Julkaistu: 27.09.2011

Anna Calvi

Kuva: Emma Nathan
Helsinkiin saapuva lauluntekijä on julkaissut esikoislevyn, joka sisältää lupauksen pitkästä urasta.

Lontoolainen Anna Calvi oppi soittamaan kitaraa kahdeksan vuoden ikäisenä. Hän teki sen itsekseen yrittäen imitoida Jimi Hendrixin soittoa. Hendrix ei kuitenkaan kuulu enää 29-vuotiaan brittiartistin kitaroinnissa, sillä Calvin soitto on salaperäisen viettelevää, pidättäytyvääkin verrattuna avoimen itsetietoisten kitarasankareiden tulkintoihin. 

Omien sanojensa mukaan Calvilla onkin vahva näkemys sekä kitaransoitostaan että myös biisien tekemisestä. Laulajana hän on sen sijaan etsinyt paikkaansa pidempään. Vokalistin hommat Anna Calvi aloittikin tosissaan vasta viisi vuotta sitten inspiroituen Nina Simonen ja Maria Callasin kaltaisista musiikkiinsa täysillä heittäytyvistä artisteista. Lopputuloksen on sanottu syystäkin muistuttavan PJ Harveyn ja Siouxsie Sioux’n kaltaisia, tummia  ja vahvoja ääniä.

Anna Calvin nimeä kantava bändi kuulostaa puolestaan siltä kuin olisi eksynyt Twin Peaksin metsiin matkalla stadionille. Calvin lisäksi kokoonpanossa soittavat multi-instrumentalisti Mally Harpaz ja rumpali Daniel Maiden-Wood.

Trio julkaisi ensimmäisen, bändin nimen saaneen täyspitkän vasta tämän vuoden alussa, mutta vastaanoton innostuneisuus on tuonut heille jo nimeä. Brittiläiset rokkilehdet hypettivät esikoislevyä estottomasti ja Suomessakin Mikko Aaltonen kirjoitti Helsingin Sanomien arviossaan, kuinka kuulijan ”tekee mieli lyödä kaikki pelimerkit pöytään” Calvin pitkän uran puolesta. Hän antoi levylle viisi tähteä.

Bändin tyylikkäässä musiikissa on vaikutteita niin David Lynchin pimeästä  rinnakkaistodellisuudesta, Edith Piafin riuturomantiikasta kuin klasaristakin. Moninaisten vaikutteiden ja nimentiputtelujen joukosta erottuvat kuitenkin Calvin omat, toistuvia kuunteluita kestävät biisit. Toiset niistä saisivat stadionillisen indiefaneja hytkymään ja toiset hämyisen kapakan kantakaluston nyökyttelemään.

Eivätkä kappaleista ole innoissaan ainoastaan toimittajat. Jo ennen levyn julkaisemista Brian Eno – joka sittemmin lauloi taustoja Calvin levyllä – julisti brittilaulajan olevan ”isoin juttu sitten Patti Smithin”. Naisilla toki onkin jokunen yhtäläisyys. Molemmat julkaisivat kehutut ensilevynsä vasta 28 vuoden kypsässä iässä.

Nähtäväksi jää, pystyykö Calvi seuraamaan esikoislevyään yhtä vaikuttavilla lätyillä kuin Smith. Edellytyksiä laadullisesti tinkimättömään ja pitkään rupeamaan Calvilla kuitenkin on. Siksikin ilahduttaa, että hän on ehtinyt buukata Suomen-keikan jo taipaleensa tässä vaiheessa. Keikalle piletin lunastaneet pääsevät nauttimaan Calvin live-esiintymisestä vielä Tavastia-klubin intiimissä tunnelmassa. Mikäli loppuunmyytyä Tavastiaa nyt voi intiimiksi kutsua.

Tiedot

Anna Calvi

Tavastialla 14.10.2011

Levy: Anna Calvi: Anna Calvi (Domino Records)

www.annacalvi.com/