Julkaistu: 29.09.2011

Vain seksiä

Ystävyyttä lakanoiden välissä
Romanttiseen komediaan kannattaa sekoittaa ystävyyttä, seksiä ja harvinaisen hyviä näyttelijöitä.

Seksi ja ystävyys sopivat huonosti yhteen. Sen huomaavat myös vasta tutustuneet Dylan (Justin Timberlake) ja Jamie (Mila Kunis) romanttisessa komediassa Vain seksiä (Friends with Benefits, 2011).

Jamie on onnistunut värväämään Dylanin newyorkilaiseen unelmaduuniin. Kalifornialaiskundin opetellessa itärannikon tavoille löytävät he toisistaan mitä parhaimmat ystävät. Parisuhdeongelmat puhuttavat molempia, ja etenkin se, miten saada seksiä ilman sitoutumista.

Ystävän apu paras apu? Vain jos molemmat lupaavat pitää tunteensa loitolla sänkypuuhista. Eikun hösseliksi sitten vaan, päätetään yhdessä tuumin.

Aluksi kaikki sujuu hienosti, jopa loistavasti, mutta ennen pitkää liiankin toimiva asetelma alkaa herättää kysymyksiä. Mitä merkitystä on enää rakkaudella ja parisuhteella, jos seksin voi näin siististi jättää kaiken ulkopuolelle?   

Vain seksiä on hyvin tyypillinen amerikkalainen romanttinen komedia, sillä se tyytyy kiltisti toistamaan jo tuhansia kertoja nähtyä kaavaa. Yllätyksiä ei ole tiedossa, koska lajityypin nautinto perustuu nimenomaan ennalta arvattavuuteen.  ”Parhaat ystävät rakkauden partaalla” on viime vuosina ollut jopa epätavallisen suosittu rom com -teema, mutta tuttuudestaan huolimatta siitä on helppo pitää.

Yleisö rakastaa ikiaikaista lemmen lajityyppiä sen simppelin ritualistisuuden takia. Kun elokuvan ystävykset alkavat sotkea suhteeseen seksiä, katsoja tietää, mitä tuleman pitää. Kun päähenkilö kieltää tunteensa, silloinkin katsoja tietää toisin. Yleisön nautinto kumpuaa tarinan viivyttelystä matkalla pisteestä A pisteeseen B. Kokonaisarvosana syntyy siitä miten värikkääksi tämä reissu osoittautuu, itse finaalilla ei ole enää niin väliä. 

Vaikka Vain seksiä ei pääse lähellekään esimerkiksi Kun Harry tapasi Sallyn (1989) kaltaista klassikkoa, ei sitä tarvitse viimeisten vuosien puitteissa hävetäkään. Gluckin elokuvalla on yllättävän suuri sydän, joka osaa tahkota eteemme mukavan lämpimiä hetkiä liiallisen langanpäiden solmimisen vastapainoksi.       

Will Gluckin ohjaama ja osin myös itse käsikirjoittama elokuva nojaa päähenkilöidensä karismaan ja keskinäiseen kemiaan. Näistä aineksista leffaa kannattaa myös aidosti onnitella. Justin Timberlake ja Mila Kunis ovat valloittavia sekä yhdessä että erikseen. Kaksikon kohtaamiset ovat huumorintajuisia, energisiä ja seksikkäitä – parhaimmillaan kaikkia näitä yhtä aikaa.

Elokuvan casting on onnistunut huiman hyvin kautta linjan. Osuvista sivuosavalinnoista vastannutta Lisa Milleriä on todellakin syytä onnitella myös aina fantastisten Patricia Clarksonin, Woody Harrelsonin ja Richard Jenkinsin mukaan saamisesta.

Kaiken kaikkiaan Vain seksiä on positiivinen yllätys. Helposti unohdettava, totta kyllä, mutta yhtä kaikki iloinen ilmestys syksyiseksi elokuvaviihteeksi.

 

Tiedot

Vain seksiä

Friends with Benefits

USA 2011

ENSI-ILTA 30.9.2011

OHJAUS Will Gluck

TUOTANTO Liz Glotzer, Will Gluck, Janet Zucker, Jerry Zucker

KÄSIKIRJOITUS Keith Merryman, David A. Nolan, Will Gluck

KUVAUS Michael Grady

LEIKKAUS Tia Nolan

PÄÄOSISSA

JUSTIN TIMBERLAKE – Dylan

MILA KUNIS – Jamie

PATRICIA CLARKSON – Jamien äiti

JENNA ELFMAN – Dylanin sisko

WOODY HARRELSON – Tommy

RICHARD JENKINS – Dylanin isä

KESTO 110 min