Julkaistu: 01.09.2011

You´re my hit and you´re my shit

Kuva: Matilda Nieminen
Teatterikorkeakoulun huutosakilla on niin paljon asiaa, että katsoja hengästyy.

Miksi tyytyä tekemään teatteriesitys, jossa näyttelijä on lavalla ja katsoja istuu katsomossa? Katsojanhan voi viedä myös vaikka kadulle ja ahtaaseen portaikkoon sekä pyytää mukaan lavalle tanssimaan. Miksi laulaa näyttämöllä kuorossa? Kuorossahan voi myös huutaa, vislata ja soittaa pianoa. Miksi tanssia pelkästään näyttämöllä, kun ilmaisuvoimaista liikekieltä saa aikaan käyttämällä myös lavasteita ja porraskaiteita?

Ja miksi käsitellä esityksessä vain rakkautta, vihaa tai taitelijan osan vaikeutta, tai pilailla homofobian ja uskonnollisen tekopyhyyden kustannuksella, kun voi sisällyttää puoleentoista tuntiin nämä kaikki?

Näin tuntuu ajatelleen ryhmä teatterikorkeakoululaisia luodessaan hikeä ja ärräpäitä säästelemätöntä You’re my hit and you’re my shit -esityskollaasia, joka on koottu kymmenen eri dramaturgi- ja ohjaajaopiskelijan kirjoittamien tekstien pohjalle.

Esityksen alussa katsojat viedään kadulle kuuntelemaan huutokuoroa, jolla on tarjottavanaan karun osuvaa elämänfilosofiaa. Sitten päästään nauttimaan sanattomasta, akrobaattisesta esitysinstallaatiosta. Teatterisalissa yleisölle tarjoillaan vuorotellen kiukkua ja rakkautta, arkielämästä revittyä tylyä komiikkaa ja hellän tragikoomisia hetkiä. Yhdessä kohtauksessa etsitään taskulamput välähdellen villiä cityhomoa; toisessa nuorten miesten aggressiivinen paini muuttuukin joksikin aivan muuksi, ja kolmannessa kuullaan nolo tositarina perheellisen naisnäyttelijän elämästä. Tanssi ja musisointi ovat elimellinen osa esitystä. Teatterikorkeakoululaisilla ei ole tapana säästellä itseään estradilla, ja satanen lasissa painetaan tässäkin.

Teos on kahdelle tekijöistään – ohjaaja Sirpa Riuttalalle ja näyttelijä Katri Nyquistille – taiteellinen opinnäytetyö, eikä opinnäytetyömäisyyttä ole yritetty peittää. Ja parempi niin. Esitys on koottu sen verran erilaisista kohtauksista ja tunnelmista, että niiden väliin väkisin väännetyt aasinsillat todennäköisesti himmentäisivät parhaita hetkiä.

Teos esitteleekin vaikuttavasti tulevan polven esitystaiteen ammattilaisten – näyttelijöiden, tanssijoiden, dramaturgien, ohjaajien, lavastajien, pukusuunnittelijoiden ja valo- ja äänisuunnittelijoiden – kykyjä ja luovuutta. Nämä osaavat luoda katsojan eteen yhtä hyvin hauskoja kuin herkän riipaisevia ja mieleenpainuvia tunnelmia ja tilanteita. Osaaminen kantaa katseiden keskipisteessä, mutta se on myös kykyä yhteistyöhön, jonka lopputulos on enemmän kuin osiensa summa.

Muutamat yksinkertaisimmat kohtaukset ovat suoranaisia esitystaiteellisia aforismeja ja jäävät taatusti mieleen kummittelemaan. Varsin usein myös valosuunnittelu on hienoa työtä, ja tilankäyttö on kautta esityksen todella kekseliästä.

Sillä, että painopiste on työryhmän ilmaisukeinojen ja kekseliäisyyden esittelyssä, on kääntöpuolena, ettei mitään teemaa tai henkilöhahmoja päästä kehittelemään pidemmälle. Hyviä ideoita, alkuja perinteisen puheteatterin tarinalle tai nykyteatterityyppiselle esitykselliselle asetelmalle olisi paljon, mutta ne jäävät pelkiksi aluiksi. Katsojan mieli etsii väkisinkin koherenssia ja toivoo syventämistä, mahdollisuutta kiinnittyä ja kiintyä johonkin. Ja ennen kaikkea: näin hienot nuoret tekijät tekisi mieli nähdä luomassa yhtenäistä, loppua kohti syvenevää teosta. Toimivien ainesten ja ideoiden yhdistely toimivaksi kokonaisuudeksi kun on taiteessa useimmiten se kaikkein vaikein ja kiehtovin asia.

Toisaalta, hyvää jaksaa odottaa.

Tiedot

You´re my hit and you´re my shit

Ohjaus ja sovitus: Sirpa Riuttala, O (tait.opinnäyte TeM)

Lavastus: Camilla Nenonen, Aalto-yliopisto TAIK-lavastustaide (produktiotyö) 

Valot: Immanuel Pax, VÄS

Äänet: Viljami Lehtonen, VÄS

Puvut: Petra Sevón, Mikkelin ammattikorkeakoulu, vaatemuotoilu

Tekstit: Laura Gustafsson D, Juho Gröndahl D, Henriikka Himma D, Iida Hämeen-Anttila D, Ville Koskivaara D, Sirpa Riuttala O, Essi Räisänen O, Salla Viikka D, Eira Virekoski D ja Sinna Virtanen D

Näyttämöllä: Heikki Häkkä TEO, Elina Keinonen N3, Kati Korosuo TT2, Katri Nyquist N (tait.opinnäyte TeM), Saska Pulkkinen N3, Eppu Pastinen N2, Eeva Rantala TT2, Severi Saarinen N4, Alisa Salonen N3, Vesa Vatanen N3 ja Elisa Salo (vier.)

Ensi-ilta: pe 26.8.2011 klo 19.00

Muut esitykset: la 27.8. klo 18, ma 29.8. klo 19, ti 30.8. klo 19, to 1.9. klo 14 ja klo 19, la 3.9. klo 14, ma 5.9. klo 19, ti 6.9. klo 19 ja ke 7.9. klo 19

www.teak.fi