Julkaistu: 13.10.2011

Flamingo 2011

Nykyflamencofestivaali tarjoaa elävää nykytaidetta, rytmikästä musiikkia, soitantaa ja laulua sekä tanssia.

Compañia Kaari Martin järjestää Helsingissä 15.-16.10.2011 jo neljännen kerran Flamingo-nykyflamencofestivaalin, ainoan laatuaan koko maailmassa. Festivaalin taiteellinen johtaja Kaari Martin lupaa katsojan saavan vastauksen kysymykseen siitä, mitä ihmettä on nykyflamenco. Kahden päivän aikana Savoy-teatterissa esiintyy niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin huippuja.

- Flamenco on Suomessa todella korkeatasoista. Nyt voi kahdessa päivässä nähdä ihan mielettömästi todella paljon erilaista flamencoa, niin kotimaisia huippuja kuin kansainvälisiä tekijöitäkin,  Kaari Martin sanoo. Hän itse on työskennellyt flamencotanssin ja –musiikin parissa Suomessa ja Espanjassa noin 20 vuoden ajan ja vetää nykyään omaa nimeään kantavaa esiintyvää ryhmää.

- Flamenco on soittoa, laulua ja tanssia. Nyky-mullistus on ensin tapahtunut tanssissa, vähitellen myös musiikissa, Martin kertoo. Hänen mukaansa esimerkiksi festivaalin toinen taiteellinen johtaja Roni Martin hallitsee klassisen flamencon, mutta saattaa soittaa vaikka funk-musiikkia perinteisten rytmien päälle.

Flamencoa niin lapsille kuin aikuisillekin

Festivaali alkaa vuonna 2009 ensi-iltansa saaneella lastentanssiesityksellä Peppi Pitkätossu. Kaari Martinin luoma Peppi kokoaa näyttämölle tanssijoita ja muusikoita Suomesta ja Espanjasta. Näyttämön värikylläisestä visualisoinnista vastaa Rosa Liksom, voimakas puvustus on Erika Turusen luoma.

- Kerromme yksin jätetyn tytön selviytymistarinan. Hän pärjää mielikuvituksen voimalla, Martin sanoo. Flamenco-Peppi ei aivan vastaa monen aikuisen muistamaa 1960-luvun kuvaa Pepistä. Martin sanoo lasten kuitenkin ymmärtävän surrealistisen tarinan, koska heillä ei ole ennakko-odotuksia.

Sooloja näyttämöllä ja klubilla

Sooloiltaa varten Compañia Kaari Martin avasi vuosi sitten syksyllä Absolute Flamingo -kilpailun,  jossa etsittiin absoluuttisen uudenlaista flamencoa. Ehdotuksia tuli yli kymmenestä maasta. Voittajaksi taiteelliset johtajat valitsivat Karen Lugo -nimisen nuoren meksikolaisen tanssijattaren. He ihastuivat Lugon tekniikkaan ja ilmaisuun.

- Kilpailussa Karen Lugo oli ylivoimainen. Kiinnostavaa on, että vaikka flamencomielessä Meksiko on kauempana Espanjasta kuin Suomi, juuri sieltä tuli voimakas kokeellisen flamencon esittäjä.

Karen Lugo on huomattu Espanjassakin. Kaksikymmentä vuotta järjestetyn Madridin koreografiakilpailun on voittanut Espanjan ulkopuolelta tuleva tanssija tai ryhmä vain kaksi kertaa. Vuonna 2006 voittaja oli Compañia Kaari Martin, vuonna 2008 Karen Lugo.

Soolojen illassa sunnuntaina Kaari Martin esittää vuosi sitten ensi-iltansa saaneen teoksensa Korppi ja kello. Mariana Collado tanssii Savoy-teatterin aulassa.

- Naisesiintyjien lisäksi sooloillassa nähdään Carlos Chamorro, joka on tämän hetken kokeellisin espanjalaistanssija, sanoo Martin.

Flamingo-klubi on illanvietto Savoy-teatterin Katsomo-ravintolassa lauantaina alkaen klo 21. Musiikista vastaa Roni Martin & band, tanssijat nousevat estradille improvisaatiohengessä.

Näyttämön puolella nähdään ranskalaisen Dominique Abelin dokumenttielokuva Polígono Sur, joka kertoo Sevillan mustalaisista. Abel itse on paikalla ja esittelee elokuvansa.

Tiedot

Flamingo-nykyflamencofestivaali

15.-16.10.2011 Savoy-teatterissa

Lauantaina 15.10. klo18.00 Compañia Kaari Martin: Peppi Pitkätossu

Lauantaina 15.10. klo 21 Flamingo-klubi, Katsomo-ravintola. Elävää musiikkia ja tanssia, elokuva näyttämöllä.

Sunnuntaina 16.10. klo 18.30 Soolojen ilta

Lisätiedot: http://www.companiakaarimartin.fi/sivu_flamencon_festivaali_2011.html