Julkaistu: 13.10.2011

Arto Korhonen

Arto Korhonen: Kirjo, 2011, akvarelli, 163x219 cm (koko kehystettynä/valkoinen vitriinikehys)
Arto Korhosen värikkäät akvarellit tallentavat arjen häivähdyksiä.

Arto Korhosen (s. 1963) näyttely galleria Amassa kietoutuu sen ympärille, mitä päälle puetaan. Kaikki teokset kommentoivat tavalla tai toisella jotain jonkin päällä olevaa, tai jotain mikä voidaan laittaa päälle.

Pääosassa ovat suurehkot akvarellit, jotka esittävät vaatetangolla henkareissa riippuvia paitoja. Korhosen taidokas tekniikka ja mehukkaat värit tekevät teoksista kauniita ja kiinnostavia. Ne ovat samaan aikaan ”pinnallisia” kuvia arjen tuiki tavallisista asioista, mutta tuntuvat myös kuin imeneen itseensä jotain mystistä olemassaoloon liittyvää.

Vaatetankojen lisäksi maalauksissa on muutamia henkilöitä, kuten poliisi ja puistossa istuva mies, koiria, huputettuja skoottereita ja hajuvesipulloja. Poliisi ja puiston mies edustavat molemmat ihmisryhmiä, joka identifioituvat ja määrittyvät juuri vaatetuksensa kautta. Koirilla on myös liivit päällä, samoin kuin skoottereiden peitteetkin ovat  tietyssä mielessä vaatteita. Niiden tarkoitus on suojata. Hajuvesi tai eau de toilette -pulloista taas voi laittaa päälleen hajustetta.

Esillä on myös kaksi videoteosta. Toisessa Eero kertoo vaatteistaan ja pukeutumisestaan, toisessa monikerrokselliseen karnevaaliasuun pukeutunut mies tanssahtelee puistossa. Kuosit ovat päätyneet muutaman maalauksen lisäksi myös ylös kohoavaan Tornado-installaatioon. Yhden huoneen ikkunalaudalle on aseteltu kauluspaitoja, ja yksi sellainen roikkuu myös henkarissa.

Korhosen kokonaisuus on monitahoinen ja viittaa vaatetuksen, pukeutumisen ja päällepanemisen moninaisiin merkityksiin ja muotoihin. Pukeutuminen voi lähteä edelleen käytännön tarpeista, mutta yhä useammin se on voimakkaasti latautunut ilmaisun tai identifikaation muoto.

Korhosen maalaukset ovat niin vahvoja, että itse hieman vierastan videoita ja installaatiota tässä yhteydessä. Niiden estetiikka tuntuu olevan hieman liian etäällä akvarellien ”täydellisyydestä”! Korhosen akvarellien lähes valokuvantarkka ilmaisumuoto on todella taidokas. Isoimmissa teoksissa maalaukset on tehty usealle paperille.

Tiedot

Arto Korhonen

Galleria Ama

1. – 23.10.2011

Rikhardinkatu 1

avoinna ti-pe 11-17, la-su 12-16

www.ama.fi

p. 09-278 5057

vapaa pääsy