Julkaistu: 15.09.2011

Ella & Aleksi - yllätyssynttärit

Koppa, koppa, koppa, koppa, koppakuoriainen
Perheen pienimpien reipas karaoke-elokuva on värikylläinen hyvän mielen tarina.

Hauskoja lastenelokuvia ja inspiroivaa lastenmusiikkia ei ole tässä maassa liikaa. Eipä siis muuta kuin tervetuloa, Ella & Aleksi – yllätyssynttärit (2011).

2000-luvun alussa vanhemmiksi tulleet muistavat varmasti Ellan, Aleksin ja ainakin heidän ensimmäisen albuminsa Lenni Lokinpoikanen (2004). Levy möi platinaa, mikä kertoi uudenaikaisen lastenmusiikin tilauksesta. Etenkin MC Koppakuoriaisen biitti löi tajuntaan ja suoraan korvamadoksi niin lapsille kuin aikuisillekin.

Egotripin Sampo Haapaniemen ja Teleksin Markus Koskisen puolittain sattumalta alkanut musiikkiprojekti teki kertaheitolla historiaa. Konemusiikin ja lapsiäänten yhdistelmä keikkui listojen kärjessä viikkotolkulla.

Maltti oli valttia menestyksestä huolimatta: lasten henkilöllisyydet suojeltiin julkisuudelta, ja sen sijaan keskityttiin itse asiaan, vahvalla ekosanomalla sävytettyihin, kohdeyleisön kokoisiin tenavahitteihin.

Ella ja Aleksi ovat hyvän aikaa jo seikkailleet lyhyissä musiikkivideoissa, ja nyt on 50-minuuttisen lauluelokuvan aika. Laulamista on syytä korostaa, sillä Yllätyssynttärit sisältää kaksikon kaikki kovimmat kappaleet Myy, myy myyrästä Lenniin ja Ripu-rapusta Yöjunaan Rovaniemelle. Ja aivan kaikki saavat rallattaa mukana!

Sisarukset Ella (äänenä Malla Malmivaara) ja Aleksi (Antti Luusuaniemi) järjestävät viime hetken yllätysjuhlaa ystävälleen tarkastaja Lerppu Koiraselle (Jarkko Tamminen). Kutsuja valmistellessaan he törmäävät kavereihinsa kuten lentämään opettelevaan Lenni Lokinpoikaan (myös Tamminen), stadin slangin taitavaan MC Koppakuoriaiseen (Paleface) ja taiteellisen inspiraationsa kadottaneeseen muotisuunnittelijaan, Ripu-rapuun (Marek Urbanski).

Elokuvan tarina on pelkkä aasinsilta tutusta biisistä toiseen, mutta lapsia se tuskin haitannee. Ella & Aleksi – yllätyssynttärit tuo vajaan vuosikymmenen vanhat viisut jälleen uuden lapsipolven ulottuville. Kierrätystä ei pidä paheksua, sillä sanoitukset ovat vankasti tätä päivää puhuen paitsi ympäristöstä myös kavereiden ja ylipäätään ihmissuhteiden kunnioittamisen puolesta.

Taikamultaa, lentoharjoituksia, muotia luova saksiniekka ja murretta ”viäntävä” evakkohuuhkaja – Yllätyssynttärit on hauskasti visualisoitu ja animoitu satu. Vajaan tunnin mittaisena se on juuri oikean pituinen myös perheen pienimmille. Jopa ensi kertaa oikeassa elokuvateatterissa ollut vilkas kolmivuotias viihtyi mainiosti kiltin seikkailun ja tuttujen laulujen pyörteissä.

Tiedot

Ella & Aleksi - yllätyssynttärit

Suomi 2011

OHJAUS Juuso Syrjä

KÄSIKIRJOITUS Katri Manninen

TUOTANTO Jesse Fryckman

PÄÄANIMAATTORI Janne Roivainen

ÄÄNINÄYTTELIJÄT:

ANTTI LUUSUANIEMI – Aleksi

MALLA MALMIVAARA – Ella

PALEFACE – MC Koppakuoriainen

JARKKO TAMMINEN – Tarkastaja Koiranen

KESTO 50 min