Julkaistu: 29.09.2011

Jonna Johansson

Jonna Johansson: Just before the storm came, öljy kankaalle 2011
Jonna Johanssonin uudet maalaukset ja videoteos vievät toden ja fantasian mielenkiintoisille vesille.

Jonna Johanssonin (s. 1975) näyttely galleria Jangvassa on hieno. Hänen maalaustensa lähtökohtana on ollut massaturismi Espanjan aurinkorannoilla, mutta teokset ottavat aimo harppauksen aivan omaan maailmaansa. Lopputuloksena on monipuolista sisällöllistä pohdintaa ja visuaalista näyttävyyttä.

Johanssonin teokset jakautuvat itselleni muutamaan eri ryhmään. Osassa on hahmoja ja/tai miljöötä, joista tunnistaa edellä mainitun teosten lähtökohdan. Johanssonille tyypillisesti hieman karrikoidut ja ”runsaat” hahmot tuntuvat viettävän nautinnollista elämää rannalla löhöillen tai muuten vain esillä ollen ja nautiskellen.

Johansson ei suoranaisesti ota mitään moraalista kantaa, mutta hänen teoksiaan voi lukea monestakin eri suunnasta. Maalausten selkeät muodot ja hurjat värit tuovat oikeastaan mieleen fantasian. Ne tuntuvat asettavan turistit juuri siihen mentaaliseen ja fyysiseen tilaan, jota lomamatkan kai ajatellaan tarjoavan; todellisuuspakoiseen fantasiaan.

Ihmisten hävitessä teoksista Johansson pääsee seuraavaan vaiheeseen. Musta taivas, turkoosi vesi ja pinkinsekainen hiekka epoksi-lakalla kuorrutettuna muodostavat näyttäviä teoksia, joissa maisema siirtyy samalla tavalla joksikin epätodelliseksi. Nämä teokset ovat esteettisesti hienoja; ne uskaltavat ottaa haltuunsa värin ja maalauksen rohkealla voimalla.

Muutama interiööriteos tuo mieleen vanhan ajan, maailman, joka näyttää samaan aikaan tutulta ja tuntemattomalta, houkuttavalta ja tavoittamattomalta. Ne luovat mielenkiintoisen ristivedon henkilökuvien ja maisemien kanssa.

Maalausten lisäksi esillä on videoteos, jonka estetiikka kolahtaa juuri paikalleen kokonaisuudessa. Valkoisille kaakeleille heijastettu valon ja veden väreily on kaunista ja luo saman salaperäisen tunnelman kuin maalauksissakin. Esitystapa ei sodi teoksen estetiikan kanssa, mutta asettaa kysymyksen tilasta ja paikasta. Kylpyhuone, aurinkoranta vai mielen maailma?

 

Tiedot

Jonna Johansson

“For Sale”

Galleria Jangva

21.9.- 9.10.2011

Uudenmaankatu 4-6, sisäpiha

ti-pe 11-19, la-su 11-17

vapaa pääsy

www.jangva.fi

p. 09-612 3743