioiden symmetria järkkyi, samoin kuin nykypäivänä, sanoo  Zodiakin housekoreografina työskentelevä Veli Lehtovaara.

Yhteen ääneen ryhmäläiset kuitenkin muistuttavat, että kuva Descartesista tulee olemaan ennemminkin runollinen, kuin luennoiva.

Runollisuutta mukaan tuo lyriikoiksi muutetut Descartesin tekstit, sekä Descartesin ja kuningattaren välinen kirjeenvaihto. Ryhmä epäilee perinteistä luovan taiteilijan author– asemaa, joka oli häilyvä käsite myös barokin aikana.

Liveteoksen lisäksi ensi-iltana avautuu www.dashamazurka.net  – nettisivusto, joka toimii tanssin open source – kanavana ja kehyksenä tanssialan tiedonvaihdolle. Tässä yhteydessä avoin lähdekoodi tarkoittaa, että kaikki teoksen taustamateriaali on sähköisessä muodossa netissä avoimesti kenen tahansa käytettävissä.

Esitysperiodin aikana sivustolle lisätään osia teoksesta. Tekijöiden haave on, että sivuston infoa tulevat käyttämään niin harrastelijat kuin ammattilaisetkin. Toiveena on, että myös muut taiteilijat lisäävät ja muokkaavat sivustoa ja sen materiaalia.

- Mielestämme meidän ei tarvitse omistaa tietoa teoksestamme. Sitä saa tutkia, käyttää ja muokata vapaasti. Aika näyttää, miten tämä aluevaltaus tulee toimimaan, Lehtovaara sanoo.

Kansainvälisiä yhteyksiä

25-vuotiaan festivaalin taiteellinen johtaja Ari Tenhula hehkuttaa nykypäivän tanssitaiteilijoiden tapaa verkottua kansainvälisesti jo tuotannon ja residenssien kautta.  Esimerkiksi Doubt in Frame/Queen of Sweden killed Descartesin kansainvälinen työryhmä on valmistanut teostaan residensseissä Brysselissä, Vilnassa ja Tukholmassa ennen työskentelyjaksoa uuden tanssin keskus Zodiakissa.

Kansainvälistä tanssitaidetta esille tuova festivaali on itsekin kansainvälisesti verkottunut. Osa Liikkeellä Marraskuussa -teoksista kuuluu ranskalaisen kulttuurialueen esiintuloon Pohjoismaissa. France Danse Going North tuo frankofoniaa esiin Helsingin lisäksi Bergenissä, Oslossa ja Tukholmassa.

Kiasma-teatterissa nähdään algerialaistaustaisen ranskalaisen Rachid Ouramdanen soolo Exposition Universelle, jossa hän pohtii kansallisia merkkejä niin lipuissa kuin kehoissakin.  Toinen vierailija Ranskasta on Anne Collod teoksellaan Parades  & changes, replay in expansion. Teos on uudelleentulkinta nyt jo yli 90- vuotiaan amerikkalaisen Anna Halprinin teoksesta Parades & changes vuodelta 1965. New Yorkissa teos sai aikoinaan aikaan hämmennystä, sillä siinä nähtiin alastomia esiintyjiä. Kantaesitys oli jo aiemmin nähty Tukholmassa.

Vuosien 1965-67 aikana Halprin muokkasi teoksesta 12 versiota, joten versioiminen ja teoksen kehittyminen ei ole uutta. Halprinin työhön tutustuttaa Ruedi Gerberin elokuva Breath Made visible, jonka ilmaisnäytös esitetään Stoassa festivaalin toisena sunnuntaina 6.11. Alain Buffardin elokuva My lunch with Anna antaa taiteilijan itsensä kertoa työstään. Ilmaisnäytökset esitetään Stoassa lauantaina 5.11. ja sunnuntaina 6.11.

Uudelleen lämmitetty on myös belgialaisen Pierre Droulersin teos De l’air et du vent (ilmasta ja tuulesta), alun perin vuodelta 1996. Festivaalijärjestäjät lupaavat ryhmäteoksen tuovan näyttämölle vahvaa fyysisyyttä ja kehollisuutta.

Kiasmassa nähdään elokuvallista tanssia ja tanssielokuvia. Noé Soulierin luentoesityksen luvataan olevan elokuvallinen. Varsinaisia elokuvia ovat Thierry De Meyn kuvaamat filmit, joiden koreografeina ovat olleet Anne Teresa De Keersmaeker, William Forsythe ja Thomas Hauert.

Tiedot

Liikkeellä marraskuussa -festivaali 2011

29.10. - 6.11.2011

www.liikkeellamarraskuussa.fi